Vabilo na Maistrov večer: dr. Vojteh Cestnik: ŽIVALI, NEDOLŽNE ŽRTVE VOJN

101

Sreda, 21. junija 2017, ob 19. uri, rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Pred uvedbo tehničnih sredstev je pomemben del bojne sposobnosti vojsk temeljil na prirojenih lastnostih in sposobnostih živali. Namen predavanja je prikazati, kako je človek uporabil/zlorabil živali v vojnah, predvsem v 1. svetovni vojni.

Okoli 4000 let pr. n. št. je človek v evrazijskih stepah udomačil konja. V vojaške namene ga je najprej uporabljal za vleko bojnih vozov, konjenico, ki je bila pomembna udarna moč vseh vojsk do konca 19. stoletja, so najverjetneje šele v 9. stol. pr. n. št. razvili Asirci. Izgube konj med 1. svetovno vojno so bile predvsem zaradi slabe oskrbe in prehrane grozljive. Človek pa je v vojnah uporabljal še druge živali: govedo, mule, pse, golobe … Govedo je bilo predvsem vlečna žival za topove in vozove. Afriška plemena so ga uporabljala za jezdenje in boj. Tudi pse so ljudje uporabljali za boj, v 1. svetovni vojni so imele vojske pse čuvaje, sanitetne pse, slednike in transportne pse. Golobi so prenašali sporočila, nemška vojska jih je med 1. svetovno vojno na zahodni fronti imela okoli 120.000.

Dr. Vojteh Cestnik je po poklicu živinozdravnik. Diplomiral je na Veterinarskem oddelku Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, na tej ustanovi je tudi magistriral, doktoriral pa na Veterinarski fakulteti v Zagrebu. Nato je svoje znanje še izpopolnjeval po veterinarskih fakultetah v tujini. Kot redni profesor Veterinarske fakultete v Ljubljani je raziskoval in predaval o različnih področjih v veterini. Med drugim tudi o zgodovini veterinarske medicine v 19. stoletju in zgodovini vojaške veterinarske službe. Poleg tega pa je bil urednik strokovnega časopisa Veterinarske novice, nacionalni koordinator za raziskovanje s področja veterinarstva, vodja raziskovalnih projektov in programov, predstojnik Inštituta za fiziologijo, farmakologijo in toksikologijo ter prodekan za raziskovanje in izobraževanje Veterinarske fakultete v Ljubljani. Dr. Cestnik je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!