Odprtje razstave dolgoletne slikarke kamniške keramike Marice Ftičar

0
5668
V torek, 6. septembra 2016, je ob 18. uri v KUD HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka potekalo odprtje razstave Moje drage majolke, Marice Ftičarjeve, ki je dobrih 31 let slikala na kamniško majoliko in kamniško keramiko.

Na razstavi so veličastni kosi, od majolike kot so jih slikali v času prihoda Marice Ftičar po zaključku Čole za umetno obrt, oddelek keramika, leta 1956 Keramično kemično tovarno Kamnik, kasneje Svit in Eti Svit, prve poslikave grba mesta po predlogi prof. Račiča, ki je odprlo novo obdobje kamniške majolike, zatem različni primerki poslikav za posebne priložnosti  ( poroke, rojstva, zaključek študija…) predvsem na majolikah pa tudi vazah. Razkošna v poslikavi se bohoti tudi v prelepi skledi. Največje majolike, ki jih je Marica slikala po naročilu za jubileje kot je 750 let Kamnika in majolika, ki je bila podarjena Bojanu Križaju ob njegovih izjemnih uspehih, so še prav posebej častitljive na tej razstavi, za katero so eksponate zaupali Medobčinski muzej Kamnik, Bojan Križaj, Miran Jereb, Slavica Cvetek, Irena Radej, Jože Vahtar, Tone Ftičar, Marjanca Klobčar, Jelka Vogel, Sanda Kirbus Zore, Tatjane Hlačer do Marica Ftičar.

Ob odprtju je predsednica Kud Hiša keramike, zakaj pa ne majolka , Tatjana Hlačer izpostavila vztrajanje Marice Ftičarjeve pri ročni poslikavi ves čas njenega delovanja v tovarni kljub težnjam in pritiskom za hitrejše izdelovanje z novimi tehnologijami za povečanje produktivnosti. »Čutila je, da je tako prav. Na eni strani je obljubila, da se bo zavzemala za tovrstno poslikovanje, na drugi strani pa je tudi prepoznala lepoto ročne poslikave kot so jo tudi v tovarni, saj so vedno s ponosom podarjali  majolike. In kamniška keramika se poleg prepoznavnosti, ki so jo v času delovanja razvili, ponaša tudi s tem, da so vedno slikali ročno. Gospa Marica je kot vodja oddelka  dekorativne keramike znala prenesti tudi  znanje, vzorce in odnos do ročnega slikanja naprej.«

V imenu Občine Kamnik je zbrane nagovoril podžupan Igor Žavbi, ki je zaokrožil pomen kamniške majolike, kamniške keramike in takšnih dogodkov za mesto Kamnik.

So pa majolike Marice Ftičar zaznamovale tudi njene otroke, Toneta, Marjanco, Jelko in Veronika, saj je bila njihova mama tako predana temu delu, da so bili tudi otroci povezani z njimi in so na različne načine sodelovali v tej zgodbi, je povedal Tone Ftičar, ki se je mami v krogu sester z besedami, ki si jih lahko preberete tukaj, in šopkom zahvalil kot tudi Irena Radej in Slavica Cvetek, njeni »učenki«in nadaljevalki ročne in tradicionalne poslikave.

Na dogodku so se, poleg srčnih podpornikov in ljubiteljev kamniške majolike in kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka, ki ohranja in plemeniti to zgodbo, zbrali kar trije nekdanji direktorji kamniške tovarne.

Razstava bo odprta do 4.oktobra, in sicer v času dnevov narodnih noš in oblačilne dediščineš , to je od petka, 8. septembra, do nedelje 11. septembra, od 9. do 20. ure, drugače pa vsak torek, sredo in četrtek od 17. do 19. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure.

Besedilo: Tatjana Hlačer, KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka
Fotografije: Zora Torkar, Medobčinski muzej Kamnik

Oglasno sporočilo