Slovesno praznovanje srebrnega jubileja bitke pri Trzinu

0
2151
V ponedeljek, 27. junija 2016 je minilo natanko 25 let od bitke pri Trzinu, ki je bila ena najpomembnejših bitk v slovenski osamosvojitveni vojni in je bila prikaz enotne ter usklajene zelo nevarne borbene akcije takratne milice in Teritorialne obrambe. V spomin na to bitko je potekala na mostu čez Pšato, Za hribom 1, spominska slovesnost, kamor je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec in tudi nagovoril zbrane.
Na spominski slovesnosti, katere častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, so se zbrali številni veterani in praporščaki veteranskih združenj ter tudi župani številnih občin: Peter Ložar, Toni Dragar, Franc Jerič, Marjan Šarc, Stanislav Poglajen in Matej Kotnik. V kulturnem programu, ki ga je organizirala ZZVS Domžale je sodelovala Slovenska vojska, Pevski zbor Odmev iz Kamnika in pevka Neža Drobnič. Slednja je zapela slovensko himno tako glasno in odlično, da se je vsem naježila koža.
Po položitvi venca sta najprej vse prisotne nagovorila župan Občine Trzin Peter Ložar  in Janez Gregorič, predsednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Domžale. Slednji je spregovoril nekaj besed o bitki pri Trzinu, predvsem pa je poudaril pomen složnosti in enotnosti: »Predvsem bodimo pozitivno naravnani, do sebe in drugih ljudi. Kajti različnost ni le drugačnost, temveč dobrina, ki nas plemeniti, če le upoštevamo načelo strpnosti, odprtosti in medsebojnega spoštovanja. Tudi pri reševanju sosedskih odnosov  se bomo lažje razumeli, če bomo oboji dojeli, da če želimo živeti v sožitju ni zmagovalcev in ne poražencev.«
Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je poudaril, da je težko napovedati, kaj se utegne zgoditi v prihodnosti, a da iz naših lastnih zgodovinskih izkušenj vemo, da je v takih prelomnih časih zelo pomembno, da smo enotni: “Enotnost je dobrina sama po sebi. A to ne pomeni, da moramo – zlasti v demokratičnih in odprtih družbah, kjer imamo ljudje različna stališča – stremeti za enotnostjo vsak dan in v vseh rečeh. Tisto, k čemur moramo stremeti, je sodelovanje, občutek za skupnost in občutek za tisto, kar nas povezuje,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da bo za naše nadaljnje odločitve pomembno, ali jih bomo dočakali v ozračju sodelovanja ali razklanosti. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji in vemo, kakšne tragične posledice ima razkol in kakšne čudovite posledice ima enotnost. Poudaril je, da moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana velika večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti. Ob tem je spomnil na odločitev referenduma o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije. Dejal je, da je potrebno njihovo suvereno odločitev spoštovati, a posvaril, da moramo v luči prihajajočih izzivov razumeti, da je ta odločitev, sprejeta z majhno prevlado, pustila za seboj globoko razklano britansko družbo: “A na te preizkušnje ne gledam s strahom, temveč z upanjem in samozavestjo, da smo kot narod in država povsem sposobni odgovoriti na izzive časa, ki bo prišel.” “V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednjega dne sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, ko mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšno večino. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj,” je poudaril predsednik republike in spomnil na politiko DEMOS-a, ki je takrat dosegla dogovor o vseh pomembnih vprašanjih, bistvenih za razglasitev države. “Slovenci znamo biti pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. Vendar moramo paziti drug na drugega in med seboj sodelovati. Potem ne bo nobenega vprašanja, ki ga ne bi mogli obrniti sebi v prid,” je govor zaključil predsednik republike.
V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Petru Ložarju, županu Občine Trzin, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: “Zastava je simbol, ki nas povezuje. Županu jo izročam, naj v svojih prizadevanjih krepi vse tisto, kar nas povezuje, in gradi mostove tam, kjer smo si morda različni.”
Vir: Občina Domžale
Foto: Miha Ulčar
Besedilo: Urad župana in Miha Ulčar
trzin_bitka1 trzin_bitka2 trzin_bitka3 trzin_bitka4 trzin_bitka5 trzin_bitka6 trzin_bitka7
Oglasno sporočilo