Sprehod skozi Krašnjo

0
1689

Člani in članice KUD Fran Maselj Podlimbarski so v nedeljo v sodelovanju z krajani pripravili zanimivo popotovanje po Krašnji, ki smo ga udeleženci opravili kar peš. Ob pomoči Brine in Lucije smo tako spoznavali zgodovino kraja, ki se lahko pohvali, da je kraj  obiskal in tam tudi prenočil sam cesar Franc Jožef.

Pot smo premagovali tudi ob pomoči pevcev, ki so znali zapeti marsikatero povezano z dogodkom pri tisti hiši. Poleg hiš v kateri so prebivali, ali samo prenočevali zanimivi gostje, so imeli v Krašnji še mitnico in trgovine. Tudi čevljarstvo je v kraju imelo dolgo zgodovini, da o pletenju slamnatih kit ne pišem. Pomikajoč se od ene znamenite in zanimive zgradbe do druge, smo bili deležni tudi okrepčila posebno še na kmetiji Pr’ Matožet, kjer smo bili deležni Jožefove pogače. In čeravno je iz tistih časov, je prav dobro teknila tudi nam vajenim sodobnejše prehrane. Ugotovil sem, da imajo pri njih tudi neke vrste mitnico, saj se je kar nekaj obiskovalcev zadržalo pri njihovih dobrotah dalj časa. Tisti izgovor, da so gledali kako pletejo kite iz slame, je bil pa iz slame zvit. In smo šli dalje še na ogled nekdanje trgovine, kjer smo za kamenček kupovali cukre in piškote in nato pred farovž, da se seznanimo še z eno znamenitostjo. Farovška kuhinja je bila večkrat pod vodo so, dejali, ker so tam izvirali studenci. Nekaj besed je bilo namenjeni tudi cerkvi svetega Tomaža in nato smo jo mahnili za potok. Tam smo se malce zadržali in izvedeli kaj počne otročaj na vasi, od peric pa vse drugo. So bile še bolj na tekočem kakor marsikateri sedanji medij.

Še skok do gasilcev, ki so pokazali kako se je gasilo nekoč in tudi o tem, kako so rešili brizgalno med vojno, da so nam lahko pokazali gašenje. Zanimiv sprehod skozi zgodovino vasi, skozi katero smo se še ne tako dolgo vozili proti Trojanam in Štajerski, ali obratno, danes pa le redki zaidejo vanjo, da bi izvedeli marsikaj poučnega in zanimivega o njej in njeni zgodovini.

DJd 

Oglasno sporočilo