Srečen posameznik je temelj zadovoljnega partnerstva

0
4191

Sveže izdana knjiga domžalske avtorice z naslovom Zapeljana Zala brez dolgovezenja poda vpogled v čustva različnih ljudi. Prevladuje odprt dialog vseh vključenih, glavna junakinja pa temelji na skupku več različnih likov iz vsakdanjega življenja, je na predstavitvi knjige v domžalski knjižnici, ki jo je pospremilo zanimivo omizje o partnerskih odnosih, povedala Mateja Kegel Kozlevčar. Kot dodaja avtorica, vsak bralec v knjigi lahko na nek način sreča sebe ali spozna, kako bi se sam soočil z določeno življenjsko, situacijo.

Knjiga odpira tudi vpogled v medijsko poročanje in kot pravi Tjaša Banko novinarji velikokrat posegajo v življenja drugih in to ni vedno prijetno ne za tistega, v katerega življenje novinar poseže, ne za samega novinarja.

»Zaradi gonje za več imamo vse premalo časa, in to ne le zase, ampak tudi za svoje drage. Ker z njimi ne preživljamo več toliko časa kot nekoč in ker ta ni kakovosten, je tudi ločitev vse več,« je pojasnila Bašičeva, Kot je povedal Sebastijan Horvat, predavatelj s področja partnerskih odnosov je dejansko le nekaj odstotkov parov zares srečnih, kar je po njegovem pravzaprav logično, saj se partnerskih odnosov ne učimo tako kot matematike ali slovenščine. Je pa Bašič Jančarjeva pri tem dodala, da so zadovoljni pari predvsem tisti, ki si kljub sodobnemu tempu uspejo vzeti čas zase in se zavedajo, da je to, da otroke kdaj pustijo doma, da se lahko posvetijo skupnemu uživanju, vložek predvsem v lastno zadovoljstvo. Je pa po njenem eden ključnih elementov srečnega odnosa humor – da se zna par skupaj nasmejati in po možnosti tudi kakšno zahtevno situacijo prebroditi na ta način.

Če je v odnosu najprej prisotna zaljubljenost, po prvih nekaj letih sledi navezanost, je spomnila Lidija Bašič Jančar in dodala, da tako kot se otrok po prvih treh letih začne odmikat od mame in odkrivat svet, tako tudi partnerji pogosto začnejo ali pa skušajo premikat meje partnerskega odnosa. Je pa, tako Horvat, potem odvisno tudi od samih partnerjev, kaj bodo s tem dosegli. Nekatere lahko ljubosumje privede do tega, da se nehajo trudit za partnerstvo, drugi postanejo pretirano ljubosumni, kar spet ne vodi v zadovoljstvo v odnosu. Pa tudi ljudje, ki varajo, so navadno nezadovoljni in v skokih čez plot iščejo le trenutne občutke sreče, je dejala Bašič Jančarjeva.

Je pa, so se strinjali prisotni, sreča – ki predstavlja stanje, ne zgolj trenutek – nekaj, za kar se je treba stalno truditi in ni nikdar samoumevna. Iz publike je nazadnje prišel iskriv sklep, da za srečo posameznik niti ne potrebuje partnerja, saj da lahko lastno srečo ustvari tudi sam, Sebastijan Horvat pa je pri tem zaključil, da je pravzaprav srečen posameznik tudi ključni steber zadovoljnega partnerskega odnosa.

Alenka Žumbar Klopčič

Oglasno sporočilo