Mesto na sodu smodnika

0
2874

Mesto na sodu smodnika

Na večpredstavnostnem dogodku se je odvila premierna predstavitev petih kratkih filmov, v katerih so o delovanju nekdanje tovarne Kemijske industrije Kamnik spregovorili v njej zaposleni delavci, na ogled je bila postavljena maketa ter zanimiva priložnostna razstava ohranjenih predmetov bogate kamniške industrijske zapuščine smodnišnice.

Dogodek so pripravili Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Priden možic, Mladinski center Kotlovnica in Medobčinski muzej Kamnik.

Tri nemške (Anne, Lilly in Katharina) in španska prostovoljka Aurora so se s pomočjo Gorana Završnika in Marka Kumra spraševale, kaj danes nekdanja tovarna pomeni Kamničankam in Kamničanom ter kako izkoristiti njene turistične, kulturnozgodovinske, naravne ali rekreacijske potenciale. Hkrati pa so pripravile maketo dela nekdanje smodnišnice.

Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila Marko Kumer in Goran Završnik, ki sta prisotne spodbudila k razmišljanju o industrijski dediščini, ki so nam jo zapustili naši someščani. »Nekaj let nazaj je prišla s strani Gorana Završnika pobuda, da bi o kamniški industriji naredili razstavo in takrat smo se civilne organizacije ter Medobčinski muzej Kamnik združili. Nastala je prva razstava o sedmih ključnih tovarnah. Ta projekt se je nadaljeval in se razširil na večjo razstavo, ki je še vedno na ogled na gradu Zaprice. Kaj bi pravzaprav radi? Stavbe. Kolikor bi se dalo, bi jih radi vzpostavili v ponovno rabo. Radi bi jim vdihnili nekakšno novo življenje. To je prva ideja. In druga, da se ta tradicija ne zravna z zemljo, kot se je to zgodilo v primeru tovarne Utok. To je naša in vaša dediščina. Želimo, da se ta dediščina ohrani v kolektivnem spominu in se napišejo zgodbe tako imenovanih obstrancev ali premagancev. Zgodbe malih ljudi,«je med drugim pripovedoval Marko Kumer iz Medobčinskega muzeja Kamnik.

Oglasno sporočilo