Dvojna zmaga Calcitovk v Mariboru

0
2743
Odbojkarice Calcita Ljubljane so na prvi tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige premagale domačo Novo KBM Branika in na ta način prišle do »dvojne« zmage. Z njo so se uvrstile v jutrišnji finale srednjeevropske lige, ki se bo začel ob 19. uri, hkrati pa so, ker je tekma veljala tudi za državno prvenstvo, prevzele vodstvo v modri skupini 1. DOL za ženske.

Nova KBM Branik – Calcit Ljubljana  1:3 (23, -14, -19, -18)

Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 400, sodnici: Viktorini-Lisa (Madžarska) in Kramar (Hrvaška).

Nova KBM Branik: Mlakar 19, Blagne 1, Kaučič 4, Sužnik – libero, Cvetanović 10, Amermann 3, Vovk, Najdič 4, Planinšec 5, Sobočan – libero, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Ljubljana: Grudina 4, Božič, Vrhovik, Igličar, Forštnarič, Kučej 12, Kostić 29, Hribar, Jerala – libero, Potokat 8, Koleva 15, Van de Vyver 5. Trener: Gašper Ribič.

Na klopi mariborske ekipe je bil na današnjem obračunu s Calcitom Ljubljano nepričakovano selektor slovenske reprezentance Bruno Najdič, ki se je po koncu lanske sezone sicer razšel z Novo KBM Branikom, toda po bolezni Sebastijana Škorca je priskočil na pomoč svoji nekdanji ekipi. Vendar to gostij ni zmedlo, saj prvo tekmo zaključnega turnirja srednjeevropske lige začele odlično in na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo šestih točk. Trener kalcitovk Gašper Ribič, ki je tekmo začel z Ilko van de Vyver, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, je bil z igro svojih varovank lahko zadovoljen vse vodstva s 13:6, toda na servis Marine Cvetanović je prišlo do preobrata, saj so se jim bankirke z dvema njenima zaporednima asoma približale le na točko zaostanka (12:13). Z delnim izidom 4:1 so aktualne državne prvakinje pokalnim zmagovalkam pobegnile za štiri točke (17:13), nato pa so ob boljšem servisu domače odbojkarice prvič na tekmo povedle (18:17). Z dvema točkama Marine Kaučič so Mariborčanke povedle 22:19, nato pa po napaki Van de Vyverjeve na mreži, izkoristile drugo zaključno žogo za vodstvo 1:0 v nizih.

V drugem nizu je bila igra izenačena do sedme točke, v nadaljevanju pa gostje niso več ponovile napake iz uvodnega niza, ko so dvakrat zapravile visoko prednost. Tokrat so do nje prišle po prvem tehničnem odmoru, ko so prevladovale v vseh elementih igre. Van de Vyverjeva je dobro razigrala soigralke; Kostićevi sta na »pomoč« priskočili tudi Potokarjeva in Koleva, ki je z blokom Izi Mlakar svojo ekipo popeljala do vodstva 19:9. S tem je bil drugi niz, ki ga je zaključila Kostićeva, odločen.

Vendar so v tretjem nizu pobudo na igrišču prevzele bankirke, ki so si do drugega tehničnega odmora priigrale šest točk prednosti. Nezaustavljiva je bila predvsem Iza Mlakar, ki je do vodstva 13:7, prispevala kar šest točk za bankirke, ki so bile v nadaljevanju niza popolnoma nemočne. Z odličnimi servisi, resda brez asov, so kalcitovke nasprotnice oddaljile od mreže, v napadu je blestela Kostićeva, ki je zaključila šest napadov za vodstvo gostij 19:16. Njihov nalet je za trenutek zaustavila Cvetanovićeva, toda z blokom Kučejeve, ki je nato točko dosegla še s servisom, je Calcit povedel 22:18 ter z novim blokom, tokrat Van de Vyverjeve povedel 2:1 v nizih.

Tudi v četrtem nizu so gostujoče odbojkarice nadaljevale z boljšo igro v vseh elementih igre, predvsem pa so prevladovale v bloku. Do konca tekme so jih zbrale 13, Mariborčanke le ti, veliko bolj so bile učinkovite v napadu, predvsem Kostićeva. Do desete točke sta bili ekipi še skupaj, na servis Kostićeve pa so kalcitovke bankirkam pobegnile za šest točk, ki so jo z novim uspešnim napadom svoje korektorice povečale na sedem (22:15), takšna pa je bila razlika tudi ob koncu četrtega niza.

V jutrišnjem finalu, ki se bo začel ob 19. uri, bo Calcit Ljubljana igral z zmagovalkami madžarskega obračuna Lonimar Bekescsabai – Vasas Budimpešta.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Tekma je bila za obe ekipi zelo pomembna, saj je štela tudi za državno prvenstvo, tako da je bil njen pomen še toliko večji. Škoda, ker smo v prvem nizu zapravili visoko prednost, vendar smo nato v tretjem nadomestili visok zaostanek in verjetno je bil to ključni trenutek tekme. Zadovoljen sem tako z zmago kot z igro, saj smo bili v vseh elementih igre boljši od domače ekipe. Ampak jutri je nov dan, skušali bomo premagati še eno od madžarskih ekip, ki se bo uvrstila v finale.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Naša ekipa je igrala slabše od pričakovanj v napadu in bloku, sprejem pa je bil dober. Zaradi tega so tekmice točke dosegale v serijah. Čestitam jim za zmago, dokazale so, da so v tem trenutku boljša ekipa.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo