Republika Slovenija praznovala srebrni jubilej

0
2892
Pri pomniku državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu ter v Letnem gledališču Dob je ob 25-letnici samostojne Slovenije potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti, ki sta jo pripravili Občina Domžale ter Krajevna skupnost Dob, organizacija pa je bila v rokah Kulturnega društva Jožef Virk Dob. Slovesnost pa se je začela že malo prej in sicer pri pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku ob občinski stavbi, kjer so veteranske organizacije pripravile slovesnost z dvigom slovenske zastave.
Slavnostni dvig zastave pri pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Občinsko združenje slovenskih častnikov ter Policijsko veteransko društvo Sever že vsa leta pred osrednjim občinskim praznovanjem ob dnevu državnosti v Slamnikarskem parku v Domžalah pripravita slovesnost z dvigom zastave. Slednjo so ob spremljavi slovenske himne slavnostno dvignili policijski in vojaški veterani. Zatem pa je nekaj besed o pomenu praznika spregovoril Janez Gregorič, predsednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Domžale: »Imeti domovino, imeti svojo državo ni dano vsakomur. Na svetu je kar nekaj narodov, ki nimajo svoje države. Ali pa so jo imeli, pa so jo izgubili. Svet je nenaklonjen spremembam. Osamosvojili smo se brez podpore mednarodne skupnosti.« Zaključil je z besedami, »to je naša zastava in ponosni smo nanjo in zanjo smo se borili«. Po zaključenem nagovoru so mu podelili sliko, ki prikazuje tudi njega pri bitki v Trzinu. Pri dvigu zastave in tudi kasneje na osrednjem občinskem praznovanju je sodelovala Godba Domžale.
Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti 
Osrednja občinska prireditev se je uro kasneje pričela s prihodom članov vseh treh veteranskih organizacij ter praporščakov na prireditveni prostor ob pomniku državnosti v parku pod Močilnikom v Dobu. Najprej je vse prisotne pozdravila predsednica KS Dob Marija Ravnikar, ki je med drugim povedala, da dogodki izpred 25 let, ko smo si izbojevali svojo državo, pomenijo tudi to, da smo bili zmagovalci zgodovine: »Državo lahko sprejemamo tudi kot dar in je naša skupna odgovornost ter osebna skrb vsakega državljana.« Zaključila je z besedami: »Potrudimo se, da bi složnost, ki je bila prisotna v letu 1991, negovali še danes. V tem duhu praznujmo ta največji praznik države. Vsem skupaj čestitam ob prazniku. Vse najboljše in srečno Slovenija!«, in nato povabila vse prisotne, da sledijo Godbi Domžale in se povzpnejo v Letno gledališče Dob.
Sledil je kulturni program v Letnem gledališču Dob, kjer je Godba Domžale za začetek odigrala evropsko himno, Oda radosti. Obe podžupanji, mag. Renato Kosec in mag. Jano Miklavčič, veterane in vse državljane ter državljanke je pozdravila povezovalka Marta Starbek Potočan in napovedalaslavnostna govornika Janeza Gregoriča, predsednika Območnega združenja veteranov za Slovenijo Domžale in Maksimiljana Karbo, predsednika Odbora Domžale Policijsko veteranskega društva SEVER Ljubljana.

Gospod Gregorič je začel z besedami o zgodovinami: »Želje, slovenskega naroda po samostojnosti segajo tisočletje nazaj v zgodovino, že v čas Karantanije, in kasneje v obdobje  nadvlade Avstro Ogrske monarhije in države SHS. Dokaj blizu samostojnosti smo bili že proti koncu druge svetovne vojne, saj smo imeli čisto pravo slovensko partizansko vojsko. To je spoznal tudi vrh tedanje jugoslovanske vojske in nemudoma ukrepal s korenito reorganizacijo, lahko rečemo tudi jugoslovanizacijo slovenske vojske.« Spregovoril je o ključnih trenutkih v bitki pri Trzinu in se tudi spomnil padlega pripadnika TO, Edvarda Peperko, pet pripadnikov JLA, in Aleša Kodre, ki je bil težko ranjen ter je oslepel. Dotaknil se je problematike prisvajanja zaslug posameznikov za osamosvojitev in poudaril, da je bil proces osamosvojitve uspešen, ker so ga podprli vsi, tudi državljani in državljanke ter se jim ob tem zahvalil. V podobnem tonu je nadaljeval tudi g. Karba: »Danes, 25 let po osamosvojitvi smo priča raznovrstnim pričevanjem – namesto, da bi bil v ospredju ponos na našo osamosvojitev in enotnost, se dogaja politična zloraba takratnih dogodkov, poizkus potvarjanja zgodovine. Ni več prave ljubezni do domovine, gre izključno za osebne interese in interese kapitala. Osamosvojitveni procesi, dogodki in dejanja izpred 25 let ne samo da so, temveč MORAJO biti vzor in ponos takratnih pripadnikov Policije in TO ter vseh državljanov in državljank RS, ki so v njih sodelovali. Bodimo ponosni nase, na svoje delo in naše vrednote! Osamosvojitev ni bila delo in rezultat enega človeka, enega ministra ali ene politične stranke. Niti ni bila sad zgolj Teritorialne obrambe ali MSNZ. Osamosvojitev je bila sad naših želja in naše pripravljenosti, da svoje sanje uresničimo. Bil je čas, ko smo pozabili na naša nestrinjanja in delovali vzajemno. Rojeni po drugi svetovni vojni smo bili sicer ves čas v pripravljenosti – »nič nas ne more presenetiti«. Kljub strahu, propagandnemu terorju, smo živeli v miru. Nato pa je vojna leta 1991 doletela tudi nas. In bili smo pripravljeni. In bili smo odločeni. In zmagali smo

Po obeh slavnostnih govorih je sledil kulturni program, kjer je Domžalski komorni zbor zapel venček slovenskih pesmi »Bodi zdrava, domovina«, »Le vkup, le vkup uboga gmajna«, »Nocoj, pa oh, nocoj«, »Oj, Triglav, moj dom«,… Zaplesale so baletke plesne šole Balet Stivens in Plesna skupina ČešminkeLipa Domžale. Goste je izjemno navdušil igralec Pavle Ravnohrib, ki je recitiral Zdravljico, Soči, Domovini in govor Krpana. Njegov glasen, globok glas je odmeval med drevesi v bližini Letnega gledališča Dob:

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat’ dan,
da, koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!
Besedilo: Urad župana in Miha Ulčar
Foto: Vido Repanšek 
drzavnost_domzale (2) drzavnost_domzale (3) drzavnost_domzale (4)
Oglasno sporočilo