Odkritje doprsnega kipa profesorju Josipu Verbiču

0
3194
Odkritje doprsnega kipa profesorju Josipu VerbičuDopoldan se je pri plemenilni postaji v Kamniški Bistrici odvijalo slavnostno odkritje doprsnega kipa profesorju Josipu Verbiču. S postavitvijo kipa, ki ga je izdelal Miha Kač, so se čebelarke in čebelarji Čebelarskega društva Kamnik poklonili spominu na profesorja Verbiča in se mu oddolžili za njegov prispevek pri postavitvi prve plemenilne postaje v Sloveniji ter njegov prispevek kamniškemu in slovenskemu čebelarstvu. Zbranim se je v imenu Občine Kamnik pridružil podžupan Igor Žavbi skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Kamnik Štefanom Virjentom in tajnikom Čebelarske zveze Slovenije Antonom Tomcem.

Josip Verbič je osnovno šolo obiskoval v Borovnici, gimnazijo in učiteljišče v Ljubljani, maturiral pa leta 1890. Najprej je bil učitelj pripravnik v Trnovem (Notranjska) in Višnji Gori, bil je učitelj v Litiji ter na učiteljišču v Ljubljani. Ko jeopravil profesorski izpit, je bil leta 1906 imenovan za profesorja prirodopisa in kmetijstva na moškem in kasneje na ženskem učiteljišču v Ljubljani. Tu je bil upokojen leta 1925, nato je do leta 1932 še honorarno učil. V čebelarski šoli na Dunaju ter na tečajih iz kmetijstva, sadjarstva in čebelarstva se je usposobil za pouk na kmetijskih nadaljevalnih in srednjih šolah. Opravljal je pomembne funkcije, bil je predsednik čebelarske podružnice v Ljubljani, Slovenskega čebelarskega društva, Jugoslovanske čebelarske zveze, član odbora in predsedstva ter blagajnik Sadjarskega in vrtnarskega društva, kjer je leta 1947 dobil diplomo za 25-letno delo.

Društva so pod njegovim vodstvom organizirala tečaje za izobraževanje čebelarjev in sadjarjev. S pedagoškim in praktičnim delom je vplival na učiteljski naraščaj, da so se mnogi odločili za pospeševanje kmetijstva, zlasti sadjarstva in čebelarstva, drugi pa se usposobili za pouk na kmetijskih nadaljevalnih šolah. Spodbudil je ustanavljanje čebelarskih postaj v Tomišlju in Starošincih. Leta 1932 je ustanovil plemenilno postajo za vzrejo matic v Kamniški Bistrici, kjer še danes, med drugim tudi z učnim centrom, uspešno deluje Čebelarsko društvo Kamnik. 

Ob praznovanju in odkritju kipa profesorju Verbiču sta zbrane pozdravila in nagovorila predsednik Čebelarskega društva Kamnik Štefan Virjent in tajnik Čebelarske zveze Slovenije Anton Tomec.

Podžupan Igor Žavbi pa je v imenu Občine Kamnik ob tej priložnosti dejal:»Odkrili bomo spomenik Josipu Verbiču.Kako pomembna je za slovensko čebelarstvo kranjska sivka, se je zavedal že zelo zgodaj in njemu gre velika zahvala, da je to zavedanje prenesel tako na kamniške, kot tudi na vse slovenske čebelarje. Brez te plemenilne postaje tudi kranjska sivka ne bi bila več to, kar je. Ena izmed redkih avtohtonih pasem na Slovenskem. Prav je, da se organizirajo takšna praznovanja, da se odkrije spomenik tako velikemu čebelarju, kot je bil Josip Verbič. S tem dejanjem bomo vsem povedali in pokazali, kako smo ponosni na naše čebelarje in na kranjsko sivko. Čebelarstvo se prenaša iz roda v rod in ravno zato se ohranja takšna tradicija. Da pa gre lahko iz roda v rod, potrebujemo mlade čebelarje. Kamniško čebelarstvo spremljam že vsaj od začetka nastopa svoje funkcije in lahko rečem, da sem vesel, ko vidim mnogo mladih in svežih obrazov v Čebelarskem društvu Kamnik. Slednje se razvija in ima zagotovo še lepo prihodnost. Iskrene čestitke vsem čebelarkam in čebelarjem ob današnjem prazniku in naj medi.«

Ob prisotnosti praporščakov in narodnih noš se je odvijal bogat kulturni program s slovensko ljudsko pesmijo. Zadonela je glasba Godbe Stranje, navdušili so nas mladi glasovi učenk in učencev Osnovne šole Toma Brejca, razveseljevali pa tudi najmlajši, navihani otroci Zasebnega vrtca Sonček. Z zvoki citer je program popestril Tomaž Plahutnik skupaj z opernim pevcem Markom Kobalom, svojo noto so dodali še pevci kvarteta Grm.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo