Državna prvakinja v igranju harmonike, ki je gasilka in vozi traktor

0
5968
Vir: siol.net / Avtor: Katja Nakrst; 19.oktober 2015

Emina prva ljubezen je harmonika, ko ima čas, si rada ogleda koncert ali gledališko predstavo, ali pa poišče sprostitev v hribih. Je dijakinja tretjega letnika srednje vzgojiteljske šole v Kamniku.

“Prvič sem svojo harmoniko še kot majhna deklica prijela leta 2005,” pripoveduje Ema Smolnikar.

Doma je v vasi Gorjuša pri Domžalah. Živi v šestčlanski družini in je prva od štirih otrok. Svoj čas namenja šoli in drugim dejavnostim, pomaga na domači kmetiji, opravila je izpit za traktor, je prostovoljna gasilka PGD Žeje-Sv. Trojica, aktivno sodeluje v župniji, kjer pomaga pri učenju verouka predšolskih otrok.

V začetku septembra je na Velikem Trnu pri Krškem potekalo 18. državno prvenstvo harmonikark, ki igrajo na diatonično harmoniko, in 2. državno prvenstvo harmonikarjev pevcev. Na tekmovanju je Ema osvojila kar dva naziva: državna prvakinja (ocena strokovne komisije) in najprikupnejša harmonikarka leta (ocena občinstva). Prvič v zgodovini tekmovanja se je zgodilo, da sta si bila strokovna žirija in občinstvo enotna.
Najboljša med igralkami harmonike.Najboljša med igralkami harmonike.

Najboljša med igralkami harmonike.

“Navdušili so me lokalni harmonikarji, ki so igrali pri postavljanju mlaja, ‘ofiranju’ (ob godu, op. p.) ali osebnih obletnicah,” o svojih začetkih igranja pripoveduje Ema. Končno pobudo za igranje je dala sama, starši so jo pri tem podpirali.

Ema zdaj nastopa na raznovrstnih prireditvah, sodeluje pri običajih, nekaj časa je sodelovala v ansamblu Skrivnost. Njen prvi učitelj je bil Martin Vodlan, zaradi navdušenja nad njegovimi skladbami pa je nato začela obiskovati učne ure pri Francu Miheliču.

‘Doma sem na kmetiji. Ker želim biti v pomoč tudi pri delu s kmetijsko mehanizacijo, sem seveda morala opraviti izpit za vožnjo s traktorjem,’ pove Ema

V Sloveniji je harmonika neverjetno priljubljen inštrument, je prepričana Ema, ki opaža, da v zadnjem času zanjo poprime vse več mladih. To dejstvo jo preseneča, saj se ji zdi, da pred desetimi leti še ni bilo toliko zanimanja.

“Po nekaterih podatkih imamo največ harmonikarjev na svetu na število prebivalcev. Vesela sem, da se je ta zvrst glasbe prijela med mladimi, lepo je, da spoštujemo slovensko tradicionalno glasbo in jo predstavljamo tudi zunaj naših meja,” pravi Ema.

“Ko bo priložnost in čas, bo na vrsto prišla glasbena skupina, s katero bi se trudili slovensko narodnozabavno glasbo izvajati energično, kvalitetno in si ustvariti prepoznavni slog. V življenju se vidim kot vzgojiteljica v enem izmed vrtcev oziroma kot učiteljica razrednega pouka v osnovni šoli. Osrednja nit življenja bo glasba, s katero bom razveseljevala sebe in ljudi.”

Oglasno sporočilo