Zaradi nesposobnosti vladne koalicije je Občina Kamnik lahko ob evropska sredstva

0
4075
Vir: Kamničan.si; 6.september 2013

Na sredini novinarski konferenci je vodja poslanske skupine NSi, mag. Matej Tonin, spregovoril o črpanju evropskih sredstev. Uvodoma je dejal, da je črpanje evropskih sredstev tema, ki bi morala vsakogar zanimati. »Evropska sredstva so praktično edini vir sredstev, ki jih država še ima za investicije, vse ostalo je namreč presahnilo,« je poudaril.

Po mnenju Mateja Tonina je ta tema še zlasti zanimiva zato, ker je nekdanja opozicija in sedanja vladna koalicija prejšnjo vlado velikokrat poučevala, kako ni investicij in kako premalo črpamo evropska sredstva. »Sedaj imajo priložnost, imajo škarje in platno v svojih rokah, da se dokažejo,« je povedal Tonin.

»Zaradi nesposobnosti vladne koalicije puhtijo evropska sredstva in tako izginja še tisti del denarja, ki bi ga lahko porabili za investicije,« je v nadaljevanju dejal Matej Tonin. Ob tem je povedal, da so bile v finančni perspektivi 2007-2013 Sloveniji namenjene dobre štiri milijarde evrov. Pomemben podatek je, da je bilo do 30. junija 2013 porabljenih zgolj 53,6 % tega denarja. »To je zelo zaskrbljujoč podatek, ki bi moral vse skrbeti,« je povedal vodja poslancev NSi.

V nadaljevanju je Matej Tonin predstavil, kako poteka črpanje finančnih sredstev. Iz kohezijskega sklada, iz katerega se črpa ta denar, se nadalje denar namenja za tri različne programe, in sicer Operativni program razvoja človeških virov, Operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov in Operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture. Matej Tonin je poudarek dal zadnjemu, Operativnemu programu razvoja okoljske in prometne infrastrukture, iz katerega se financirajo kanalizacije in vodovodi. »Ta stvar je ključna zato, ker so roki za izgradnjo kanalizacijskih in vodovodnih omrežij do konca leta 2015. Gre za ogromne, milijonske projekte, in danes številne občine vlagajo več sto tisoč evrov za pripravo vseh teh projektov, da bi te evropske milijone dobili za izgradnjo teh omrežij. Ampak zaradi neučinkovitosti države lahko ta denar občine tudi izgubijo,« je posvaril.

Za kanalizacijo in vodovode je bilo namenjenih 550 milijonov evrov, naša vlada pa je dodala še 182 milijonov, je povedal, in dodal, »problem nastaja, ker so se v preteklosti izdajali sklepi za dodelitev teh sredstev na podlagi vloge in še nekaj dokumentacije. To pomeni, da je ta denar že ves razdeljen, ampak projekti še nimajo gradbenih dovoljenj, da bi jih lahko občine izvedle,« in poudaril: »Če projekti ne bodo izvedeni v tej finančni perspektivi bo ta denar enostavno izpuhtel.« Tonin je še povedal, da je toliko bolj ironično, ker je ta denar že porazdeljen, velika večina tega denarja pa sploh ne bo porabljena. »Medtem pa imajo občine na zalogi že za 240 milijonov projektov, ki so praktično izdelani do konca in imajo vsa gradbena dovoljena. Potrebovale bi samo sklep, da dobijo ta evropski denar in da gredo v realizacijo teh projektov«, je povedal Matej Tonin. Po njegovih besedah jim ministrstvo tega sklepa ne da, ker je nekaterim že prej izdalo ta sklep, brez realnih podlag in gradbenih dovoljenj. »To pomeni, da te občine, ki projekte imajo pripravljene in bi jih lahko tudi v tej finančni perspektivi izvedle, sklepa o financiranju ne bodo dobile, tisti, ki pa zadev sploh nimajo pripravljenih, pa te sklepe že imajo. Potrebna je revizija celotnih projektov,« bil kritičen Tonin.

Matej Tonin je še dejal, da je višek predrznosti ta, da nekatere občine sklepa za financiranje niso dobile, pa čeprav so pripravile vso dokumentacijo. »Na drugi strani pa je kranjska občina, ki je ta sklep dobila kljub temu, da so bili v pripravah nekoliko za npr. občino Kamnik. Vprašajte se, od kod prihaja predsednica vlade, in ko si boste odgovorili, vam bo zelo hitro jasno, zakaj je projekt v Kranju dobil denar, v Kamniku pa ne.« Ob tem je Matej Tonin dejal, da je vsekakor prav, da je Kranj denar dobil, saj imajo vse pripravljeno. »Ni pa prav, da denarja ni dobil npr. Kamnik in še nekateri drugi, ki so pripravljeni, pa ne morejo dobiti denarja zaradi tega, ker se tistim, ki so sklepe dobili, projektov pa ne izvedli, enostavno s sklepom ta denar ne odvzame,« je dejal.

V četrtek naj bi vlada na redni seji o tem odločala. Matej Tonin vlado svari, da o teh stvareh dobro premisli in naredi vse, da ta evropska sredstva vendarle počrpamo.

Ob robu novinarske konference je Matej Tonin komentiral tudi druge aktualne politične zadeve. Na novinarsko vprašanje o predlogu SLS, ki predvideva vzpostavitev tehnične vlade, je dejal, da realne možnosti za tehnično vlado ne vidi in tudi podlag za tehnično vlado ni. »Do tehnične vlade največkrat pride takrat, ko neka vladna koalicija v parlamentu izgubi večino. Potem se oblikuje tehnična vlada kot zbir najrazličnejših koalicijskih partnerjev iz opozicije in takrat razpadajoče koalicije, da vendarle izpeljejo določene projekte.« Tonin je ob tem dejal, da ima sedanja vladna koalicija udobno večino in zato ne vidi nobene potrebe po tehnični vladi. »Pobudo SLS vidim kot poskus, da bi se priključili vladni koaliciji. Za to imajo vedno možnost. Za njihovo priključitev vladni koaliciji ne potrebujemo tehnične vlade, SLS lahko da pobudo obstoječi vladni koaliciji, da ima dobre predloge, s katerimi bi želela pomagati tej vladni koaliciji,« je povedal. Ob tem je Tonin še dejal, da tehnična vlada dolgoročno ni prava rešitev. »Dolgoročno je edina rešitev stabilna in programsko sorodna vladna koalicija. Strinjam pa se, da ta vladna koalicija dela slabo, toda edina rešitev so predčasne volitve, s katerimi lahko pridemo do močnejše in bolj homogene vladne koalicije,« je še povedal vodja poslancev Nove Slovenije.

Besedilo in foto: www.tonin.si.

Oglasno sporočilo