Gradiško jezero: Strupene vabe so povzročile komedijo zmešnjav

0
3938
Vir: dnevnik.si / Vanja Alič

Lukovica. –  Minuli konec tedna so ob Gradiškem jezeru domačini zagnali paniko, saj so mislili, da nekdo podtika strup za pse. Šele po treh dneh so ugotovili, da je Direkcija Republike Slovenije za vode na jezu Drtijščica izvajala deratizacijo, nepridipravi pa so očitno vabe razmetali po površini.

Minuli konec tedna je na jezu Gradiškega jezera v Gradišču pri Lukovici potekala pravcata komedija zmešnjav, v kateri so se znašli lokalni lovci, policija, gasilci, predstavniki civilne zaščite in celo župan. Zaskrbljena občanka jih je namreč opozorila, da sta dva moška v petek okrog poldneva tik ob sprehajalni stezi navrtala na tisoče lukenj, vanje pa nameščala strup rožnate barve. Glede na to, da se v zadnjem času veliko poroča o namernih zastrupitvah psov, se je zbala, da gre tudi v tem primeru za dejanje hudodelcev. Dan zatem se je en pes res zastrupil, toda ne zaradi brezvestnih sovražnikov štirinožcev, temveč zaradi pooblaščencev direkcije za vode, ki so na brežini jeza izvajali deratizacijo.

Aktivirala se je vsa lokalna konjenica

A to je župan občine Lukovica Matej Kotnik izvedel šele predvčerajšnjim, iz medijev. »Najprej smo mislili, da so lovci nastavili vabe za lisice, ker je to njihov lovski revir. Potem smo skušali ugotoviti, kdo je strup nastavil in kdo bi ga lahko odstranil. Iz centra za obveščanje so poskušali doklicati pristojne iz agencije za okolje, direkcije za vode in okoljskega ministrstva, a se ni nihče javil, čeprav je šlo za akutno zadevo. Zadeva se je razplamtela v nedeljo, po zastrupitvi psa, ko je policija naročila gasilcem, naj strup odstranijo. Sam sem to preprečil, ker gasilci niso pristojni za odstranjevanje strupenih snovi in ker kot občina v območje jezu ne smemo posegati. Konec koncev pa bi z odstranitvijo strupa skazili kraj zločina v primeru, če bi šlo za kriminalno dejanje,« je zmedo ob koncu tedna opisal Kotnik.

Matej_Kotnik_vabe_Lukovica

A strup je še včeraj dopoldne ležal vzdolž celotne brežine jezu – v luknjah, kamor sodi, in na površini, kjer nima kaj iskati. Mimogrede, gasilci so med pregledom terena zaključili, da je strup nameščen nestrokovno, področje pa ni zavarovano in ustrezno označeno. »Glede na to, da gre za območje, kjer je še posebno ob koncih tedna ogromno sprehajalcev s psi in družin z majhnimi otroki, ki bi lahko nič hudega sluteč strup ponesli k ustom, se mi zdi nedopustno, da nas z direkcije za vode ne obvestijo o takem početju oziroma da ne postavijo vsaj opozorilnih tabel,« se je še včeraj hudoval župan.

vabe_lukovica2

Vabe izključno v mišjih luknjah

Na direkciji za vode pravijo, da se je na pregradi (jezu) Drtijščica ponovno naselila velika populacija glodalcev – predvsem miši in krtov –, ki ogrožajo varnost in funkcionalnost objekta, zato je bila deratizacija nujna. »Vabe, ki imajo certifikat inštituta za varovanje zdravja in ki jih je namestilo podjetje Zvonvit, so bile nameščene izključno v mišje luknje oziroma v pregradno telo. Vabe torej niso prosto dosegljive, razen če jih nekdo namenoma izvleče in s tem poseže v samo telo pregrade,« je pojasnila Verica Vogrinčič z direkcije za vode.

A po njenih besedah se je ob Gradiškem jezeru zgodilo ravno to, kar naj bi potrdil tudi pooblaščeni izvajalec. »Vabe so bile fizično odstranjene in razmetane po površini,« je povedala Vogrinčičeva in poudarila, da gre za nedopusten poseg, saj na opozorilnih tablah piše, da je gibanje in zadrževanje v območju objekta prepovedano. O tem so tudi sami obvestili policijo.

Zakaj pa niso namestili dodatnih tabel, ki bi sprehajalce opozarjale na postavljanje strupenih vab? Sogovornica se je vprašanju čudila, saj naj bi podjetje Zvonvit pred posegom postavilo tudi osem plastificiranih plakatov, ki opozarjajo na deratizacijsko območje. »Očitno jih je nekdo odstranil,« je domnevala Vogrinčičeva. A priče – in teh ni malo – prisegajo, da tabel, ki bi opozarjale na deratizacijo, ni bilo – do včeraj, ko so se nenadoma (spet) pojavile.

Oglasno sporočilo