Dvajseti blagoslov konj v Zgornjem Tuhinju

0
3089
Vir: Občina Kamnik 27.december 2015

Na dan sv. Štefana, ki je izročilni zavetnik konj, so po mnogih slovenskih krajih danes pripravili blagoslovitev konj. Le-to se je odvijalo tudi v občini Kamnik, in to že dvajsetič v Zgornjem Tuhinju. Starega slovenskega običaja sta se udeležila tudi župan Marjan Šarec in poslanec Državnega zbora mag. Matej Tonin.

Konjerejsko društvo Zgornji Tuhinj je bilo ustanovljeno 11. januarja 1997. Trenutno je v društvo včlanjenih 44 konjerejcev in ljubiteljev konj iz območja Tuhinjske doline, med njimi so 3 častni člani. Ob enajsti uri je sprevod na čelu z županom Marjanom Šarcem v zapravljivčku pripeljal predsednik društva Vid Pirš. Krenili so proti cerkvi, kjer je župnik Nikolaj Štolcer sprevod 30 konj tudi blagoslovil.

Pred tem je zbrane pozdravil župan Marjan Šarec, Konjerejskemu društvu čestital za ohranjanje starih običajev ter dodal: »Glede na današnji praznik, dan samostojnosti in enotnosti, se spodobi, da kljub temu, da smo na tradicionalni blagoslovitvi konj in slavimo Štefanovo, spregovorim nekaj besed tudi o tem. Glede na izobešene zastave, lahko z veseljem opazim, da se zavednost v naših srcih izboljšuje, kljub temu, da vsak dan poslušamo, kako slaba je naša država. Država ne more biti slaba. Država nam je dana v upravljanje in lahko jo samo dobro ali pa slabo upravljamo. Naša Slovenija je bila velikokrat rojena tudi iz krvavih dogodkov. Prvi zelo pomemben za našo državo pa je bil zagotovo plebiscit. To ni bil navaden referendum, kakršnih smo vajeni danes, z nizko udeležbo, s sovražnim govorom, takšnim ali drugačnim. Bil je to plebiscit enotnosti, z visoko udeležbo in visokim odstotkom za samostojnost. Takrat smo izpričali, da želimo živeti v svoji državi in to smo tudi uresničili. In danes mineva 25 let od teh dogodkov. Prav je, da se zavedamo, da druge države najbrž ne bomo imeli, če si bomo to zapravili. Prav je, da smo nanjo ponosni, čeprav znamo vsak dan kritizirati tiste, ki jo vodijo, ali pa jo vodimo na lokalnem področju. Kajti vsi, ki smo v politiki, smo dolžni voditi bodisi državo bodisi lokalno skupnost tako, da gre za dobro vseh. Včasih uspe, včasih ne, prav pa je, da se zavedamo, zakaj smo tukaj.

Dogodek blagoslovitve konj je starodavna tradicija. Tista tradicija, ki se ohranja še danes, kajti včasih so bile te živali temelj kmetijstva. Ko ni bilo strojev, je bil konj vse. Zagotavljal je preživetje družini in družina brez konja je bila obsojena na propad. Včasih so znali te živali bolj ceniti kot jih danes. Danes je to bolj del folklore, ampak ne glede na vse, konji so bili in ostajajo nepogrešljiv del vsakega kmetijstva in podeželja.

Spoštovane krajanke, spoštovani krajani, spoštovani lastniki konj, ob današnjem prazniku vam želim čim več zavedanja, narodne zavesti, solidarnosti in enotnosti. V novem letu 2016 pa, da ne bi bilo slabše kot sedaj. Srečno!«

 

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo