Ogled RCERO

0
4148
Občinski svetniki skupaj z zaposlenimi z Občine Domžale ogledali regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana).
RCERO je največji kohezijski projekt s področja okolja v državi in ga sestavljajo objekti za predelavo odpadkov, čistilna naprava za izcedne vode in razširjeno odlagališče. Gre za edinstven objekt v Sloveniji in največji v tem delu Evrope, ki letno sprejme ter predela skupaj tudi do 171 tisoč ton odpadkov na leto.
Gre za mešane gospodinjske odpadke, tem podobne odpadke iz storitvenih dejavnosti, kosovne odpadke in ločeno zbrane biološke odpadke. Ravno zaradi različne sestave odpadkov, ki jih je sposoben sprejemati, je RCERO Ljubljana edinstven. Iz tovarne za predelavo odpadkov, kot RCERU poljudno rečemo, bo šlo do 30 tisoč ton odpadkov, ki bodo namenjeni recikliranju, do 60 tisoč ton goriva, ki bo prve in druge kakovosti, ter 7 tisoč ton komposta. Poleg tega bo iz mešanih in bioloških odpadkov nastalo tudi veliko plina za proizvodnjo elektrike in toplote.
Celotni projekt, za katerega je Evropska komisija izdala odločbo aprila 2009, po pooblastilu Mestne občine Ljubljana (MOL) in preostalih občin vodi javno podjetje Snaga Ljubljana.
RCERO2 RCERO3 RCERO4 RCERO5 RCERO6
Oglasno sporočilo