Zbiralniki za e – odpadke in baterije tudi v občini Mengeš

0
3469

V aprilu 2017 so bili v okviru projekta »Gospodarjenje z e-odpadki« postavljeni tudi zbiralniki za ločeno zbiranje manjših električnih naprav in odpadnih baterij iz gospodinjstva. Prvi so bili postavljeni na ekoloških otokih Kolodvorska-Krekova, Slovenski ulici – za občino in na Ropretovi ulici.
Gospodinjski aparati in odpadne baterije so se v občini Mengeš sedaj zbirali v zbirnem centru Dob, dvakrat letno pa tudi prek zbiralnih akcij za nevarne odpadke. Sedaj pa se je v okviru projekta Gospodarjenje z e-odpadki, ki ga v okviru finančnega programa LIFE vodi podjetje Zeos, d.o.o., ponudila možnost, da se infrastrukturo za ločeno zbiranje malih gospodinjskih aparatov in odpadnih baterij približa gospodinjstvom.
Ločevanje manjših električnih naprav in odpadnih baterij je pomembno, ker omenjeni odpadki vsebuje težke kovine in so lahko ob neprimernem ravnanju zelo škodljivi za okolje. Hkrati pa so omenjeni odpadki primerni za recikliranje, za ponovno uporabo, torej jih lahko s pravilnim odlaganjem spremenimo v surovine.
Župan Občine Mengeš, Franc Jerič, je postavitev zabojnikov v občini Mengeš pospremil z besedami: »Ločevanje odpadkov, posebej manjših električnih naprav in odpadnih baterij, ki vsebujejo težke kovine, je pomembno za ohranjanje naravnih virov. Z odgovornim ločevanjem in odlaganjem e odpadkov in baterij v zbiralnike bomo ohranjali okolje tudi za naše zanamce.«
Izvajalec javne komunalne službe, Javno komunalno podjetje Prodnik, je prve zabojnike že praznik in povprečno zbral 150 kilogramov na posameznem ulični zabojnik. Ugotavljajo, da so občanke in občani zabojnike dobro sprejeli, saj je bilo v zabojniku le 2 % napačno odločenih odpadkov.

V ulični zbiralnik lahko oddamo naslednje e-odpadke v velikosti do 40x25x25 cm:
– Male gospodinjske aparate (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha, salamoreznice, …).
– Računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijske sprejemnike, kasetofone, gramofone, računalniške miške, kalkulatorje, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalnike, kamere,…).
– Ostalo malo opremo in orodje (sušilnike in kodralnike las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivnike, svetilke,…)
– Igrače (Vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje.).
– Prenosne baterije in akumulatorji (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V,…).

Občina Mengeš

Oglasno sporočilo