3. letni folklorni koncert FKD Lukovica

0
2413

Rdeča nit tokratnega že 3. letnega folklornega koncerta je bila popotovanje, ki   pomeni odkrivati, spoznavati, doživljati in ne nazadnje pomeni tudi naš beg pred stresom. Tako smo se na pot podali ob pomoči petih folklornih skupin in ljudskih pevcev, ter  spoznavali pokrajine naše domovine in za trenutek še daljne Rusije.
V dobrih dveh urah smo s pomočjo plesa in glasbe spoznali različne pokrajine naše domovine predvsem pa njihove navade in običaje. V Kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici  so številni ljudski plesi, ki jih ohranjajo različne folklorne skupine  tokrat privreli na plano in  obiskovalcem pričarali vso barvitost  ljudskih plesov, pesmi in glasbe, ki jo lahko doživijo le na takšnih koncertih. Verjetno le mnogi vedo koliko je potrebno za to vaj in na koncu tudi organizacijskih spretnosti za pripravo takšnega koncerta in  zato zahvala idejni in gonilni sili Simoni Drolc ni izostala. Koncert je dokazal,  da se radi vračamo , da iščemo tisto, kaj je nekoč bilo, lahko bi dejali svojo identiteto in, da jo najdemo v teh  plesih in petju, za kar so dokaz tako starejši kot mlajši obiskovalci.  In če so nas folkloristi  popeljali z plesom in pesmijo po slovenskih pokrajinah, nas je Tamburaški orkester iz Senožet še v daljno Rusijo z znanimi ruskimi napevi. Skozi prireditev nas je tokrat z besedo vodil Aleš Lebar, ki nam je najprej predstavil otroško folklorno skupino FKD Lukovica. Zapeli so nam svojo himno, ki na koncu pravi: Saj folklornih se izmed vseh spozna poje, pleše rajat zna  in nam nato  zaplesali  gorenjske, ali po domače rečeno kar kranjske plese. Kaj se je počelo v časih naših mam in starih mam ob zimskih večerih nam je prikazala  Folklorna skupina Pušelc, ki že 10. leto deluje v okviru DU Boris Kidrič Ljubljana. Kod zanimivost naj zapišem,da v pomanjkanju moških pri njih odplešejo tudi moške vloge ženske napravljene prav po možato v moškega.  V KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja deluje več skupin in ena izmed njih je skupina pevk in pevcev ljudskih pesmi. Zapisali in ohranili so kar nekaj pesmi, ki so se nekoč pele po naših vaseh. Tako smo prisluhnili  Kuhar’ca, kuhar’ca , Špeva  in  Midva sva dva čevljarčka. Odrasli domači plesalci Folklornega društva Lukovica so se nam predstavili  z plesi iz zgornjega Posočja v odrski priredbi Tomaža Boleta, ter z Skutnik ali po italijansko Guarda malce romantičnim ljudskim plesom, ki govori o vojakih, ki odhajajo domov preko prelaza……. Senožeški tamburaši svoje življenje bogatijo s pesmijo, spoznavajo nove ljudi in kraje, tudi v tujini že vse od leta 2010. Igrajo ljudske pesmi, narodno zabavne, popevke in klasične skladbe. Orkester vodi Eva Dukarič. Najprej so zaigrali San se šetao, prekmursko ljudsko in nato Venček ruskih (Stepa, Kalinka), oboje v priredbi Helene Vidic. Nato so svoje inštrumente in glas posodili še  folklorni skupini Dolsko, ki deluje v okviru Turističnega društva Dolsko, ki so nas popeljali po Beli krajini zahvaljujoč mentorjema Anici in Jožetu Zakrajšek. Skupaj z FS KUD SVOBODA Črnuče ali na kratko FS Črnučan smo  se podali na žetev, na neskončna polja prekmurskih ravnic. Zaplesali so na koreografijo Zrejlo je žito avtorice Simone Drolc.
Če smo preko prireditve spoznavali kakšni so plesi v naših pokrajinah smo zahvaljujoč članicam  Kulturno turističnega društva Selce,  spoznali, da so sosedski odnosi povsod po našo ljubi domovini enaki.  V skeču Sosedi smo se tako nasmejali zgodam in nezgodam dveh sosed in ne nazadnje ugotovili, da se smejemo tako tudi svojim  napakam. Na odru so se sosedam pridružili še  prijatelji iz društva – pravi godci ljudskih pesmi, kleni Štajerci in “vrezali” tri pesmi, ki nam povedo, da jih še vedno vleče z trebuhom za kruhom. Tako smo prisluhnili pesmim Zlata praga, Dunaj naj bo Dunaj  in  Snežni valček.  Gostje iz Selc pravijo, da prihajajo iz kraja, kjer se s pesmijo vstaja. Pesem naj kar vstaja, mi bomo pa še mal poležal včasih poreko. Sicer  letos  praznujejo 10. obletnico delovanja. Izdali so zgoščenko “Jaz bi lušten bia” s katero  ohranjajo stare ljudske pesmi z željo, da bi se prepevale iz roda v rod. V nadaljevanju so nam zapeli lepe ljudske pesmi. Še enkrat je na oder prišla domača odrasla skupina Folklornega društva Lukovica in  sklenila nocojšnji večer s plesom in pesmimi iz bližnjega okoliša v odrski priredbi Simone Drolc z naslovom postavitve “Na kvatrno nedeljo   Ob koncu so se folkloristi z popotno culo, ali malho  zahvalili najprej vsem nastopajočim, nato  še  Občini Lukovica in Župniji Brdo za dvorano Antona Martina Slomška, kjer imajo vaje vse večkrat v tednu, Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za strokovno in materialno podporo, Gostinskemu podjetju Trojane, Pošti Slovenije, Mesarstvu Dobravec, podjetju Moja kava, Trgovini Spina, Gostilni Škarja, RCU Lukovica,  gasilcem PGD Prevoje, KS Prevoje, Turističnemu društvu Gradišče in številnim drugim posameznikom, ki so jim pomagali pri organizaciji.  Popotovanja je bilo po močnem aplavzu konec, ostali so lepi spomini in sklenila so se nova prijateljstva, ki so se v prijetnem druženju po koncertu še okrepila in bodo  še trajala.

djd

folklora 113 folklora 135 folklora 182 folklora 193 – kopija – kopija folklora 204 – kopija – kopija folklora 282 folklora 311 folklora 320

 

 

Oglasno sporočilo