V Kamniku je na ogled postavljen del bogate oblačilne dediščine Slovenije

0
3249

Pred uradno otvoritvijo 47. festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bo jutri, 8. septembra, ob 19. uri, sta podžupan Občina Kamnik Matej Slapar in direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin skupaj z etnologom in kulturnim antropologom Tomažem Simetingerjem odprla tri raznolike, a bogate spremljajoče razstave. Veliko pozornosti je bila deležna razstava avtorice Andreje Stržinar Z zlato nitjo stkano, ki predstavlja rekonstrukcijo oblačil iz sredina 19. stoletja.

Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc

.

“>Sprva se je odprla razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc, ki je postavljena v prostorih Občine Kamnik. Predstavlja del izjemno bogatega opusa akademske slikarke Jane Dolenc, ki je ustvarila izjemno obsežen nabor rekonstrukcijskih upodobitev oblačilne dediščine iz celotnega etničnega ozemlja Slovenije. Tokratna razstava predstavlja del upodobitev oblačilne dediščine Koroške, ki jih hrani Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik v Celovcu.

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 9. oktobra 2017, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant!

.

“>Druga razstava, ki bo spremljala 47. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, je razstava Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant!, in sicer v pred kratkem odprti Galeriji Dika, na Maistrovi ulici v Kamniku. Na razstavi avtorice Veronike Pogačar so prikazane oblačilne tehnike iz začetka leta 1900. Vse razstavljene noše in rute so bogato ročno vezene, na njih pa je moč videti raznovrstne vzorce. Otvoritev razstave je spremljal kratek kulturni program.

Razstavo si lahko ogledate do 17. septembra in sicer jutri, 8. septembra, od 14. do 20. ure, v soboto, 9. septembra, in nedeljo, 10. septembra, od 10. do 20. ure, v petek, 15. septembra, od 16. do 20. ure, v soboto, 16. septembra, in nedeljo, 17. septembra, pa od 10. do 20. ure. Vodeni ugledi so ob predhodni najavi na voljo ob sobotah in nedeljah ob 11. in 16. uri.

Z zlato nitjo stkano

.

“>Andreja Stržinar pa je v Galeriji Miha Maleš pripravila razstavo Z zlato nitjo stkano, ki je plod raziskovanja in usklajevanja ter nato samega krojenja in šivanja kostumov. Andreja Stržinar je namreč na osnovi zgodovinskih virov čimbolj avtentično sešila oblačila kot so jih nosili naši predniki v sredini 19. stoletja. Na ogled so postavljene Polhograjska noša po upodobitvah slikarja Goldsteina, Motniška noša po raziskavi Marije Makarovič, izbrani kostumi izdelani v okviru projekta ‘Bogastvo babičine skrinje’, originalni oblačilni kosi iz Gorenjskega muzeja in Smledniška noša, ki je izdelana na izrecno željo dveh posameznikov in katere cena sega tudi do 10.000 evrov. Odprtje razstave je spremljal kratek kulturni program.

Razstava bo na ogled do 30. septembra, v času 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je ogled razstave brezplačen.

Obiskovalce največjega etnološkega festivala v Sloveniji pa jutri ob 19. uri čaka uradno odprtje ob 19. uri, kjer bosta zbrane nagovorila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin.  Še pred tem pa si bodo obiskovalci lahko ogledali nastope dveh domačih folklornih skupin iz Kamnika in Komende, prisluhnili bodo humornemu nastopu Jamranje v slovenski ljudski glasbi v izvedbi Šaleškega študentskega okteta ter komika Uroša Kuzmana. Že zjutraj pa se bo začel sejem domače in umetnostne obrti, zvečer pa bodo vse zbrane zabavali Dejan Vunjak in Veseli svatje. Vsi dogodki so brezplačni.

Brezplačni avtobus bo iz Ljubljane v Kamnik odpeljal ob 18. uri, iz Kamnika v Ljubljano pa ob 22.10.

Za sveže novice o 47. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

Ozadje

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar “noše”.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo