DAMJAN TOMAŽIN, dirigent Godbe Domžale, glasbenik od nog do glave

0
6314
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 26.december 2010
Tokrat vam pred tradicionalnim novoletnim koncertom Godbe Domžale, ki bo v nedeljo, 26. decembra ob 19. uri v Hali komunalnega centra, predstavljamo njenega dirigenta, 37-letnega Domžalčana Damjana Tomažina.

Leta 2006 se je po več letih odsotnosti, ko je kot mlad pozavnist prav tu začel svojo godbeno pot, vrnil z velikimi koraki, kot piše na predstavitveni spletni strani godbe Domžale in prevzel diri-gentsko mesto.
Želja po glasbi je pri njem prisotna že od majhnega, pove. Že v vrtcu si je želel igrat kakšen inštrument, in ko je pel otroške pesmice, se je zraven največkrat spremljal kar na škatli za čevlje. Za začetek sta njemu in sestrici starša kupila otroške inštrumente. Njegova neuresničena želja pa je ostalo igranje na bobne. Takrat v Domžalah še ni bilo oddelka za tolkala, Ljubljana pa je bila predaleč. Odločil se je za harmoniko, in ko je pouk zaključil, se je pojavila možnost vpisa še stranskega inštrumenta. Zaželel si je igrati na inštrument, v katerega bi pihal. Izbral je pozavno, saj je bil pri 13 letih idealen za začetek učenja. Majhni otroci jo težko igrajo, ker z rokami ne dosežejo potega. Poleg tega pa je bila pozavna od nekdaj deficitarni inštrument in v raznih zasedbah zelo iskana, saj ni veliko takih, ki bi jo igrali. Njegov prvi učitelj je bil sedanji ravnatelj, gospod Tone Savnik. Ker je sam takrat igral v Simfoničnem orkestru Domžale Kamnik, je vanj vpeljal tudi Damjana.

Kasneje, ko je že obiskoval 3. letnik Srednje elektro šole, ga je pot zanesla še na Srednjo glasbeno šolo. V šali pravi, da ima narejene vse srednje šole na Vegovi (ulica, kjer sta bili do nedavnega edini omenjeni srednji šoli).
Ko se je bilo treba odločiti za študij, nekaj časa ni natančno vedel, s čem bi se ukvarjal. Takrat še ni pričakoval, da ga bo pot zanesla v resne glasbene vode. Poskusil se je s študijem matematike, a je bila ljubezen do glasbe močnejša.
Sprejel je ponujeno delo kapelnika in dirigenta v Železnikih, v Pihalnem orkestru Alples, kjer je ostal celih 12 let. Poleg tega je začel na glasbeni šoli v Škofji Loki poučevati pozavno. Kar na-enkrat je videl, da je tudi na glasbenem področju veliko dela in se odločil, da poskusi s sprejemnim izpitom za študij pozavne na Akademiji za glasbo. Uspelo mu je, istega leta 1996 pa je uspešno opravil tudi avdicijo v novoustanovljenem Orkestru slovenske vojske, odslužil vojaški rok in se resno posvetil študiju glasbe. Poleg naštetega se je ponovno vpisal na Srednjo glasbeno šolo, tokrat k pouku baritona. V službi v vojaškem orkestru, čeprav je Akademijo zaključil iz pozavne, sedaj precej igra tudi na bariton. Orkester slovenske vojske se ponaša z različnimi zasedbami, od najmanjših komornih do koncertne zasedbe, protokolarne, show zasedbe in Big banda. Damjan igra v vseh zasedbah in sicer v trobilnem kvintetu in Big bandu kot pozavnist, v show zasedbi, kjer je zelo pomembno ob igranju tudi korakanje, igra pozavno, v koncertni zasedbi pa tudi bariton. Udeležujejo se festivalov vojaških godb držav, ki so vključene v Nato. Dogodki se običajno odvijajo na štadionih. Med drugim so že nastopili v Berlinu, Hamburgu, Bruslju, Albertvillu, Celovcu, na Dunaju in v Modeni. Ni enostavno korakat, izvajat like, potrebna je posebna koreografija, pove. Orkestri iz držav, kjer imajo že dolgoletno tradicijo takih show nastopov imajo program dolg tudi po 15 minut in več, medtem, ko je slovenski nekoliko krajši. V Sloveniji takega nastopa še niso imeli, mogoče pa bo prvi tak na novem štadionu na Stožicah.
Za letošnji novoletni koncert se Godba Domžale vneto pripravlja. Bo kar precej drugačen kot smo ga bili vajeni do sedaj. Dirigent Damjan Tomažin je prišel na idejo, da tokrat v goste ne povabijo pevcev, pač pa plesalce. To bo Plesna šola Miki, ki je osvojila že precej slovenskih, evropskih in tudi svetovnih priznanj. Upa, da bo to spremembo domžalska publika prav tako lepo sprejela kot vse njihove koncerte do sedaj. Glasbeni program bo mogoče nekoliko težji kot ga pričakuje publika ob božično – novoletnih praznikih, vsekakor pa zelo drugačen in prav zato zanimiv. Med drugim pa bodo zaigrali tudi Sveto noč. Solisti bodo iz godbenih vrst, program pa bo povezoval simpatični Jure Sešek. Plesalci Plesne šole Miki pa bodo nastopili z vesoljsko plesno obarvanim programom. Začetek koncerta bo začela godba s skladbo Godba gre v vesolje, mladega slovenskega skladatelja Roka Goloba, zaključila pa s Sepetovo Zemlja pleše. V program je vključil del programa iz letošnjega Mednarodnega tekmovanja v koncertnem igranju v Velenju, kjer je Godba Domžale dosegla zelo lep rezultat in sicer je v B kategoriji zlato plaketo, 90,2 točke in s tem 3. mesto! Tekmovalni nastop je trajal skoraj 40 minut čiste glasbe in poleg obvezne skladbe Nejca Bečana, Potovanje v središče Zemlje, je obsegal krajšo ogrevalno skladbo ter že omenjeno skladbo Godba gre v vesolje, Roka Goloba in The Manhattan Simphony, skladatelja Sergeja Lancena. Dirigent Damjan Tomažin pravi, da ne tekmujejo zato, da bi premagovali druge godbe, pač pa zato, da dobijo priznanje in potrditev za delo, ki ga skupaj s člani vlagajo.

Kako pa pridobivajo nove godbenike? Z Glasbeno šolo Domžale dobro sodelujejo. Žal pa nimajo stikov z zasebnimi glasbenimi šolami. Vabljeni torej vsi, ki igrajo pihalo, trobilo ali tolkalo ter bi želeli postati člani Godbe Domžale, da se jim pridružijo. Vaje imajo dvakrat teden-sko, v torek in četrtek ob 8. uri zvečer.
Damjan želi, da bi bila domžalska godba koncertno usmerjena, čeprav je pri godbi tako, da mora igrat vse, od pogrebnih skladb do veselih koračnic, pokriti mora vse žanre, od zabavne do filmske in resne glasbe, da zadosti čim več različnim okusom in priložnostim.
Se pa že veseli Mednarodnega festivala godb, ki bo aprila 2011 v Splitu, na katerega se bodo pričeli pripravljati kmalu po novem letu.
V prostem času Damjan najraje preživlja čas s svojo družinico. Rad kolesari, tudi v službo v Ljubljano se poleti večkrat odpelje s kolesom. Letos je šel prvič na pohod od Litije do Čateža. Poleg tega z veseljem bere, predvsem zgodbe, ki jih piše življenje. Posluša glasbo, najraje v avtu, kadar je sam. Takrat posluša kvalitetno glasbo, pravi, tudi 3. radijski Ars program, pa pop glasbo, velikokrat pa prisluhne tudi glasbi drugih godb iz Evrope, da lahko primerja in išče nove ideje.
Godbeniki in godbenice Damjana pohvalijo, ker je vedno dobre volje in nasmejan. Na svoji spletni strani pa so zapisali, da na običajnih nastopih godbe rad poprime za pozavno in tenor tubo, po nastopih pa večkrat pokaže, da je vešč tudi kitare, harmonike in suverenega petja. Pravi glasbenik od nog do glave!

Vanda T. Klopčič

Oglasno sporočilo