Slavnostna seja ob občinskem prazniku

0
3042
21.4. zvečer je v Kulturnem domu Franca Bernika potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku, na kateri so bile podeljena priznanja Občine Domžale v letu 2016.
Slavnostni govornik je bil župan Toni Dragar, za glasbeni program sta poskrbela pianist Lorenzo Cossi in čelist Sebastian Bertoncelj, prireditev, ki je bila obarvana z odlomki življenja slovitega domžalskega pianista Acija Bertonclja,  pa je povezoval Tadej Pišek.
Najprestižnejšo nagrado, zlato plaketo, in dolg aplavz, je za dolgoletno uspešno vodenje Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter za prispevek k razvoju profesionalne kulture prejel Milan Marinič. Srebrno plaketo Občine Domžale je za aktivno delo na področju lokalnega življenja prejela Vera Vojska. Podeljene so bile tudi tri bronaste plakete, ki so šle v roke KD Mlin Radomlje za 20-letno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture, Franciju Velepcu  za delo na področju kulture, predvsem zborovskega petja in Ivanu Gudlinu za prispevek na področju športa, predvsem smučarskem teku in biatlonu. Poleg plaket se vsako leto podelijo tudi posebne nagrade Občine Domžale, ki so v tem letu pripadle predvsem športnim, kulturnim in humanitarnim delavcem. Prejemniki nagrad Občine Domžale so tako postali Medobčinsko društvo sožitje, Žiga Ravnikar, Marjan Bolhar, Anže Lanišek in projekt Donirana hrana.
 
ZLATA PLAKETA – Milan Marinič
Obrazložitev:
Gospod Milan Marinič je kot direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale s premišljenim strokovnim delom v času in razmerah, ko populizem tudi na kulturnem polju vse bolj odpira vrata kapitalu, uspel vzdrževati visoko raven na področju gledališke, koncertne, filmske, glasbeno scenske in likovne dejavnosti, ki jim je v zadnjih letih dodajal še dogodke in aktivnosti, ki skrbijo za ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine naše občine. S prevzemom Menačenkove domačije in Slamnikarskega muzeja v upravljanje Kulturnega doma Franca Bernika je razširil obseg in pestrost ponudbe ter hkrati zagotavljal zadovoljevanje potreb širokega kroga obiskovalcev.
Tudi spremembo izdajatelja lokalnega glasila Slamnik so bralci, tako kaže anketa o zadovoljstvu, ocenili za dobro, direktorju pa je bila s tem naložena še ena izjemno odgovorna naloga. Pred več kot dvema desetletjema sprejeto odločitev za ustanovitev kulturnega zavoda, z izbiro ustvarjalnega, delovnega in izkušenega direktorja z vizijo, kaj naj takšna ustanova občanom ponuja, lahko ocenjujemo kot modro. Ta zavod je v tem obdobju intenzivno rasel, ne po številu zaposlenih, pač pa po organizaciji in izvedbi kulturnih dogodkov, od katerih vsakega je bila vtkana ustvarjalna energija vseh sodelujočih, ki so pod vodstvom gospoda Milana Mariniča ustvarili prepoznaven kulturni center Domžal, ki zagotavlja kulturno razgledanost in kulturno širino.
Sedem abonmajev za odrasle obiskuje okoli 1000 zvestih abonentov, v sodelovanju z vrtci in šolami pa otroški abonma razveseljuje več kot 1200 otrok.
SREBRNA PLAKETA – Vera VOJSKA
Obrazložitev:
Gospa Vera Vojska je zagotovo ena najbolj prepoznavnih oseb v naši občini zaradi svoje več kot 40 letne prisotnosti v lokalnih časopisih od Občinskega poročevalca, Slamnika pa do dobskega Hrasta, sprva kot dopisnice, kasneje kot glavne in odgovorne urednice. Skozi njene prispevke smo bili občani seznanjeni z občinsko politiko, dogodki na področju kulture, športa, humanitarnimi aktivnostmi, turističnimi zanimivostmi in še bi lahko naštevali področja, ki jih je pokrivala v medijih.
V politične aktivnosti se je vključila zelo mlada in delovala na različnih funkcijah, v občinski upravi pa je bila zaposlena več kot 20 let v veliko pomoč županom in županji. Skrbela je za obveščanje javnosti, občinski protokol, hkrati pa kot tiha dobra vila spodbujala dobrodelnost, pomoč tistim, ki so jo najbolj potrebovali. Ker je kot domačinka svojo občino zelo dobro poznala, jo je promovirala v različnih turističnih aktivnostih in bila avtorica ali soavtorica številnih predstavitvenih publikacij in zloženk.
Izjemen socialni čut in naklonjenost depriviligiranim posameznikom in skupinam občanov jo je pripeljala v organizacije, ki so potrebovale pomoč organizatorja in zaupnika. Življenjska pot jo je pripeljala tudi v šport, kjer je mnogokrat nepogrešljiva voditeljica in organizatorka dogodkov, predvsem atletskih tekmovanj.
 
BRONASTA PLAKETA – KD MLIN Radomlje
Obrazložitev:
KD Mlin Radomlje je v letu 2015 praznovalo 20-letnico svojega delovanja in je v teh letih na področju ljubiteljske kulture postalo pomemben člen pri pripravi prireditev. Skozi svoje delovanje je postalo drugo najmočnejše kulturno društvo v občini Domžale. V letu 2015 so s projektom Moje pesmi moje sanje dokazali, da so pomemben člen družabnega življenja in da ogromno pripomorejo k prepoznavnosti občine Domžale, poznani pa so tudi zunaj meja občine. Mlini društva  meljejo noč in dan. Tako so ob jubileju s časovnim popotovanjem skozi leta društvenega ustvarjanja pripravili prireditev, v kateri so, pod vodstvom Klemna Mava,  predvsem sodelovali: predsednica, igralka, režiserka avtorica in scenaristka Nina Mav Hrovat, igralka Irena Kržičnik, igralec, režiser in podpredsednik Marko Hrovat ter dolgoletni predsednik društva in igralec Igor Jeretina ter nekdanji režiser in igralec Justin Hrovat.

BRONASTA PLAKETA – Franci VELEPEC
Obrazložitev:
Gospod Franci Velepec je 33 let član Kulturnega društva Moški pevski zbor Radomlje. Vzoren in predan pevec je že 30 let vključen v organizacijo in vodenje društva. 21 let je bil predsednik, 6 let podpredsednik in 3 leta tajnik društva. V obdobju njegovega predsedovanja je zbor dosegel nekaj prelomnih uspehov, med njimi 45 let delovanja brez prekinitev, posneli so prvo zgoščenko, gostili 28. revijo obrtniških pevskih zborov Slovenije, vsako leto pripravijo tradicionalni letni koncert. Franci Velepec ima velike zasluge za dvig kvalitete petja. Zbor že vrsto let sodeluje z Združenjem borcev za ohranjanje vrednot NOB Domžale ter nastopa na prireditvah ob pomnikih naše zgodovine. Ob predanem delu v društvu sodelujejo v ZKD Občine Domžale in JSKD OI Domžale. S svojo osebno zavzetostjo je pustil neizbrisen pečat v zgodovini MoPZ Radomlje ter na področju kulture v občini Domžale.
 
BRONASTA PLAKETA OBČINE DOMŽALE – Ivan Gudlin
Obrazložitev:
Gospod Ivan Gudlin se je že v zgodnji mladosti predal športu. Tekmoval je v smučarskem teku in biatlonu, še boljše rezultate pa je dosegal kot dolgoletni trener Smučarskega kluba Ihan – pri vzgoji mladih, ki jih je usmerjal na pravo športno pot. Ni bil le trener, ampak tudi drugi oče, saj je s svojo skromnostjo, mirnostjo ter z veliko mero posluha, dajal zadoščenje in motiv za doseganje vrhunskih rezultatov – med njimi uvrstitev štirih ihanskih biatloncev na zimske olimpijske igre. Kot pomočnik glavnega trenerja SK IHAN se lahko pohvali tudi z najmlajšo generacijo tekačev in biatloncev, ki spadajo v vrh mladih slovenskih smučarjev. Svoje neprecenljive izkušnje podaja tudi širši populaciji, pa naj gre za posebej izdelan teptalec za sneg, ureditev drsališča ali zgrajenega objekta, katerega idejni in izvedbeni vodja je bil.
 
NAGRADA OBČINE DOMŽALE – MEDOBČINSKO DRUŠTVO SOŽITJE
Obrazložitev:
Medobčinsko Društvo Sožitje v vseh 50 letih svojega delovanja skrbi za invalide in rešuje marsikateri problem drugačnosti. Društvo deluje v prid invalidom, osebam s posebnimi potrebami in zapolnjuje prostor za drugačne, istočasno pa tudi osvešča, izobražuje, pripravlja ostale občane na sprejem drugačnosti. V njem dela na prostovoljni bazi preko 450 članov. Z delom, ki ga postori v raznih smereh (šport, sociala, zdravje, izobraževanje…), dokazuje, da so načela in smer pravilna, saj zadovoljni obrazi dokazujejo zadovoljstvo, predvsem pa pravilnost delovanja.  Društvo veliko dela z mladimi, krepi se razumevanje drugačnosti in prehaja meje društva, kar je velika spodbuda in pohvala zanj. Društvo ves čas deluje na območju občine Domžale.
 
NAGRADA OBČINE DOMŽALE – ŽIGA RAVNIKAR
Obrazložitev:
Gospod Žiga Ravnikar se z lokostrelstvom ukvarja že osem let. Je član in aktiven tekmovalec Lokostrelskega kluba Kamnik ter član kadetske reprezentance Slovenije. Uspešno nastopa na mladinskih svetovnih in evropskih ter pokalnih tekmah, kjer je v različnih kategorijah že osvajal medalje, kot posameznik pa se uvrščal med deset najboljših. V končni razvrstitvi Srednje evropskega pokala 2015 je sezono končal na odličnem drugem mestu, sicer pa spada med najboljše kadete v državi, saj je skupno dosegel 1. mesto v Slovenskem dvoranskem pokalu med kadeti. V letu 2015 je bil član Slovenske mladinske reprezentance in je kategoriziran športnik perspektivnega razreda.
NAGRADA OBČINA DOMŽALE- MARJAN BOLHAR
Obrazložitev:
Gospod Marjan Bolhar, ambasador športa,  je soustanovitelj Kluba borilnih veščin Domžale, ki je z delovanjem presegel vsa pričakovanja. V klubu delajo številni mladi, ki pridobivajo pozitivne vrednote, kot so: hrabrost, delavnost, borbenost, veselje do organiziranega preživljanja prostega časa, vztrajnost, tovarištvo, sodelovanje. Marjan Bolhar je bistveno pripomogel k širitvi in delovanju kluba, hkrati pa je nosilec številnih tekmovalnih uspehov kot kickboksar in boksar – v državi, Evropi in na svetu. Z zgledom hrabrega borca, s strokovnimi znanji, tovarištvom in prijateljstvom prispeva k promociji kluba in občine Domžale v celoti. Vse svoje pozitivne lastnosti pa kaže tudi pri delu v Centru za požarno varnost Domžale.
NAGRADA OBČINE DOMŽALE – ANŽE LANIŠEK
Obrazložitev:
Gospod Anže Lanišek, smučarski skakalec v zadnjem obdobju dosega številne odlične uvrstitve v svetovnem pokalu. Smučarski skakalec  je  svetovni javnosti postal znan, ko je pri 15 letih postal mladinski olimpijski prvak v smučarskih skokih, je pa tudi najmlajši zmagovalec tekme za celinski pokal. Je član Smučarsko skakalnega kluba Mengeš. Od leta 2014 tekmuje v svetovnem pokalu, prvič je skakal prav v Planici, od vrste odličnih uvrstitev pa zapišimo le sedmo in četrto mesto med posamezniki ter odlične uvrstitve z ekipo. V tekmovanju za svetovni pokal je že med 20 najboljšimi,  v letošnjem letu pa je dosegel tudi najdaljši skok 219 metrov. Anžeta Laniška čaka še lepa prihodnost.
 
NAGRADA OBČINE DOMŽALE – PROJEKT DONIRANA HRANA
Obrazložitev:
Nosilec projekta Donirana hrana, ki poteka od aprila 2014 dalje,  je Lions klub Domžale, ki je za uspešnejši potek k sodelovanju pri zbiranju, hranjenju in razdeljevanju donirane hrane domžalskih trgovin Mercator in Tuš povabil številne prostovoljce, organizacije, društva in posameznike:  Lions in Rotary klub Domžale, nogometni klub, domžalski in ihanski Karitas, Območno organizacijo Rdečega križa Domžale ter Dom upokojencev Domžale, kjer se hrana shranjuje in razdeljuje. V okviru projekta, ki ga od začetka vodita in koordinirata gospa Cveta Zalokar in gospodična Ana Ahčin, je bilo v 2 letih zbrane za več kot 200.000 evrov neprodane hrane oziroma hrane tik pred iztekom roka trajanja, ki jo zagnana ekipa po zaprtju trgovin prevzame, naslednji dan pa razdeli socialno ogroženim družinam in posameznikom.
Vir: Občina Domžaleseja_domzale_praznik_2016 (1) seja_domzale_praznik_2016 (2) seja_domzale_praznik_2016 (3) seja_domzale_praznik_2016 (4) seja_domzale_praznik_2016 (5) seja_domzale_praznik_2016 (6) seja_domzale_praznik_2016 (7) seja_domzale_praznik_2016 (8) seja_domzale_praznik_2016 (9) seja_domzale_praznik_2016 (10)
Foto: Vido Repanšek
Oglasno sporočilo