Kolumna: Razumel sem sporočilo protestov

0
2940
Vir: Kamničan.si; 16.december 2012

Razmišljanje kamniškega poslanca mag. Mateja Tonina ob zadnjih protestih, ki pretresajo Slovenijo.

Slovenijo pretresajo protesti. Franc Kangler je bil le iskrica, ki je sprožila plamen nezadovoljstva, ki med državljani tli že dalj časa. Že vsakodnevno gledanje televizijskih poročil in spremljanje poročanja o delavcih brez plače: o pomiloščenih preprodajalcih kokaina; o sinovih vplivnih politikov, ki ne vračajo svojih dolgov; o poslancih, ki goljufajo na izpitih; o tajkunih, ki se izogibajo plačevanju davkov, mora med državljani vzbuditi hudo jezo in občutek nepravičnosti. Politiki so tisti, ki bi morali prvi razumeti sporočilo protestov in narediti vse, da se razmere v družbi začnejo spreminjati. Če mlade generacije ne bodo imele upanja v prihodnost, potem bodo še naprej vsak petek z granitnimi kockami obmetavali policiste. Odzivi nekaterih visokih politikov so me razžalostili, saj so spregledali bistvo protestov. Napisal sem jim spodnje pismo.

“Drage poslanke in poslanci, mislim, da od sedaj naprej obstajata samo dve možnosti: ali bomo ta plamen z odgovornim ravnanjem in skupnimi močmi pogasili ali pa se bo razplamtel v neobvladljive razsežnosti.
Ne spreglejmo pravih vzrokov za proteste – vsesplošno nezadovoljstvo z družbeno klimo in ekonomsko situacijo se v Sloveniji kopiči že kar nekaj let. Narediti moramo vse, da odpravimo čim več vzrokov tega nezadovoljstva. Imamo vsaj dve temeljni nalogi: 1. probleme moramo reševati s skupnim delovanjem in na etičen način ter 2. izboljšati moramo ekonomsko situacijo. Prva naloga je zgolj vprašanje naše volje in vesti. Naloga, da izboljšamo ekonomsko stanje v državi, bo mnogo težja, takojšnjih rezultatov verjetno ne bo. Prepričan pa sem, da bodo vsi lažje počakali na to opravljeno drugo nalogo, če bomo vsi stopili skupaj in končno konstruktivno sodelovali.
V prihodnjih dneh se obetata kar dva parlamentarna odbora. Eden se bo ukvarjal z medijskim poročanjem o protestih, drugi pa se bo ukvarjal z uporabo prekomerne sile policije. Če bosta odbora zlorabljena za to, da bomo poslanci vzroke za proteste prelagali na senzacionalistično poročanje medijev, na agresivnost policije ali pa krivdo valili drug na drugega, potem bomo zgolj dodali olja na plamen vsesplošnega nezadovoljstva. Želim si, da bi bila sklicana odbora postala mesto, kjer bi policisti lahko javnosti nazorno predstavili, na kakšen način so dolžni ukrepati v primeru protestov in kjer bi jasno povedali, da imamo tako politiki kot tudi mediji skupno soodgovornost za umirjanje razmer v državi.
Odgovornost za razmere v državi je v naših rokah. Če kdorkoli misli, da nastalo situacijo lahko izkoristi za krepitev lastne politične prepoznavnosti in vpliva, si dela medvedjo uslugo. Imamo dolžnost, da nezadovoljstvo v državi vzamemo kot resen alarm, da je potrebno nakopičene probleme s skupnimi močmi rešiti. Tej odgovornosti se ne smemo izogniti“.

Zgornje pismo sem napisal v trenutku razočaranosti nad sedanjo situacijo. Velikokrat se počutim nemočnega, ker se slabe stvari ne spremenijo oz. se spreminjajo prepočasi. Ko sem bil izven parlamentarnih klopi, se je vse zdelo lažje. Priznam, da sem po letu dni utrujen od nenehnih blokad, od nenehnega pojasnjevanja in stalnega zmerjanja. Ne smilim se samemu sebi in ne bežim od odgovornosti. Žarek upanja za nadaljnje delo mi daje nedavno sprejeta pokojninska referma, ko smo poslanci vendarle dokazali, da znamo nekaj storiti skupaj.

Matej Tonin, poslanec.

Oglasno sporočilo