Najlepše kamniško potepanje od enih do drugih vrat

0
3884

S kapele na Malem gradu, vzpetine v samem središču enega najlepših srednjeveških mest pri nas, Kamnika, se ponuja veličasten razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, pogled navzdol pa razkrije Šutno, ulico značilnih srednjeveških hiš s slikovitimi izveski in drugimi obrtnimi znamenji. Minuli vikend je bilo tu in v bližnji okolici nadvse živahno. Kamnik z bližnjo okolico je bil namreč prizorišče prvega od petih letošnjih Vikendov odprtih vrat na območju Srce Slovenije, v katerem se na svojevrsten način prepletajo podjetništvo, turizem in trajnostni razvoj okolja.

Lastnik B&B Hostla in Puba Pod Skalo Blaž pričakuje goste

Vikende odprtih vrat že drugo leto zapored organizira Razvojni center Srca Slovenije v partnerstvu z lokalnimi turističnimi organizacijami, njihov glavni namen pa je predstaviti raznoliko in kakovostno ponudbo lokalnega okolja. In te v Kamniku ne manjka. Kdor je želel, se je lahko podal na voden sprehod po mestu v organizaciji Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik in spoznaval zgodbe kamniške preteklosti. Najbolj znana je prav gotovo tista o skopuški grofični Veroniki, pol deklici pol kači, varuhinji skritega zaklada na Malem gradu, ki je upodobljena na občinskem grbu, njena podoba pozdravlja tudi s steklenic aromatičnega piva, ki ga izdelujejo v kamniški butični pivovarni.

Denis Kuhar v Hiši keramike predstavlja delo na lončarskem vretenu

Denis Kuhar v Hiši keramike predstavlja delo na lončarskem vretenu

Ljubitelji umetnosti in domače obrti so si lahko ogledali, kako potekata delo na lončarskem vretenu in poslikava keramike. Na svoj račun so prišli tudi gurmani, ki so jim številni ponudniki v Kamniku in okolici bodisi brezplačno bodisi po posebej ugodnih cenah nudili degustacijo tradicionalnih kamniških jedi, med drugim tuhinjsko filo, ki so jo običajno pripravljali za Veliko noč, kloštrske kremšnite in Firštov divjačinski golaž. Tega so kuhali v Kamniški Bistrici, tam, kjer se je v davni preteklosti ustavil nadvojvoda Karel in, tako pravi legenda, zakopal zlatnike. Kamničani so ravno na tem mestu lani postavili repliko Firštove kamnite mize, na kateri je leta 1564 jedel nadvojvoda Karel in ob kateri so to soboto obiskovalcem postregli z golažem.

V Planinskem domu v Kamniški Bistrici so kuhali Firštov golaž

Marsikdo se je podal na potep v bližnjo okolico. V Zgornjih Palovčah si je bilo mogoče ogledati več kot 350 let staro Budnarjevo domačijo, ki daje vpogled v življenje naših prednikov. V Tunjicah so se lahko obiskovalci sprehodili po energijskih točkah, v Snoviku, kjer so najvišje ležeče slovenske terme, so se lahko okrepčali s čajem iz njihovih zelišč in termalne vode, ki je dobra za kožo, kosti in prebavo, spet drugi pa so se z nihalko odpeljali na Veliko Planino in si ogledali najstarejše in največje planšarsko naselje v Evropi.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od 20. do 22. maja v Šmartnem pri Litiji, do jeseni pa se bodo zvrstili še trije – v Litiji, Lukovici in Mengšu.

Barbara

Oglasno sporočilo