Predstavitev Kamniškega zbornika št. XXIII/2016

0
4896

V prostorih gradu Zaprice se je včeraj popoldan odvijala predstavitev Kamniškega zbornika št. XXIII/2016. V imenu Občine Kamnik se je zbranim pridružil podžupan Igor Žavbi. 

Predstavitev Kamniškega zbornika št. XXIII/2016


Člani uredniškega odbora so skrbno prebrali prispevke, objavljene v pričujoči številki. Glavna urednica je bila dr. Marjeta Humar, za angleške povzetke je poskrbela Breda Hočevar iz Osnovne šole Toma Brejca, oblikovalec naslovnice in grafične opreme je bil Dušan Sterle, računalniška obdelava besedila ter izvedba tiska pa je bila storjena s strani Studia Dataprint. Lektorsko delo sta opravili dr. Marjeta Humar in Marica Drolc. Zbornik je bil izdan v 700 izvodih, izdajatelj pa je Občina Kamnik.

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, kjer so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini ter njenih občankah in občanih. Pri nastajanju zbornika sodelujejo posamezniki različnih generacij, v pričujoči številki pa je več kot 50 avtorjev zapisalo marsikaj zanimivega o Kamniku in Kamničanih.

Pomembno mesto v letošnji številki imajo prispevki, ki se nanašajo na zgodovino industrije in obrti Kamnika, na družbeno zgodovino in etnologijo, predstavljeni so pesniki in likovni ustvarjalci, portret športnika, pogovor z znanima Kamničankama, prispevki o znamenitih Kamničanih in okoličanih ter spomin na tiste, ki so nas v preteklih letih na žalost zapustili. 

V imenu Medobčinskega muzeja je ob predstavitvi zbrane sprva pozdravila direktorica mag. Zora Torkar, nato pa besedo predala podžupanu Igorju Žavbiju, ki je med drugim dejal: »Ko počasi zaključujemo s prireditvami ob prazniku Občine Kamnik, imamo priložnost pozdraviti novo knjigo, novo izdajo Kamniškega zbornika. Živa knjiga, ki je knjiga vseh Kamničank in Kamničanov. Na tem mestu bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri nastajanju knjige, celotnemu uredniškemu odboru, še posebej pa glavni urednici dr. Marjeti Humar. Vabljeni, da si zbornik preberete, saj je v njem zapisano marsikaj zanimivega.«

Glavna urednica Kamniškega zbornika dr. Marjeta Humar je opisala nastajanje in vsebino pričujoče številke pri tem pa poudarila, da tako njo kot tudi celoten uredniški odbor izredno veseli, da je 23. številka zbornika tu pred nami in je danes ugledala luč sveta.

Za kulturno popestritev so poskrbeli učenci Glasbene šole Kamnik, in sicer kvartet saksofonov v zasedbi Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin in Gašper Tonin pod mentorstvom Darje Seliškar ter kvartet flavt v zasedbi Ana Berwanger, Ana Medved, Valentina Škufca in Urška Komatar pod mentorstvom Maruše Urankar. Za recitacijo so poskrbeli dijaki Gledališke skupine Rudolfi Gregor Kukovič, Evelina Štefin in Nana Balantič pod mentorstvom Marje Kodra. 

Oglasno sporočilo