Starodobna vozila tudi letos polepšala s soncem obsijano mestno jedro Kamnika

0
3926
Sončno dopoldne je danes na pot pospremilo starodobna vozila, ki so se v okviru 8. zaporedne Mednarodne revije starodobnikov »A« pripeljala v mestno jedro Kamnika. Jeklene lepotce, katerih nastanek sega tudi v leto 1909, je letos prišlo pogledat lepo število obiskovalcev, slavnostne otvoritve revije pa sta se udeležila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin.

V okviru edinstvene tovrstne revije v Sloveniji, katere kakovost organizatorji ohranjajo s strogimi kriteriji izbora, sta se tudi letos formirali dve koloni z motorji in avtomobili starodobniki. Zbiranje vozil s predstavitvami njihovih posebnosti se je v centru Kamnika pričelo že okrog devete ure, sledila pa je otvoritev revije z nagovorom župana Marjana Šarca, ki je udeležencem zaželel srečno nadaljevanje poti in na snidenje prihodnje leto. Zbrane je  pozdravila tudi direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, ki kot soorganizator sodeluje pri pripravi dogodka v Kamniku.

Letošnje prireditve, ki se je pričela že s petkovim sprejemom v Domu kulture Kamnik, so se med drugimi udeležili tudipredsednik Društva starodobnih vozil Kamnik Miroslav Vrhovnik, predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil Janko Uratnik, generalna sekretarka Unesca za Slovenijo Marjutka Hafner, kot poseben gost pa tudi predstavnik FIVE, mednarodne organizacije, ki združuje vrsto nacionalnih zvez in organizacij povezanih s starodobnimi cestnimi vozili in letos praznuje 50. letnico obstoja.

Dogodek, v okviru katerega se udeleženci in gostje spoznavajo z znamenitostmi okoliških krajev, je v zadnjih letih postal odmeven tudi v tujini. Letos so tako poleg slovenskih v koloni sodelovala tudi prevozna sredstva iz Hrvaške, Italije, Češke, Nemčije, Avstrije in Madžarske, še ena posebnost prireditve pa je tudi stilno usklajena oblačilna podoba voznikov z njihovimi starodobnimi vozili.

Udeleženci prireditve so se na Glavnem trgu pogostili z Okusi Kamnika, za katero so poskrbeli Mesar Anton iz Kamnika s kamniško kajžerco, Natureta Kamnik s kamniško gorčico in Tarangela, hiša slaščic s kloštrskimi kremšnitami.

Priložnosti za ogled starodobnih vozil bo v tem vikendu še dovolj, najprej že od 12. do 15. ure na Mestnem trgu v Škofji Loki in od 16. ure dalje v Naklem, kjer bo potekal tudi krajši zabavni program. Večer bodo udeleženci revije zaključili s podelitvijo priznanj in druženjem v Hotelu Marinšek, jutri pa bo sledil še obisk Gradu Strmol, postanek v Šenčurju in sklep revije v parku Arboretum Volčji Potok, kjer bodo s cvetjem okrašeni avtomobili postavljeni na ogled.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo