Spominska slovesnost ob spomeniku NOB na Rudniku

0
2486
Vir: Občina Kamnik; 4.januar 2014

Na Rudniku pri Radomljah je potekala vsakoletna spominska slovesnost v spomin na dogodke, ki so se na tem koncu odvijali 6. januarja leta 1945 in v katerih je življenje zaradi izdaje izgubilo preko 30 borcev NOB. Padlim žrtvam sta se s spoštovanjem poklonila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec in župan Občine Domžale Toni Dragar.

Praporščaki

 Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir

Župan Občine Domžale Toni Dragar

Prenovljen spomenik NOB Rudnik pri RadomljahSpominsko slovesnost je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik, kjer je zbrane sprva nagovoril župan Občine Domžale Toni Dragar in poudaril dobro sodelovanje med občino Kamnik in Domžale, saj je letošnja spominska slovesnost potekala pred prenovljenim spomenikom NOB Rudnik pri Radomljah. Celotna investicija sanacije spomenika NOB Rudnik je bila financirana s strani Občine Kamnik v višini 60 odstotkov ter Občine Domžale v višini 40 odstotkov. Dela z izbranim kamnosekom, ki so zajemala izdelavo 11 kosov novih kubusov iz granita ter izdelavo 11 pokrovnih plošč z vklesanimi napisi, sestavljanje in montaža kubusov po načrtu restavriranje vodnjaka in talnega korita za rože pa so se zaključila konca meseca avgusta 2013.

Slavnostni govornik župan Marjan Šarec

Položitev vencev

Slavnostni govornik župan Marjan Šarec pa ob slovesnosti poudaril: »Današnji dež je zato, da začutimo kako je bilo takrat. Takrat je bil še mraz, sneg. Ko sem zbiral misli, za današnji slavnostni govor, sem razmišljal, zakaj je pravzaprav prišlo do tragedije v Rudniku. Kjerkoli slišim, berem ali pa se pogovarjam s tisti, ki še živijo od takrat, pridemo do istega zaključka, da je bila to izdaja. To je bila tudi rdeča nit skozi celo drugo svetovno vojno na območju Slovenije. Žal je veliko takih spomenikov v Sloveniji, ki so nastali ravno zaradi tega, ker je nekdo zanemaril svoj narod, šel služiti okupatorju in s tem izdal svoje ljudi. Danes slišimo mnoga opravičevanja češ, da je bil to boj proti komunizmu, ampak dejstvo ostaja. Borke in borci, ki so padli tukaj, so padli zaradi tega, ker nekdo ni ljubil svojega naroda. Ko smo leta 1991 končno dobili svojo državo, smo mislili, da nikoli več ne bo izdaje, da nikoli več ne bo boja proti svojemu narodu ali proti svoji državi. Pa smo danes še vedno priča nekaterim, ki radi tožarijo svojo državo v Bruslju in drugih evropskih državah in, ki želijo prati umazano perilo izven naših meja. Svoje probleme moramo reševati sami. To je tako kot v družini ali v zakonu. Če rečemo v dobrem in slabem, potem mora to veljati. Slovenija ne bo propadla in ne sme propasti, čeprav so danes nekoliko težji časi. Nobena stvar ni opravičilo za to, da kličemo v državo trojko, da vabimo tujce, da nam rešujejo naše probleme kajti, če smo znali stopiti skupaj v težkih trenutkih zgodovine, potem znamo in moramo tudi danes. In verjamem, da tudi bomo!
Zato vam želim v letu 2014 predvsem zdravja, uspeha, predvsem pa sodelovanja med nami. Ne izgubimo upanja, kajti upanje je tisto, ki nas je ohranilo skozi zgodovino in upanje nas bo ohranilo tudi v bodoče. Če se izrazim po vojaško: »Umik ni mogoč, možen je samo preboj ali pa uničenje. Mi pa vemo, katero možnost bomo izbrali.«


V kulturnem programu so zapeli člani Moškega pevskega zbora DKD Solidarnost, z recitacijami in pesmimi pa so sodelovali učenci Osnovne šole Marije Vere.

Oglasno sporočilo