Eko dan na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

0
2607

V letošnjem letu mineva osem let odkar se je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik vključila v mednarodni projekt Ekošola. Ker so Eko listino prvič podpisali pred šestimi leti (pristopna doba je dve leti), v tem času pa odraščali in se razvijali v smeri ekoloških vprašanj in skušali reševati ekološke izzive, so se odločili, da Eko listino posodobijo in jo prilagodijo trenutni podobi in viziji kamniške gimnazije.

Tako so dijakinje in dijaki danes na šoli in njeni okolici organizirali Eko dan. Ogledali so si film z naslovom “Ne meč’mo hrane stran”, uredili so notranjost in okolico šole, eko vrtička, presadili so rastline, se udeležili različnih delavnic, poslušali predavanje predstavnikov društva »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, predavanje na temo »Lokalna prehrana in veganstvo« Andreje Hribar in Mihe Lindiča in predavanje Maše Hribar z naslovom »Načini prehranjevanja«. Za konec pa so se pomerili še v dobrodelnem teku »Maistri tečemo za lepši jutri«.

Medtem, ko so potekale zgoraj opisane številne aktivnosti, pa je v eni izmed učilnic župan Marjan Šarec skupaj z nacionalnim koordinatorjem Ekošole Gregorjem Cerarjem, ravnateljico Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Bernardo Trstenjak in koordinatorko projekta na gimnaziji Viktorijo Pirš podpisal posodobljeno Eko listino. »S tem bomo projekt Ekošole prilagodili trenutni podobi in viziji, torej odgovornost do šole, do okolja, do sebe in sočloveka«, je ob podpisu poudarila ravnateljica Bernarda Trstenjak.

Župan Marjan Šarec je šoli čestital za uspešno udejstvovanje v projektu Ekošola, v svojem govoru pa se je osredotočil predvsem na osrednjo temo dogodka »Me meč´mo hrane stran«. »Vse prevečkrat se dogaja, da hrana leži po smetnjakih, a po drugi strani govorimo, kako nam je hudo. Vsak pri sebi mora razmisliti, kako ravnati, ali res potrebujemo tako velike količine hrane ali kupujemo res samo z očmi in na koncu ugotovimo, da smo nakupili preveč. Spoštovane dijakinje, spoštovani dijaki, prav je, da vas skrbi ekologija. Prav je, da vam je mar. Vedenje in zavedanje se začneta v glavah in srcu posameznika. Tega vam ne more dati ne država, ne občina, ne projekti, to morate imeti v sebi. Vsi skupaj se bomo potrudili, da vaša dejanja ne bodo samo prazna črka na papirju.«

V znak celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjenemu spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju, kar je tudi glavni namen Ekošole, so za konecposadili še drevo – jablano ter s tem potrdili zeleno zastavo in okoljevarstveno delovanje kamniške gimnazije.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo