Odbojkarice do zmage po dobri igri, Kamničani s porazom v Ukrajino

0
2548

Odbojkarice Calcita Ljubljane so se po porazu v finalu pokala Slovenije med tednom mučile v Hočah in po hudem boju ugnale domači Formis. Tokrat so na Galjevici brez večjih težav opravile z vitalovkami, kar je dobra napoved za torkovo tekmo lige prvakinj, ko bo v 5. krogu v dvorani Tivoli gostovala italijanska ekipa Igor Gorgonzola Novara. Prihodnjo soboto jih v domačem prvenstvu čaka derbi z Novo KBM Branikom.

Calcit Ljubljana –  UOK Vital Ljubljana 3:0 (13, 15, 15)

Ljubljana – Športna dvorana Krim na Galjevici, gledalcev 70, sodnika: Luzar in Potočnik (oba Kočevje).
Calcit Ljubljana: Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 10, Kostić 12, Aragao 6, Hribar, Jerala – libero, Turk 6, Potokar 11, Koleva 16. Trener: Gašper Ribič.
UOK Vital Ljubljana: Mijoč 3, Vogrič 2, Handanović 6, Čotar, Dolenc – libero, Zaplotnik 2, Pavič 5, Crnjac, Janežič – libero, Arnež 4, Flego 2.

Aktualne državne prvakinje so po porazu v finalu pokala Slovenije imele v prejšnjem krogu v sredo nemalo težav, da so v Hočah strle odpor Formisa, ki je bil celo bliže zmagi, na drugi strani so vitalovke izgubile že trikrat zapored. Vendar so si varovanke Gregorja Rozmana že zdavnaj priigrale igranje v modri skupini, zato so v ljubljanski obračun lahko krenile brez kakršnegakoli pritiska. Na koncu so le morale priznati premoč calcitovk, ki so si pred torkovo tekmo lige prvakinj, ko bodo v dvorani Tivoli gostile italijansko ekipo Igor Gorgonzola Novara, le nekoliko dvignile samozavest.

Že uvod v prvi niz je pripadel ekipi Calcita, ki so z uspešnimi napadi Olivere Kostić in Slavine Koleve povedle s 5:0, s serijo lastnih napak pa so vitalovkam omogočile, da so se jim približale na tri točke zaostanka (3:6), s tremi točkami so vodile še pri izidu 10:7. Toda na na servis Kostićeve in Koleve so, tokrat domače odbojkarice, vitalovkam, ki sicer domače tekme igrajo na Galjevici, pobegnile za deset točk (22:12), zmago je potrdila Kaja Turk, še lani igralka Vitala.

Drugi niz so varovanke Gašperja Ribiča začela še bolj prepričljivo kot prvega. Z blokom Elene Kučej so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk, z uspešnim napadom razigrane Koleve že s 17:10. Vitalovke so imele vse preveč težav na sprejemu, neučinkovite so bile tudi v napadu in ko je bila ob mreži uspešna še Aragaova, se je prednost calcitovk povečala na deset točk (22:12). Z asom je drugi niz končala brazilska organizatorka igre Aragaova.

Tudi v tretjem nizu so odbojkarice Calcita prevladovale v vseh elementih igre. Njihov sprejem je bil še naprej na visoki ravni, boljše so bile tudi v napadu, v bloku je bila odlična Kučejeva in prav na njen blok so domačinke povedle z 18:10. Do konca niza so državne prvakinje, ki so, kot kaže le prebolele kratkotrajno krizo, svoje vodstvo le še povečale.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Tokrat moram pohvaliti svoje igralke, ki so vso tekmo odigrale v visokem ritmu, z malo napakami. Res je, da je imel Vital določene težave, vendar me veseli, da tokrat nismo nihali v igri, kar je dobra napoved za nadaljevanje sezone.«

Gregor Rozman, trener UOK Vitala Ljubljane: »Izid tekme pove, kakšno je bilo razmerje na igrišču. Tokrat je Calcit odigral dobro tekmo, naše prave preizkušnje pa šele prihajajo. Žal mi je le, da domačinkam na današnji tekmi nismo nudili boljšega odpora.«


Kamničani s porazom v Ukrajino

Po velikem slavju v finalu pokala Slovenije so odbojkarji Calcita Volleyballa v 1. DOL za moške izgubili še svojo drugo tekmo zapored. Tokrat so jih v kamniški športni dvorani premagali Mariborčani. Že v torek, ob 16. uri, bodo Kamničani v prvi tekmi osmine finala pokala challenge igrali z ukrajinsko ekipo Lokomotiv Harkov, v državnem prvenstvu pa bodo prihodnjo soboto gostovali v Novem mestu.

Calcit Volleyball – Maribor 0:3 (-23, -22, -19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnika: Klinar (Žirovnica) in Markelj (Bled).
Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 5, T. Štern 5, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan 3, Brulec, Lakner, Kotnik 14, Ž. Štern 9, Videčnik 2, Konjedic. Trener: Marko Brumen.
Maribor: Horvat 15, Slaček, Mlakar 4, Abraham, Vrabl, Zidar, Košenina 6, Kasnik 2, Šoštarič, Uremović 6, Virtič, Plesec 15, Knuplež – libero. Trener: Gregor Horvat.

Po velikem slavju v finalu pokala Slovenije so Kamničani v sredo izgubili v Murski Soboti in se s porazom bolj ali manj že poslovili od boja za prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva, slabši od drugega mesta pa tudi več ne morejo biti. Zato pa so Mariborčani še v igri za tretje mesto, ki bi jim v modri skupini prineslo nekoliko boljše izhodišče, temu primeren je bil tudi njihov pristop. Z zmago v Kamniku in nekoliko presenetljivo minimalno zmago Panvite Pomgrada na derbiju v Ljubljani imajo varovanci Gregorja Hrovata dva kroga pred koncem rednega dela prvenstva skupaj s Sobočani 31 točk.

Vendar so prvi niz bolje začeli kamniški odbojkarji, ki so preko v uvodu tekme razigranega Domna Kotnika povedli z 11:7, z dvema zaporednima točkama Žige Šterna tudi s 17:12. Pred vstopom v končnico niza je Kotnik dosegel še svojo peto točko v prvem nizu za vodstvo z 19:15, toda konec niza je bil popolnoma v znamenju mariborske ekipe. Kamničani so popustili na sprejemu, v napadu je bil nerazpoložen Tonček Štern, zato pa so gostje na servis Vasje Plesca izid na 20. točki izenačili. Še več, Tomaž Horvat je svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih, izkoristil jo je Plesec.

Tudi začetek drugega niza je minil v prevladi mariborske ekipe, ki je ob bolj prodornem servisu, čeprav so naredili tudi tri lastne napake, povedla z 10:4. V domači ekipi, ki je imela ob težavah na sprejemu, z izjemo Kotnika in Žige Šterna skorajda ni bilo igralca, ki bi zaključil napad. Kljub temu so se gostom, ki so naredili številne lastne napake, z delnim izidom 4:0 približali na dve točki zaostanka (11:13), vendar so ob drugem tehničnem odmoru zaostajali za štiri točke. Razigrani Plesec je s še enim uspešnim napadom končal tudi drugi niz.

V tretjem nizu so Kamničani dobro začeli, s točko Žana Novljana povedli s 6:2, toda že na šesti točki so gostje z blokom Jureta Kasnika izid izenačili, v nadaljevanju pa vajeti igre prevzeli v svoje roke. Z blokom Tomaža Hrovata so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo šestih točk. Tekma je bila s tem praktično odločena, kajti v domači ekipi je bilo preprosto premalo razpoloženih igralcev.

Že v nedeljo ob enih zjutraj se je osem igralcev Calcita že podalo s kombiji v München, od koder bodo poleteli proti Ukrajini, druga skupina bo šla za v glavno mesto Bavarske za njimi tri ure pozneje.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Maribor je zasluženo zmagal, medtem ko smo mi delovali zelo slabo. Po zmagi v finalu pokala se je pojavila utrujenost, prav tako ni bilo prave želje, tako da smo delovali kot nekakšni utrujeni heroji. Dejstvo je, da se trenutno mučimo, kar ni dobra napoved za pokal challenge.«

Gregor Horvat, trener Maribora: »Fantje si zaslužijo vse čestitke. Prvi niz so bolje začeli domači odbojkarji, vendar smo bili v nadaljevanju boljši tekmec in zasluženo prišli do zmage. Dokazali smo, da lahko igramo proti vsaki ekipi v državnem prvenstvu, kar je dobra napoved za nadaljevanje sezone.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo