Uvodnik 2/2010: Maske

0
4441

Pustni čas je, drage dame in gospodje. Čas, ko so spet dovoljene maske, čas norčavosti in prismuknjenih ravnanj.
Hm, zadnje čase ima človek občutek, da je pri nas pust malo “podaljšan”, in da smo zamenjali dan za noč.
V javnem življenju je vse več in več šem in pustnih norčkov, ki počnejo bizarne stvari in z njimi redno prihajajo na naslovnice medijev. Nekateri se ga mirno “nabutajo” vsak dan, razložijo, da imajo majhnega lulčka in ga tudi veselo razkazujejo, in to je razlog, da visijo takorekoč iz vsake prodajne police vseh kioskov v državi. Spet drugi ne znajo ločevati smeti in zaradi svoje “kantarske” nespretnosti neusmiljeno lomijo šalo za šalo, in glej ga, zlomka, spet se govori samo o njih. Da o raznih podeljevalcih kolajn “šemam” iz preteklosti, zidarjem megalomanskih projektov za naš denar, čistilcem športne opreme, nizozemskim podjetnikom, “domovinskim” orožarjem in spletkarjem sploh ne govorim.
Vse skupaj je ena velika pustna parada in nemim opazovalcem današnje stvarnosti se zdi, kot da stojijo na pločniku ob cesti, medtem ko se mimo njih vozi vesoljna Slovenija in njeni protagonisti z vsemi neumnostmi, ki jih kar ne zmanjka in ne zmanjka.
Saj človek se vendar mora nekako zabavati, mar ne … In zakaj torej ne bi imeli pusta kar celo leto? Naj bo hec, naj se odstavljajo in nastavljajo, naj gradijo, podkupujejo, podpisujejo, prodajajo, lažejo, podeljujejo …, samo da ima narod o čem govoriti. O tem se veliko lažje pogovarjamo kot o gospodarski krizi, v katero smo zabredli. Roko na srce, o tej vemo samo to, da je tu, in da še dolgo ne bo šla stran, kako bi se je rešili, pa pojma nimamo. Še dobro, da pusta tako resno ne jemljejo v tujini, bodo že tam poskrbeli, da se zadeva reši, mi bomo samo skočili na vlak. Ja, takole sem slišal govoriti eno od “šem”, ki je prepričana, da Slovenija, majhna kot je, tako ali tako ne more storiti nič pametnega za rešitev gospodarske krize, ampak lahko samo čaka. In dokler čakamo imejmo vsaj zabavo.
Živel pust veselih ust!
R. G.
P.S. Žal mi je le tistih, ki si svoj obupani obraz, ki jim ga je nadela kriza in brezposelnost, stežka zakrijejo z veselo masko. Zaradi teh ljudi bi bil počasi čas, da maske padejo.

Oglasno sporočilo