INCOGNITO: Domžale Times vs. Kamnik Times

0
2438
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE 19.december 2011

Ob koncu leta smo se odločili, da je skrajni čas, da spregovorimo še o medsosedskih odnosih. Uporabniki Facebooka, ki prijateljujete vsaj z enim od naših tokratnih sogovornikov, veste, da so ti še posebej prisrčni med sosedoma, ki ju vsi dobro poznamo. Domžale Times in Kamnik Times sta resda v zapletenem razmerju, toda mi smo prepričani, da se v ozadju skriva tudi ljubezen.

Drzna razbijalca tabujev sta nas med odpiranjem in komentiranjem relevantnih lokalnih vprašanj na družabnem omrežju že ničkolikokrat do solz nasmejala in čeprav za zdaj še vedno ohranjata anonimnost, smo uspeli razkriti vsaj njuno politično usmeritev. Kdo je torej desen, kdo je lev, od kot simpatična medsosedska tekmovalnost in kaj svojim uporabnikom želita ob vstopu v novo leto… ?

 

Kako ste prišli na idejo za ustanovitev Times-a? 

Kamnik Times: To smo sicer želeli objaviti malce kasneje, ampak naj vam bo: prvi razlog je v tem, da smo iskreno želeli vzpostaviti teren, kjer imajo vsi Kamničani enakopravno možnost izpostavljati in komentirati probleme, ki jih tarejo, prek nas pa se lahko tudi organizirajo. Iz statistik vemo, da nas redno prebira občinsko vodstvo in šefi pomembnejših javnih zavodov, kar je nujno, če hočemo, da se določeni problemi rešijo. Do sedaj imamo približno 2400 članov in smo tako največja neorganizirana skupina na Kamniškem.
Drugi razlog pa je bolj egoističen, saj namerava eden izmed naših piscev kandidirati na naslednjih županskih volitvah, oktobra, leta 2014. Ostali pa bomo oblikovali njegovo listo. Do takrat imamo jasno začrtan cilj: na enem mestu zbrati 5000 Kamničanov, evidentirati vse njihove relevantne probleme in nakazati njihove rešitve.
Kandidat je znan Kamničan, uspešen v gospodarstvu in njegova kandidatura bo zelo veliko presenečenje za vse. Prepričani smo, da bomo prva lista na svetu, ki bo do zmage prišla na opisan način.
Domžale Times: Lahko bi rekli, da smo začutili potrebo po tem, da Domžalčanom omogočimo, da brez zadržkov in brez strahu na glas izrazijo svoje mnenje in spregovorijo o vseh perečih lokalnih tabujih. Ampak ker slovimo po svoji resnicoljubnosti, naj dodamo še to, da nam je bil pri tem za zgled in vzor naš predhodnik, Kamnik Times, ki je severno od nas žel zavidanja vreden uspeh in (zasluženo) pozornost. Omeniti moramo še to, da so nas odzivi naših uporabikov in prijateljev izredno presenetili. V pozitivnem smislu, seveda! Komentarjev in idej že v začetku ni manjkalo, za kar gre pohvala vsem občanom Domžal.

Pobudniki in člani vašega uredništva pa so (tako kakor admin profila) za javnost še vedno zaviti v skrivnost. Zakaj ne nastopate z imeni in priimki? Ali res nihče ne ve, kdo stoji za tem …? 

Kamnik Times: Menimo, da je vsebina bolj pomembna od samega avtorja. Če ti je neka ideja oz. stališče blizu, ne potrebuješ podatka o avtorju. Tako smo najbolj zvesti sebi, brez nekih predsodkov, ki nam jih je vgradila družba. Če bi vedeli, kdo je avtor, bi morda mnenje spremenili le zaradi tega podatka. Avtorjev nas je pet, različnih profilov, vsak pokriva svoje področje, edina naša skupna točka je to, da smo vsi priseljeni v Kamnik, od tega dva celo iz Domžal. Na začetku je bilo veliko pritoževanj, da smo reve, ker se ne upamo razkriti. Nekaj profilov smo potem po hitrem postopku izključili in danes je red na tem področju. Pravila igre so znana in uporabniki to sprejemajo, kar je tudi prav. Vračamo jim s podobnim, saj tudi mi ne kompliciramo glede »fake« profilov, ki jih je kar nekaj, temveč razumemo njihovo pozicijo. Kot rečeno, se bodo vsi avtorji razkrili, ko bo prišel čas za to.
Domžale Times: Zato, ker je naša družba žal še vedno mnogo preveč obremenjena z raznoraznimi predsodki. V kolikor bi razkrili svoja imena, bi se naokrog že začelo šušljati, kdo je lev in kdo desen, kdo je za in kdo proti… Pa čeprav to pri nas ne odigrava nikakršne vloge. Že, ko smo objavili listo najpomembnejših Domžalčanov, so se takoj zatem pojavila namigovanja, da za tem gotovo tičijo »desničarji«. Ob tem smo se najbolj zabavali! Sicer pa ima anonimnost tudi številne druge prednosti. Poleg tega, da poskrbi za pravo mero nevtralnosti oziroma objektivnosti, na nek način omogoča določeno »varnost« tudi našim uporabnikom, ki pa se izpostavljajo z imeni in priimki. Tako jih nihče ne more povezovati z nikomer in jim pripisovati politične ali pa katere druge oblike pripadnosti.

Kakšne pa so po vašem mnenju prednosti elektronskega, v vašem primeru FB medija, in kakšno prihodnost jim napovedujete?

Kamnik Times: Kot prvo, KT ni medij in nima te ambicije. Elektronski mediji imajo kar nekaj prednosti pred klasičnimi. Tisto, kar lahko preberemo v tiskanih medjih, ki izhajajo nekajkrat mesečno, se je na naših straneh vsaj desetkrat že prekomentiralo in ta vsebina je že zgodovina. Pri nas vsebino ustvarjajo uporabniki, ki lahko tudi sami odpirajo teme, vsak je lahko avtor. Cenzure praktično ni, ne toleriramo samo komerciale in agresivnosti.
Ko torej v nabiralniku dobimo kakšne lokalne novice se vedno nasmehnemo: »Že videno, že prebrano.«
Domžale Times: No, prednosti elektronskih medijev so bolj ali manj jasne. Ažurni so, priročni, predvsem pa (večinoma še vedno) zastonj. Ob tem bi se lahko vprašali, kakšna prihodnost čaka tiskane medije. Facebook medij pa ima poleg vseh omenjenih prednosti še možnost takojšnjega feedbacka, sproti se lahko prepričamo o tem, kakšne teme ljudi zanimajo, katere jih razburjajo, katere nasmejijo in kaj (novega) se na primer dogaja v sosednjem Kamniku…

Politika je dokaj pogosta tema na vašem zidu. Nam lahko razkrijete vsaj svojo politično usmeritev?

Kamnik Times: Večina članov uredništva je »desnih«, ampak to ne igra nobene vloge pri vsebini. Kritiziramo vse, pohvalimo vse. Na lokalnem nivoju politika tudi nima take teže, saj gre za reševanje čisto konkretnih problemov, in usmeritev posameznika ni tako pomembna. Politične teme smo prisiljeni odpirati, saj je le-ta del našega življenja in je kot taka odgovorna za številne segmete življenja, še posebej za lokalnega. Nacionalne politike se izogibamo. Politikom, ki se vključujejo v debato smo hvaležni, razen če se vključujejo samo zaradi lastne prepoznavnosti. Takrat so okregani. Med našimi prijatelji so tako vsi vidni lokalni politiki, samo domžalski župan nas ne mara.
Domžale Times: Mi nismo ne levi, ne desni. Vsaj sami sebe imamo za nevtralne, tako da politična usmeritev pri nas res ne igra nobene vloge. Smo si pa enotni v tem, da je politiko oziroma politike potrebno nadzirati, kar vključuje tudi graje in pohvale, ki so jih deležni s strani našega profila. Kar se tiče lokalne politike, se nam zdi, da ta prihaja v Kamniku precej bolj do izraza. Verjetno tudi zato, ker se tam o njej občane bolje seznanja. Posledično si seveda o njej ustvarjajo svoja stališča, pri nas v Domžalah pa je to kar malo zanemarjeno. Sicer pa smo res nevtralni, kar preverite: prijatelji smo tako s Tonijem kot z Marjanom!

Kako bi izpostavili najbolj pereče lokalne probleme?

Kamnik Times: Problemi, ki jih naši bralci največkrat navajajo so znani: premalo mest za vrtce, da smo spalno naselje brez gospodarske vizije, okoljski problemi (dim, smrad..), Velika planina, da na splošno nimamo vizije, kam gremo oziroma da živimo od projekta do projekta ipd. Sami lahko dodamo samo še stanje duha Kamničanov, kjer na žalost prevladuje apatičnost in kritiziranje, ki pa se navadno konča za gostilniškim šankom.
Domžale Times: V Domžalah se zadnje čase precej govori o parkirnih mestih, ki jih ni dovolj, sporna je tudi ploščad za Vele, ki se že kar nekaj let (neuspešno) bori z zobom časa, kar pa se tiče odnosa z občino, se nam zdi, da nas ne obveščajo dovolj o temah in dogajanjih, ki se tičejo nas vseh. Mi v Domžalah pogrešamo samo kakšen dober lokal, kjer bi se lahko zadrževali tudi po deseti uri zvečer …

Kakšen je vaš odnos z lokalnimi tiskanimi mediji? 

Kamnik Times: Nikakršen. Vi odigrate svojo vlogo na področju informiranja, mi pa poskušamo določene teme prekomentirati z uporabniki. Nekateri nas poskušajo posnemati, vendar je zelo težko vzpostaviti tak stil komunciranja, kot ga gojimo sami. Eden izmed lokalnih medijev nas je poskušal »prevzeti«, vendar nismo naprodaj oziroma je bila cifra za nekaj ničel prenizka :).
Domžale Times: Če v kakšnem izmed lokalnih medijev opazimo kakšno zanimivo novico, jo na naši strani objavimo tudi sami, ker nas zanima, kakšen bo odziv naših uporabnikov na njo in kakšna stališča bodo pri tem zavzeli. Sicer pa ni govora o kakšnem posebnem sodelovanju; vi obveščate javnost, mi pa komentiramo vaša obvestila.

Kaj je ključna razlika med Kamnik Times-om in Domžale Times-om?

Kamnik Times: V Domžalah smo odprli podružnico, zadnje čase so tam malo leni, tako da bodo ostali brez božičnice. Bistvenih razlik ni, ljudje radi komunicirajo. Morda so uporabniki v Domžalah malo manj politično obremenjeni.
Domžale Times: A mislite, razen tega, da smo mi bolj popularni? Hec … Ne vidimo kakih bistvenih razlik. Morda so naši kolegi v Kamniku res malce bolj ažurni v zvezi z lokalno-političnimi temami, na katere se njihovi uporabniki tudi radi odzivajo. Ampak te stvari so v Kamniku pač bolj odprte in vsem dostopne na raznih portalih, pri nas v Domžalah pa te zadeve lahko preberemo le v Slamniku enkrat mesečno…

Ampak simpatični sosedski konflikt med Domžalami in Kamnikom, ki spominja na odnos Portorož: Piran pa ima verjetno svoje korenine že v preteklosti. Morda veste od kje izvira? Kdaj in s čim se je pravzaprav začela ta tekmovalnost? 

Kamnik Times: Tukaj sploh ne gre za konflikt, ampak samo za dejstva, ki jih Domžalčani nočete sprejeti, na primer, da je Kamnik mesto z zgodovino Domžale pa blokovska vas, da smo boljši v nogometu, da je naš avtohtoni kebab boljši kot vaš, da ima Avdić boljši avto kot Pečo, da imamo več rondojev kot vi in smo zato bolj razviti in še bi se našlo. Gre torej smo za to, da vi teh dejstev nočete sprejeti in tako prihaja od teh kvazi konfliktov. Ko bodo naša podjetja pokupila vaša bo ta zgodba končana.
Domžale Times: Ne vemo, mogoče gre za tipično slovenski medsosedski odnos: mi smo boljši. V Kamniku se res radi ponašajo s svojo zgodovino, mi pa stavimo bolj na sodobni napredek. Konec koncev ne moreš dolgo živeti samo od zgodovine :). Zato imamo mi prvo ligo v nogometu, oni pa baje raje balinajo, imamo lep stadion in več dobrih restavracij, ne samo kebab na obvoznici. Tako zelo razviti smo, da imamo rondoje kar na makadamski poti za Bistrico, zaradi vseh teh stvari pa smo seveda pogosto deležni zavistnih pogledov naših severnih sosedov :).

Kaj bi zaželeli našim bralcem ob prihajajočih praznikih in novem letu?

Kamnik Times: Kamniškim bralcem bi radi zaželeli, da bi se končno naučili uporabljati dupliški rondo in naj ne hodijo za Novo leto v Domžale, ker tam ne bo nič. Še posebej pa bi radi zaželeli edinemu novopečenemu kamniškemu poslancu mag. Mateju Toninu uspešno delo v parlamentu. Za Domžalčane pa nimamo posebnih želja. Morda kakšen rondo.
Domžale Times: Našim Domžalčanom še naprej želimo veliko uspeha in skupnih projektov, ki nam bodo vsem v ponos. Lokalnim politikom želimo malce več posluha za občinske probleme, našim nogometašem pa boljšo sezono (in manj poškodb), ker s ta zadnjo nismo bili zadovoljni. Kamničani naj čim prej rezervirajo mize za novo leto v njihovi prestižni restavraciji Kamniški kebab, ker v domžalskem centru po takrat spet taka gneča, da se bojimo, da ne bo prostora za sosede :).
Tjaša Banko

Oglasno sporočilo