Odbojkarji v Tivoli kot prvi, odbojkarice pa potrdile prvo mesto v modri skupini

0
2056

Odbojkarji v Tivoli kot prvi

Utrujeni odbojkarji Calcit Volleyballa so si v osmem krogu modre skupine v 1. DOL za moške na težkem gostovanju v Mariboru le priborili zmago, tako da bodo v soboto v dvorani Tivoli proti ACH Volleyju gostovali kot vodilna ekipa.

Maribor – Calcit Volleyball   1:3 (23, -23, -19, -23)

Maribor – Dvorana Tabor, gledalcev 100, sodnika: Klinar (Žirovnica) in Pevc (Škofja Loka).

Maribor: Horvat 5, Planinc 5, Mlakar 5, Abraham, Vrabl, Zidar, Košenina 17, Kasnik 2, Šoštarič, Uremovič 5, Plesec 16, Slaček. Trener: Gregor Horvat.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 15, T. Štern 18, Štalekar ,5 Vidmar 10, Štembergar Zupan 18, Brulec, Lakner, Kotnik, Ž. Štern, Videčnik, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Slovenski pokalni zmagovalci so konec minulega tedna na zaključnem turnirju srednjeevropske lige odigrali dve izredno težki tekmi, na koncu osvojili tretje mesto, vendar jim je to pobralo veliko moči. Toda na drugi strani je bil njihov motiv zelo velik, saj so želeli sobotni derbi z ACH Volleyjem pričakati na prvem mestu modre skupine. To jim je tudi uspelo, čeprav so uvodni niz dobili domači odbojkarji.

Kamničani so v tekmo vstopili z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žanom Novljanom, Juretom Laknerjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Ob nekaj boljšem sprejemu in napadu so na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti, na drugega s točko, vodili pa so tudi še 20:18. V končnici niza je Alen Košenina izid izenačil na 20. točki, Tomaž Horvat pa je prvič v uvodnem nizu svojo ekipo popeljal v vodstvo (21:20). Izkušeni mariborski korektor je bil zaslužen tudi za prvo zaključno žogo domače ekipe, ki jo je po napaki Tončka Šterna tudi izkoristila.

V drugem nizu kamniški odbojkarji niso ponovili napake iz prvega, tudi tokrat so bili ves čas v vodstvu, v glavnem za točko ali dve. Že na začetku drugega niza pa je Laknerja zamenjal Sašo Štalekar in prav najvišji igralec Calcita je z blokom poskrbel za kar štiri zaključne žoge kamniške ekipe. Najbolj prepričljivo so varovanci Marka Brumna odigrali tretji niz, ko so ga z bloki in dobrimi servisi, v napadu sta bila razpoložena Štembergar Zupan in Tonček Štern, vodstvo z 2:1 v nizih pa je potrdil Novljan, ki se je ob koncu tekme lahko pohvali s kar 75-odstotno učinkovitostjo v napadu.

Mariborčani, zanje je po daljšem času spet zaigral povratnik Jan Planinc, ki je bil dolga leta tudi kapetan Calcita, se niso predali. Prav z blokom Planinca, ki je v igro vstopil v tretjem nizu, so povedli 9:5, s štirimi točkami prednosti pa so vodili še pri izidu 11:7. Toda Kamničani so še enkrat več v letošnji sezoni dokazali, da so dozoreli v odlično ekipo, saj je Tonček Štern na 15. točki izid izenačil, nato pa so napaki Košenine povedli 18:17. Po tem vodstvu prednosti niso več izpustili iz rok. Na 22. točki so domačini izid še izenačili, Vidmar in Štembergar Zupan sta odgovorila z dvema zaporednima točkama, tekma pa se je končala z napako na servisu Vasje Plesca.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Igra je bila izenačena, nekaj več od nje je imela naša ekipa. Odbojkarjem se pozna utrujenost po gostem ritmu tekem, zadovoljen pa sem, da je ob poškodbah nekaterih igralcev priložnost izrabil Primož Vidmar.«


Odbojkarice potrdile prvo mesto v modri skupini

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v devetem krogu modre skupine v 1. DOL za ženske po le 66 minutah igre strle odpor Koprčank in zadržale prvo mesto pred Novo KBM Branikom. V zadnjem krogu modre skupine bodo v soboto, ob 19. uri igrale v Braslovčah.

Calcit Ljubljana – Luka Koper 3:0 )14, 18, 11)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 40, sodnika: Milojević (Ljubljana) in Kramar (Kamnik).

Calcit Ljubljana: Grudina 10, Božič, Igličar 20, Forštnarič 2, Kučej, Kostić, Hribar 2, Jerala – libero, Turk 6, Potokar 9, Koleva 11, Van de Vyver 1. Trener: Gašper Ribič.

Luka Koper: Barič 7, Pethö 9, Nedoh, Kušar – libero, Poropat, Ferlinc 4, Lucas 5, Jurić, Jotanović – libero, Jerkovič, Dodič 2, Božič, Kaker. Trener: Marko Kalc.

Aktualne slovenske državne prvakinje so z zmago v polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige proti Novi KBM Braniku prišle do prvega mesta v modri skupini. Da bi tudi končnico začele s prvega mesta, v preostalih dveh tekmah modre skupine potrebujejo še dve zmagi, do prve so prišli danes v dvoboju s Koprčankami, s katerimi se lahko srečajo tudi v polfinalu končnice. Ljubljančanke so bile boljše v vseh elementih igre, tekme pa je bilo konec po 66 minutah igre.

V uvodnem nizu je bila igra izenačena le do šeste točke, na servis Ilke van de Vyver pa so si domače odbojkarice z uspešnim napadom Tine Grudine do drugega tehničnega odmora priigrale šest točk prednosti. Tudi v nadaljevanju niza niso popuščale, gostje so imele vse preveč težav na sprejemu, z dvema asoma se je izkazala tudi Ana Katarina Hribar, v napadu pa ob Grudini tudi Urška Igličar.

Koprčanke, ki še vedno igrajo brez Tine Kaker, so se v drugem nizu domačim odbojkaricam pri katerih so počivale Olivera Kostić in Elena Kučej, manjkala pa je poškodovana kapetanka ekipe Petra Vrhovnik, dobro upirale do drugega tehničnega odmora. Ob njem so zaostajale le za dve točki, toda po njem so naredile preveč lastnih napak, da bi še lahko držale korak s kalcitovkami. Niz se je končal podobno kot uvodni, z napako gostij na servisu. V tretjem nizu je bila tekma odločena že do drugega tehničnega odmora. V koprski ekipi so imeli še naprej težave na sprejemu in učinkovitostjo v napadu, v domači ekipi je bila v napadu še naprej razpoložena Igličarjeva, ki bo v četrtek praznovala svoj 21. rojstni dan, tekmo pa je končala z 62-odstotno uspešnostjo v napadu.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Po svoje sem se današnje tekme kar nekoliko bal, saj so bile dekleta po zmagi na srednjeevropski ligi kar nekoliko psihično in telesno izčrpane, vendar so v tekmo vstopile kot je treba in prikazale še eno dobro predstavo. Delno so nam h gladki zmagi pomagale tudi Koprčanke, ki so igrale slabše kot znajo. V soboto bomo v Braslovčah naredili vse, da potrdimo prvo mesto v modri skupini, nato pa se bomo lahko v miru pripravili na končnico državnega prvenstva.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

 

Oglasno sporočilo