Mesec fotografije tudi v Kamniku

0
4908
V sklopu festivala Mesec fotografije – Fotonični trenutki, ki te dni poteka predvsem v Ljubljani, so včeraj tri razstave odprli tudi v Kamniku.

Kamnik – Kamniški mesec fotografije je plod sodelovanja glavnega organizatorja Fotoničnih trenutkov Centra za sodobno fotografijo Photon iz Ljubljane in Foto kluba Kamnik, ki je poskrbel za organizacijo kamniškega dela festivalskega programa meseca fotografije.

V sklopu Kamniškega meseca fotografije so se včeraj na Glavnem trgu, Malem gradu in v Domu kulture Kamnik odprle kar tri razstave. Razstava Drevesa Kamnika na Glavnem trgu je nadaljevanje projekta Oko Kamnika, ki ga kamniški fotografski klub prireja že od leta 2005, v tematikah pa se vedno osredotoča na Kamnik in njegovo okolico. Tokratni fokus razstave je na drevesih, ki jih je kolektiv Foto kluba Kamnik poskušal predstaviti na čim bolj enoten način in jih kot take ponuditi gledalcu v razmislek o teh mogočnih naravnih elementih, brez katerih si življenja in razvoja na Zemlji ni mogoče predstavljati. Rastavljajo Janez Glavač, Blaž Janežič, Katja Jeras, Aleš Koželj, Dušan Letnar, Jana Nakrst Dragaš, Robert Novak, Gašper Plevel, Simon Podgoršek, Mateja Ravnikar, Aleš Senožetnik in Lučka Vavpetič.

Razstava Kamči, na kateri sodelujejo Jana Nakrst Dragaš, Blaž Janežič, Katja Jeras, Dušan Letnar, Simon Podgoršek in Aleš Senožetnik, je plod sodelovanja Foto kluba Kamnik s kuratorjem in predavateljem na Visoki šoli za storitve – smer fotografija in Akademiji za likovno umetnost Petrom Rauchom. Kamči je »tista zadrega, ki se pojavi v domačnem vzdušju in ga subvertira, obrne na glavo in ne dopusti, da bi bil on sam v polni meri. Tisto, kar onemogoča polno mero domačega v samem domu, natanko to je Kamči v Kamniku,« je med drugim v kuratorskem tekstu ob razstavi zapisal Peter Rauch.

Razstava srbske avtorice Olje Triaške Stefanović, ki že leta živi, ustvarja in predava v Bratislavi, je na ogled v Domu kulture Kamnik. V projektu z naslovom Štafeta mladosti se osredotoča na pot štafete, nekdanjega praznovanja mladosti in sožitja med različnimi narodi Jugoslavije. To je zgodba o neki državi in njenem koncu, hkrati pa prevprašuje porajajočo se nostalgijo po skupni enotni državi, ki se pojavlja v naslednicah nekdanje skupne države.

Za glasbeno – video program po odprtjih pa sta poskrbela Matic Sterle in Danijel Škrjanec.

Razstave bodo na ogled do 8. julija 2016.

Vir: Foto klub Kamnik
Fotografije: Lana Bregar

Oglasno sporočilo