200 let javnega glasbenega šolstva na Slovenskem

0
3004
Na pobudo Zveze slovenskih glasbenih šol ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva na Slovenskem, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, so danes točno ob 15. uri učenke in učenci Glasbene šole Kamnik, tako kot tudi učenke in učenci ostalih 50 glasbenih šol po Sloveniji, na Glavnem trgu v Kamniku zapeli in zaigrali himno Republike Slovenije in skladbo avtorjev Janija Goloba in Dušana Velkaverha Moja dežela.
200 let javnega glasbenega šolstva na Slovenskem

Ravnateljica Glasbene šole Kamnik Neža Gruden je v svojem govoru poudarila, da s tem ne želijo poudarjati množične manifestacije, ki bi bila privlačna za medije, temveč, da se spomnimo, da brez kulturnega gibanja, ki je sprožilo sanje o odcepitvi, ne bi imeli lastne države. »Če bi pred 25 leti razmišljali zgolj v ekonomskih kategorijah, bi bil naš obstoj pod velikim vprašajem. Vendar se tega danes nihče več noče spominjati. Vlada Republike Slovenije je leta 2012 in 2014resno razmišljala o ukinitvi glasbenih šol, kultura pa je v naši državi daleč najbolj finančno podhranjen sektor. Zakaj tako zavzeto pozabljamo? Upori proti vladajoči ideologiji so se v preteklosti praviloma začenjali s kulturnim molkom. Vendar ali moramo resnično utihniti, izginiti, da opozorimo nase? Ali bomo morali biti kot narod ponovno ogroženi, da se bomo zavedli, da moramo varovati lastno neodvisnost in samostojnost? Čas je, da razmislimo, zakaj je potrebno, da gojimo lastno ustvarjalnost v obliki slovenske besede, glasbe, plesa in upodabljajoče umetnosti. Upe polagamo v generacije, ki prihajajo, želimo si, da jih bomo znali tako vzgojiti in izobraziti, da ne bodo pozabili zakaj kot narod pravzaprav obstajamo.«

Da je glasbeno šolstvo in s tem tudi Glasbena šola Kamnik izjemnega pomena za lokalno skupnost je v svojem nagovoru poudaril župan Marjan Šarec: »Danes obeležujemo kulturni dogodek 200 let glasbenega šolstva na Slovenskem, obeležujemo pa tudi 25 let samostojne države. Slovenski narod se je obdržal skozi burno zgodovino zgolj s svojo kulturo, umetnostjo in tistimi nekaj lačnimi umetniki, ki so šli po svetu s trebuhom za kruhom, začenši s Primožem Trubarjem, zato, da so Sloveniji tisto največ, kar so ji lahko dali, in to je lastna književnost v lastnem jeziku in pesmi v slovenskem jeziku. Do takrat so bili namreč cerkveni obredi v latinščini, govorilo pa je zgolj nemško. Slovenski narod je bil vedno prepoznan kot narod hlapcev, narod, ki ni bil ustvarjen zato, da gospoduje, narod, ki ni bil ustvarjen, da imam nekaj lastnega, svojega, ampak narod, ki je narejen zato, da drugim kima, pritrjuje in čaka kaj bo padlo iz bogatinove mize. A pokazalo se je, da ni samo veliki jezik Goetheja, Straussain drugih velikih umetnikov tedanje Evrope, tisti, ki je Slovencem blizu, ampak imamo Slovenci še kako veliko svojih ustvarjalcev, ki znajo zatresti temelje Evrope in tedanje ureditve. Kako se je začelo slovensko osamosvajanje? Začelo se je z Majniško deklaracijo, ko so kulturniki spregovorili in kulturniki so bili vedno znanilci sprememb, vedno so znali prepoznati narodovo identiteto in prepoznati tisto kar narod ima. Slovenski narod nima veliko prebivalcev, nima močne vojske, ima pa še kako močno in ostro pero. Tako na glasbenem področju kot tudi v drugih umetnostih. In zato verjamem, da je Slovenija zmogla obstati 25 let in da bo Slovenija zmogla obstati tudi v prihodnosti. Čeprav slišimo, da je vse za manj, da nimamo ničesar praznovati. Imamo kaj praznovati in bodimo ponosni. Ne ozirajmo se na trenutno politično situacijo, kajti ljudje pridejo in gredo. Nekaj najmanj večnega na tem svetu je človek. Država, kultura in jezik pa bodo ostali, samo to moramo hoteti sami. Iskrene čestitke ob današnjem prazniku glasbenega šolstva na slovenskem in jutrišnjem dnevu državnosti, veselimo se svoje države, šolarjem pa želim lepe počitnice in uspešno življenje.«

V nadaljevanju programa so se predstavili članice in člani pihalnega orkestra ter mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Kamnik.

Predvečer jutrišnjega praznika pa bo prav tako glasbeno obarvan. Natančneje ob 20. uri ste vabljeni na Glavni trg, kjer bo potekal koncert solistov, komornih skupin in baleta sedanjih in nekdanjih učencev Glasbene šole Kamnik, ki svoje šolanje nadaljujejo na konservatorijih in akademijah v Sloveniji in tujini. Nastop so poimenovali»POJEMO, IGRAMO IN PLEŠEMO« z njim pa se bodo na svoj, umetniški način poklonili jutrišnjemu prazniku samostojne Republike Slovenije.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo