Odprtje razstave Naše tovarne, naš ponos – Industrijska dediščina Gorenjske

0
3431

Sedem gorenjskih muzejev se je združilo v novem projektu, katerega rezultat ni le skupinska razstava o gorenjski industrijski dediščini s predstavitvijo poglavitnih gorenjskih tovarn, temveč tudi medsebojno sodelovanje in izmenjava bogatega gradiva tega vsebinskega področja.

Skupinska razstava Naše tovarne, naš ponos bo potovala po glavnih gorenjskih mestih, včeraj pa se je ustavila tudi v Domžalah. Koordinator projekta je Gorenjski muzej Kranj, poleg našega Slamnikarskega muzeja, ki deluje v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, pa so pri postavitvi razstave sodelovali še Loški muzej Škofja Loka, Gornjesavski muzej Jesenice, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej.
Razstavo, ki bo na ogled v Slamnikarskem muzeju do 30. decembra 2016, je odprl župan Občine Domžale, Toni Dragar. »Občina Domžale podarja slamnik, največji simbol Domžal, kot protokolarno darilo. Vsakič, ko ga nekomu podarim, sem ob tem zelo ponosen. Slamnik je lepo darilo. Verjamem, da bo tudi ta razstava marsikateremu obiskovalcu lepo darilo in hkrati opomnik, kaj vse smo še pred desetletjem ali dvema Slovenci imeli v svojih rokah.«
V vseh gorenjskih muzejih zbirajo in ohranjajo materialne dokaze bogate in raznovrstne industrijske dediščine pokrajine od Mojstrane do Domžal, od Škofje Loke do Kamnika. Sledijo razvoju industrije od prvih obratov z nekaj zaposlenimi, ki so sprva le delno vključevali strojno proizvodnjo, do velikih industrijskih gigantov, ki so dajali delo več tisoč delavcem in so imeli velik pomen v vseslovenskem merilu. Ob zatonu industrijske dobe s časovnim odmikom vedno bolj prepoznavamo izjemen pomen vrhuncev razvoja gorenjske industrije za tedanji čas in še pomembneje, pomen desetletja trajajočih procesov industrializacije, ki se s številnimi dolgoročnimi posledicami kažejo v sodobnem prostoru Gorenjske.
Na razstavi so v besedi, sliki in s predmeti predstavljene izbrane tovarne iz sedmih področij Gorenjske, ki so jo na svojstven način zaznamovale skozi desetletja industrijskega razvoja. Njihov časovni, krajevni in družbeni prikaz so ujeli v kratkem filmu, ki se je vrtel na platnu ob predstavitvi govorcev, ter v tiskanem katalogu, kjer so poleg opisov izbranih gorenjskih tovarn objavljeni seznami gorenjskih industrijskih podjetij po posameznih gospodarskih panogah.
Po uvodnih besedah Cvete Zalokar, direktorice Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, je Katarina Rus Krušelj, kustosinja in vodja projektov v Menačenkovi domačiji in Slamnikarskem muzeju, pozvala k predstavitvi Iskre in Save Kranj mag. Moniko Rogelj iz gorenjskega muzeja Kranj sicer pa koordinatorko skupnega projekta. Železarno Jesenice in Lip Bled je predstavil dr. Marko Mugerli iz Gornjesavskega muzeja Jesenice. Muzej občine Radovljica sta zastopali Verena Štekar Vidic, direktorica Muzejev radovljiške občine, ki je predstavila Kovaški muzej Plamen Kropa ter Katja Praprotnik iz Mestnega muzeja Radovljica, ki je predstavila tovarno Almira iz Radovljice. Dr. Bojan Knific iz Tržiškega muzeja je predstavil Tovarno Peko in Tržiško bombažno predilnico in tkalnico – BPT. Biljana Ristič iz Loškega muzeja je predstavila Tovarno klobukov Šešir in tovarno Odeja iz Škofje Loke. Marko Kumer iz Medobčinskega muzeja Kamnik je predstavil tovarni KIK in Titan. Katarina Rus Krušelj pa je predstavila bivšo domačo tovarno Univerzale in 300 let slamnikarstva na domžalskem.
Urad župana
Foto: Vido Repanšek
nase-tovarne1 nase-tovarne2 nase-tovarne3
Oglasno sporočilo