Mandala in druge zgodbe – slikarsko fotografska razstava

0
3440

Novi izzivi, nove zgodbe, sveže podobe, zelena pomlad, barvitost, za začetek prireditve pa narodna pesem Ljuba pomlad zelena iz grla Tjaše Per.
Predsednica Likovnega društva Mengeš Leonida Goropevšek je v nagovoru prisotnih predstavila portret, vitraž in mandalo.
Mandalo kot središče tega dogodka sestavlja 25 kosov platen osemnajstih avtorjev, ki so prispevali vsak svoj delček energije. Drugi del razstave so slike, ki spominjajo na vitraž in so namesto na steklo naslikane na platno, tretji del razstave pa predstavlja fotografije portretov članov avtorjev. Vsa dela so nastajala pod budnim očesom mentorja Lojzeta Kalinška, ki mu gre velika zahvala.
V našo mandalo so vključeni tudi motivi, ki obeležujejo Mengeš in jih je upodobila Binca Lomšek, nekdanja občanka Mengša, ki ji je glasbeno mesto priraslo k srcu. V vogalih te mandale je upodobljen Grad Jable, uspešno podjetje Lek, športni park s skakalnicami, harmoniko ter mengeško legendo gospoda Janeza Pera, člana Mengeške godbe in Alpskega kvinteta, nekdanjega politika in prvega župana občine Mengeš. V sredini pa so različne barve ter čopiči, ki označujejo ljubezen do umetnosti in slikanja. Tako kot smo člani likovnega društva različni, so bili različni tudi pristopi pri ustvarjanju skupne mandale, pa vendar v njej najdemo ravnovesje, harmonijo, razumevanje, sproščenost, povezanost in nekakšno pripadnost.
Vitraž na platnu kot stenska dekoracija, v kateri je vsak avtor imel drugačno zamisel in izvedbo, prav zato je tako pisan in pester izbor motivov. Naši portreti so malce drugačni, umetniški, zaviti v tančico skrivnosti, na prvi videz nerazpoznavni, pa vendar, ko se gledalec poglobi v portret, prepozna osebo na fotografiji, ki je tudi avtor slikarskega dela, ki je nameščeno pod fotografijo.
Spregovoril je tudi podžupan občine Mengeš Bogo Ropotar in pohvalil aktivnost in zavzetost društva ter zaželel še veliko uspehov in odprl razstavo. Tudi ocene obiskovalcev so bile zelo pozitivne, pohvalili so izvirnost in izvedbo razstavljenih del, ki so malce drugačna…
Ob koncu prireditve sta skupaj zapela bratec in sestrica Jošt in Tjaša Per in požela glasen aplavz.
To je že druga razstava ob 20. Obletnici delovanja društva, a ni zadnja, načrtujemo jih tako v Mengšu kot izven njega. Razstava bo na ogled do 17.6.2016 ob sredah med 10. In 12. uro ter 18. In 20. uro in pred predstavo ob dnevih predstav.

Tekst in fotografije Binca LOMŠEK

mandala_menges (2) mandala_menges (3) mandala_menges (4) mandala_menges (5)

Oglasno sporočilo