4KRT v Franciji na festivalu »Mines en choeurs« 2017

0
2710

Kvartet Krt se je vrnil z nadvse uspešnega sodelovanja na festivalu v Aumetzu, kjer smo s pesmijo v skrbno izbranem programu predstavljali Slovenijo, obenem pa tudi svojo občino.

Na treh koncertih smo ponovili le prvo (Jakob Gallus QUAM GALLINA SUUM PARIT OVUM) in zadnjo pesem (H. Poos GAVOTTE – priredba za moško zasedbo D. Krt). S prvo smo pokazali na 16. stoletje, ko je slovensko glasbeno ustvarjanje uspešno pričel Jakobus Gallus, ki je danes prisoten v vseh boljših zborovskih zasedbah širom po svetu, z zadnjo pa izkazali gostiteljem francozom zahvalo za povabilo na njihov festival. Ostali koncertni program v mestih TRIEUX, AUMETZ in PIENNES pa se je spreminjal tako, da so bili vsi prisotni vsakič presenečeni nad kako novo izraznostjo, ki smo jo enostavno razlagali kot »raznolikost slovenskih pokrajin«! Sploh pesmi DAJTE, DAJTE, REZIJANSKA, KOLO, MLATIČI so bile deležne dolgih aplavzov in vzklikov.

Ko smo v Aumetzu zapeli mojo pesem MATI z orgelsko spremljavo, pa so enostavno vstali in skandirali… Nihče namreč ni pričakoval naše spremembe prostora in spremljave instrumenta. Enako se je dogajalo ob pesmih s spremljavo harmonike. Ja…, navdušili pa smo tudi Irce, ki so tudi sodelovali s svojim zborom in že je zapisano v našem koledarju: prvi vikend v decembru IRSKA!

Predno pa se podamo tja gor, pa nas ponovno čaka binkoštno srečanje v Vadsteni na Švedskem, kjer bomo obenem počastili tudi švedski in slovenski državni praznik s posebnim koncertom, kjer bomo peli pol švedskega in pol slovenskega programa. Hitimo torej delat!

Besedilo in fotografije: Dominik Krt

Oglasno sporočilo