Zmaga odbojkaric v Lukni za samozavest, po treh porazih zmaga Kamničanov

0
2922

Zmaga odbojkaric v Lukni za samozavest

V četrti medsebojni tekmi v letošnji sezoni najboljših slovenskih ekip v zadnjih letih so odbojkarice Calcita Ljubljane v 17. krogu 1. DOL za ženske prvič premagale Novo KBM Branik. Tokrat so prikazale precej boljšo igro kot v finalu pokala Slovenije, ko so ostale celo brez osvojenega niza. V sredo varovanke Gašperja Ribiča čaka še zadnja tekma lige prvakinj, gostovale bodo na Poljskem prihodnjo soboto pa bodo v dvorani Tivoli, ob 17. uri, v zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva igrale z ekipo GEN-I Volley.

Nova KBM Branik – Calcit Ljubljana  2:3 (19, -19, 23, -17, -12)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 300, sodnika: Melavc (Šempeter) in Atanasov (Kranj).

Nova KBM Branik: Mlakar 8, Blagne, Kaučič 14, Sužnik – libero, Cvetanović 11, Ammerman 7, Vovk, Najdič 3, Pučnik, Planinšec 15, Sobočan – libero, Pintar, Eržen 5. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Ljubljana: Grudina – libero, Božič, Vrhovnik 4, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 18, Aragao 6, Hribar 1, Jerala – libero, Turk 13, Potokar 11, Koleva 11. Trener: Gašper Ribič.

Tekma v dvorani Lukna na vrstni red po rednem delu državnega prvenstva ni imela več nobenega vpliva, saj si je Nova KBM Branik praktično že zagotovila prvo mesto v modri skupini. Toda predvsem za calcitovke, ki so v letošnji sezoni že trikrat izgubile z bankirkami, zlasti boleč je bil poraz v finalu pokala Slovenije, je imela bila tekma pomembna iz psihološkega vidika. Na koncu so se le veselile zmage, samim sebi pa so dokazale, da so tudi proti Mariborčankam sposobne priti do zmage, kar je zanje pred nadaljevanjem sezone ohrabrujoče.

Vendar prvi niz za calcitovke, ki so tekmo začele s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Eleno Kučej, Kajo Turk, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, ni bil najbolj uspešen, čeprav so še vodile z 12:11. Toda na servis Saše Planinšec so domače odbojkarice dosegle štiri točke zapored za vodstvo 18:13, s točko Ize Mlakar pa so tudi osvojile uvodni niz.

Tudi v drugem nizu so bile boljše mariborske odbojkarice, ki so z dvema asoma Saše Planinšec povedle s 6:3, z novim asom Marine Kaučič že 10:6. Vendar so že ob drugem tehničnem odmoru do vodstva prišle branilke naslova državnih prvakinj, ki so na servis Ane Katarine Hribar in blokom Kaje Turk povedle z 18:14. Domači ekipi ni pomagal niti polminutni odmor, kajti z dvema asoma Aragaove je bil izid že 24:17 za Calcit, tretjo zaključno žogo je izkoristila Olivera Kostić.

V tretjem nizu je vse kazalo na gladko zmago varovank Sebastijana Škorca, ki so bolje izvajale začetne udarce, v tem elementu igre se je izkazala Saša Planinšec, saj so vodile že z 10:3. Sedem točk prednosti so imele tudi še pri izidu 18:11, toda ob koncu niza so pošteno trepetale za zmago. Z asom Turkove so calcitovke izid na 23. točki izenačile, vendar jim je za preobrat zmanjkalo nekoliko več zbranosti, kar je izkoristila Marina Cvetanović.

Kar varovankam Gašperja Ribiča ni uspelo v tretjem nizu, je v četrtem, v katerem so s točkami Slavine Koleve in Kostićeve povedle z 8:2. Mariborčanke so se jim še približale na dve točki zaostanka (8:10), toda z novo serijo dveh asov Turkove, blokom Kostićeve in uspešnim napadom Potokarjeve je bilo že 17:9 za gostujočo ekipo. Niz se je končal s tremi zaporednimi lastnimi napakami bankirk.

Tudi večji del tie-breaka je minil v znamenju odbojkaric Calcita. V napadu se je izkazala Koleva, v bloku Kučejeva in Turkova, kar jim je prineslo vodstvo z 10:3. Pri vodstvu 13:5 se jim je že nasmihala prva letošnja zmaga nad bankirkami, ki so se jim na servis Marine Kaučič v končnici tekme približale na dve točki zaostanka. Toda prav Kaučičeva je na koncu na servisu naredila napako, tako da so calcitovke prvič v letošnji sezoni vzele skalp Novi KBM Braniku.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Pred tekmo sem razmišljal, da bi bil že čas, da premagamo Branik, da nam bi bilo v nadaljevanju sezone lažje, predvsem pa, da bi nam to dalo nov zagon. Vendar se na tem ne smemo ustaviti, če bomo želeli narediti še kaj več, bomo morali izboljšati svojo igro, v njej je bilo nekaj stvari dobrih, nekaj jih moramo še popraviti. V napadu, ki ni bil najboljši, smo bili z Mariborčankami enakovredni, na sprejemu pa smo imeli dobre trenutke, pa tudi veliko slabih. Oboji smo ‘pritiskali’ s servisom in je šlo spet za bitko servisa in sprejema, ki je na koncu pripadla nam Vesel sem predvsem zaradi igralk, ki niso popustile, do konca so se borile in bile nagrajene za to zmago. Lepo tekmo je odigrala Kaja Turk in zdaj, ko smo brez Tine Grudine, je dobro izkoristila svojo priložnost.«

Sebastijan Škorc, trener Nove KBM Branika: »Bolje je izgubiti zdaj, ko tekma ni bila odločilna za naslov prvakinj. Jasno je, da igralke v takem ritmu ne morejo vzdržati vso sezono, padci so samoumevni. Po osvojeni pokalni lovoriki je prišlo do padca forme, na današnji tekmi tudi do padca zbranosti v ključnih trenutkih. Prvenstvo se nadaljuje, s Calcitom bomo še igrali in igrali, priložnosti za dokazovanje bo še dovolj.«


Po treh porazih zmaga Kamničanov

Krka – Calcit Volleyball  0:3 (-17, -26, -16)

Novo mesto – Dvorana Marof, gledalcev 100, sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Tomec (Novo mesto).

Krka: L. Brulec, Ožbalt – libero, G. Erpič 3, Vrhovšek 4, Kosmina 3, U. Erpič, Drobnič 8, Pucelj, Bregar 1, Malenšek, Turk 14, Plot – libero. Trener: Nejc Rojc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero 1, Novljan 7, T. Štern 18, Štalekar 6, Vidmar 2, Štembergar Zupan 5, J. Brulec 3, Lakner 1, Kotnik 8, Ž. Štern 2, Videčnik, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Odbojkarji Calcita Volleyballa so po zmagi v pokalu Slovenije, v njem so v polfinalu premagali Krko, zabeležili tri zaporedne poraze, dva v državnem prvenstvu in v torek na prvi tekmi osmine finala pokala challenge. Zato so si po treh porazih toliko bolj želeli priti do zmage, na drugi strani so se krkaši sprijaznili s tem, da bodo igrali v zeleni skupini, za nameček pa je imel trener Nejc Rojc še vedno težave na igralnem mestu korektorja, saj Luka Brulec še ne more igrati.

V prvem nizu je prišla do izraza večja motivacija kamniških odbojkarjev, ki so začeli tekmo v postavi Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Jure Lakner, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar.  Ob boljšem servisu in manjšem številu lastnih napak so ob prvem tehničnem odmoru vodili s sedmimi točkami prednosti. To jim je prineslo tudi mirno nadaljevanje niza, ki so ga dobili po novih dveh lastnih napakah, skupaj jih je v prvem nizu naredila 12, domače ekipe.

CalcitVolleyball24-001

Veliko bolj izenačen je bil drugi niz, ki so ga bolje začeli gostujoči odbojkarji. Z blokom Saše Štalekarja so povedli z 9:5, vendar je po delnem izidu 7:2 prvi po polminutnem odmoru v drugem nizu posegel Marko Brumen, trener kamniške ekipe. Po njem so njegovi varovanci spet prišli do vodstva, vendar nikoli za več kot dve točki. Po dveh neizkoriščenih zaključnih žogah so do ene prišli tudi domačini, zanjo je bil zaslužen Valentin Turk, a sta razpoloženi Tonček Štern in Domen Kotnik z asom Kamničanom le priborila zmago tudi v drugem nizu.

Po zapravljeni priložnosti v drugem nizu so se domači odbojkarji sprijaznili s porazom. Kamniška ekipa je prevladovala v vseh elementih igre, njen sprejem je bil na visoki ravni, dobro so igrali tudi v napadu in bloku, z dvema zaporednima asoma Tončka Šterna pa so povedli z 12:6. Odbojkarji Krke so se jim nekajkrat sicer še približali na štiri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 14:18, toda v končnici so bili Kamničani spet veliko boljši in zasluženo prišli do novih treh točk. Zanimivo je, da je zadnjo točko na tekmi dosegel libero Klemen Hribar.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo