»MaliSafari« Osnovne šole Šmartno v Tuhinju osvojil dve zlati priznanji

0
4010
Ekipa učencev Osnovne šole Šmartno v Tuhinju je na državnem tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava tekmovala s turistično nalogo »MaliSafari« in ponovno prepričala komisijo ter obiskovalce. Domov smo se vrnili bogatejši za dve zlati priznanji.

Turistična zveza Slovenije vsako leto razpiše tekmovanje za osnovne šole na področju turizma. Letošnja tema je bila Zeleni turizem. 8. marca 2016 je v Celju potekala turistična tržnica, kjer so mladi osnovnošolci predstavljali svoje kreativne zamisli in ideje, s katerimi bi lahko obogatili turistično ponudbo domačega kraja. Učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju so sodelovali s predstavitvijo turistično-raziskovalne naloge z naslovom MaliSafari, velike avanture za male junake.

mali_safari (3)

Ljudje vedno raje potujemo. Želeli bi si ogledati Ameriko, Azijo, Avstralijo, Afriko. Žal običajno ne najdemo finančnih sredstev ali časa, da bi se na pot tudi podali. Zakaj ne bi delček Afrike pripeljali v občino Kamnik, kjer bi organizirali safari? Seveda pri nas ni levov, žiraf, slonov, bivolov in nosorogov, so pa druge manjše živali (npr. veverica, krt, mravlja, komar, in podobno) in rastline, ki jih pogosto ne opazimo, se pa z njimi srečujemo v vsakdanjem življenju in so pomemben del ekosistema našega planeta.

mali_safari (2)

Idejno smo zasnovali doživljajski park MaliSafari, v katerem lahko obiskovalci na zanimiv in poučen način spoznajo živali in rastline, ki jih najdemo na območju travnikov, gozda in voda našega kraja. Poleg tega smo pripravili vrsto zanimivih delavnic ter stojnico, s katero smo se 8. marca 2016 predstavili na turistični tržnici v Celju. Posebno pozornost obiskovalcev je pritegnilo naše MaliSafari vozilo, s katerim smo obiskovalce popeljali na vožnjo. S pomočjo dokumentarnega filma, ki so ga naredili učenci in se je predvajal v vozilu, smo obiskovalcem približali svet narave.

Komisija je naše delo nagradila z zlatim priznanjem. Dobili pa smo še dodatno zlato priznanje za najboljšo turistično tržnico po mnenju komisije mladih. 

Učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju bodo svojo nalogo predstavili še na zaključni prireditvi festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki se bo odviojala 19. aprila 2016 v Ljubljani.

Besedilo in fotografije: mentorja Petra Potočnik in Tomaž Smole

Oglasno sporočilo