Folklorni skupini Kamnik ob 50. obletnici delovanja posebno priznanje Občine Kamnik

0
2871

Včeraj zvečer se je Domu kulture Kamnik odvijala prijetna prireditev »Ples in glasba izpod kamniških planin«, na kateri so članice in člani Folklorne skupine Kamnik slovesno obeležili 50. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti jim je župan Marjan Šarec izročil posebno priznanje Občine Kamnik za dosežene rezultate in dolgoletno delo pri ohranjanju kulturne dediščine na področju folklore, narodnih noš in ljudskega izročila. Zbranim sta se pridružila tudi poslanca Državnega zbora Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar in mag. Matej Tonin.

Ljubitelje ljudskega izročila, nekdanje članice in člane Folklorne skupine Kamnik in vse, ki spoštujejo dediščino ohranjanja etnološkega izročila so v dvorani navdušili člani Folklorne skupine Kamnik skupaj z gosti, in sicer Folklorno skupino Svoboda Mengeš, Folklorno skupino Cofi, Otroško folklorno skupino Marije Vere in Mestno godbo Kamnik.

Ob okrogli obletnici delovanja je občinstvo z uvodnimi besedami pozdravil predsednik Folklorne skupine Kamnik Janez Hribar: »Folklorni ples imeti rad ni kar tako. Potrebno je napraviti kar nekaj korakov, vaj, nastopov še posebej pa druženja po nastopih. En samo plesalec ali član skupine ne pomeni nič. Le skupina je tista, ki lahko dobro in dolgoročno ustvarja in deluje. Menim, da se kamniška tradicija zlepa ne bo prekinila. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Občini Kamnik in županu Marjanu Šarcu za izkazano zaupanje, razumevanje in finančno podporo.«

Župan Marjan Šarec, ki ni skrival navdušenja nad prijetnim druženjem ob obujanju spominov na 50-letno preplesano pot Folklorne skupine Kamnik, pa je ob domačih plesih in glasbi vsem zbranim namenil naslednje misli: »Petdeset let delovanja v takšni ali drugačni obliki bomo obeležili danes. Folklora je v Kamniku, skozi svoje celotno delovanje, prešla iz različnih faz. Faz navdušenja, v obdobja manj uspešnih let in vse do danes, ko lahko obeležimo okrogli jubilej Folklorne skupine Kamnik kot samostojnega društva. Na splošno sodi folklora med tiste oblike delovanja, ki predstavljajo posamezno občino, predstavljajo narod in pomenijo kulturno dediščino. Priča smo bili tudi nekaterim obdobjem, ko ni bilo tako popularno biti vključen v folklorno skupino, ko je to veljajo celo za zastarelo in nekaj manj vrednega v primerjavi s sodobnimi plesi in sodobnimi oblikami izražanja. A, ker se zgodovina ponavlja in se vse vrača na tisto, kar je nekoč bilo, tudi danes velja, da je lahko vsak folklorist ponosen na svoje delovanje. In upam, da bo Folklorna skupina Kamnik še dolgo ponosno delovala in hkrati znala privabiti v svoje vrste tudi mlade. Mladi so tisti, kar žene ples in društva, zlasti pa folkloro naprej. Ljubezen do svojega izročila, do lastnih plesov, do tistega, kar je samo naše in nima nihče drug, to drži naš narod pokonci. V zgodovini smo obstali zaradi tega, ker smo znali spoštovati tisto, kar je naše. Ne nazadnje, folklora nosi pripadnostne kostume, ki predstavljajo našo kulturo, našo kulturno in oblačilno dediščino, ki jo vsako leto v Kamniku slavimo ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Uspešno še nadaljnjih petdeset let Folklorna skupina Kamnik.« Nato pa je župan predsedniku Folklorne skupine Kamnik s spoštovanjem izročil posebno priznanje Občine Kamnik za dosežene rezultate in dolgoletno delo pri ohranjanju kulturne dediščine na področju folklore, narodnih noš in ljudskega izročila.

Sklepno dejanje današnje slovesnosti je bila podelitev zahval organizacijam, ki Folklorni skupini Kamnik zvesto stojijo ob strani, in članicam ter članom, ki delujejo v skupini že več kot 20 let.

S strani Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije Kamnik pa so bila podeljena tudi jubilejna Maroltova priznanja in značke za dolgoletno ljubiteljsko dejavnost na področju ohranjanja in posredovanja folklornih izročil. Za vezno besedo je poskrbel Tone Ftičar.

ISKRENE ČESTITKE FOLKLORNA SKUPINA KAMNIK. NAJ BO PLES IN GLASBA VAŠE VODILO ŠE NASLEDNJIH 50 LET IN VEČ!

Oglasno sporočilo