Dež ni prestrašil pustnih šem na tradicionalnem kamniškem karnevalu

0
3606
Vsako leto je dan pred začetkom postnega časa rezerviran za norčave trenutke in praznovanje pusta. Tudi letos so pisane maske v Kamniku preganjale slabo vreme in z izvirnimi idejami nasmejale gledalce, ki so ob poti spremljali povorko. Tradicionalni kamniški karneval, ki je v mestno jedro privabil lepo število maškar, si je ogledala tudi direktorica Zavoda za turizem in šport Božena Peterlin.

Povorka, ki je že tretjič zapored potekala v nekoliko spremenjeni obliki, se je tudi letos oblikovala pred rojstno hišo Rudolfa Maistra, prečkala najlepšo kamniško ulico Šutno in se ustavila na velikem pustnem rajanju na Glavnem trgu. Karneval, ki so ga vodili našemljeni člani Mestne godbe Kamnik in članice Društva kamniških mažoretk Veronika, je v svoje vrste privabil celo osveženega kamniškega Mamuta, čisto pravi vlak iz Arboretuma Volčji Potok in en krhelj pomaranče Nimm2 iz podjetja Storck.

Kljub vse močnejšemu dežju, ki je letos spremljalo pustno rajanje, so si bolj vztrajni obiskovalci lahko v simpatičnem programu ogledali nastope Plesnega kluba ŠinŠin in se še dolgo po koncu povorke zabavali ob zvokih glasbene skupine Soul, Jazz in Jaz.

Že tradicionalno je potekalo tudi pustno tekmovanje v dveh kategorijah – posamični in skupinski. Komisija, ki je na malograjskem hribu budno spremljala maske v sprevodu, je imela med številnimi izvirnimi in zabavnimi šemami težko nalogo izbrati tiste zmagovalne. Ob koncu uradnega programa je tako voditelj Juš Milčinski, ki se je skrival pod podobo cirkuškega voditelja, prvim trem v vsaki kategoriji podelil bogate nagrade, ki so jih zagotovili Velika planina d.o.o., Optika Aleksandra, Gostilna in pizzerija Špajza ter Turistično društvo Kamn’k.

Med posamičnimi maskami je slavil Peter Prevc, ki mu je trdno za petami sledilMartin Krpan, tretje mesto pa je pripadloneznanemu slikarju. Skupinskih mask se je letos zvrstilo zares veliko, za vsebinsko celoto sta namreč veljali že dve enako oblečeni maski, in nagrade bi lahko osvojile več kot le tri. Na koncu je zmagaladružina Zaspančkov, sledili so jim pisani metuljčki in kot tretji še komarčki iz vrtca Antona Medveda Kamnik.

Vreme kamniškemu karnevalu letos sicer ni bilo naklonjeno, a pustne maske so s svojo nalezljivo dobro voljo v Kamnik vseeno prinesle veselo vzdušje. Drugo leto si organizator kamniškega karnevala Zavod za turizem in šport v občini Kamnik obeta še več maškar, ki bodo prišle v mestno jedro vsaka po svoj krof in pregnale slabo vreme.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo