Medobčinski praznik invalidov

0
1994
3. december je za mednarodni dan invalidov oktobra 1992 z resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudila vedno boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z njihovim vključevanjem v življenje. Na območju občine Domžale in občin Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin se invalidi združujejo v Medobčinsko društvo invalidov Domžale.  To že več kot štiri desetletja skrbi zanje, jim pomaga na njihovih življenjskih in delovnih poteh ter ob Mednarodnem dnevu invalidov vsako leto pripravlja tudi prireditev, ki jo poimenujejo Medobčinski praznik invalidov. Na njej več sto udeležencem in gostom predstavijo svojo dejavnost in problematiko, s pestrim kulturnim programom pa polepšajo dan ter jim omogočijo prijeten klepet, tkanje vezi med njimi pa tudi poglobitev iskrenih prijateljskih odnosov.
Letošnja prireditev je bila 9. septembra 2017 v Športni dvorani Domžale. Ob prireditvi so v Galeriji Domžale pripravili tudi čudovito razstavo likovnih in ročnih del članov in članic društva, s katero so še enkrat več dokazali, kaj vse, kljub invalidnosti, zmorejo.
Medobčinski praznik invalidov je s svojim igranjem polepšala Godba Domžale, ki je že pred dvorano pripravila kratek koncert, v njej pa pod vodstvom Damjana Tomažina dokazala, da zna tudi peti in še marsikaj, predvsem pa, zakaj spada med najkvalitetnejše tovrstne skupine v naši državi in zakaj se vse bolj uveljavlja tudi v svetu. Prisotne člane in članice društva ter goste, med katerimi je bil župan Občine Domžale, Toni Dragar, ter predsedniki številnih prijateljskih društev, tudi pobrateno društvo iz Izole z dolgoletnim predsednikom Zmagom Višnjevcem, je pozdravila Vida Perne, predsednica Medobčinskega društva invalidov Domžale, in na kratko predstavila pomen tovrstnih srečanj za invalide. Društvo, ki združuje več kot 1780 članov in članic, spada med največje in po dejavnosti najuspešnejše, tako v občini kot državi, v svojih 42 letih delovanja pa je z uresničevanjem svojega humanitarnega in plemenitega poslanstva bistveno prispevalo k boljšemu položaju invalidov na tem območju. Posebej je poudarila iskren in topel človeški odnos, ki se spleta med invalidi, še posebej pa med člani in prostovoljci, saj ti pogosto obiskujejo invalide, ki jim veliko pomeni topel stisk roke, prijazna beseda, nasmeh in pa seveda pomoč, ko jo potrebujejo. Posebej je izpostavila problem zaposlovanja invalidov ter financiranja društva s strani lokalnih skupnosti, saj društvu s finančnimi sredstvi pomaga le Občina Domžale. Zahvalila se je donatorjem, še posebej Anini zvezdici, vsem prisotnim pa želela veselo soboto in čim več prijetnih trenutkov v okviru društva. Enako jim je zaželel tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki se je hkrati zahvalil prav vsem, ki delajo na tem področju in pomagajo invalidom pri lažjem vključevanju v družbo ter prijetnejšem življenju, hkrati pa pograjal »državo«, ki nima dovolj razumevanja za to področje, ki je v času gospodarske krize in tudi sicer še posebej kritično.
V prijetnem kulturnem programu, prireditev je vodil Matej Primožič, smo ob Godbi Domžale zaploskali bandu Naša hiša iz INCE Mengeš, ki nas je razveselil z venčkom narodnih; predstavila se je Lena Oberwalder Zupanc z pesmijo Jutri iz muzikla Annie, navdušila pa je tudi Eva Černe, ki se je, skupaj z »družino Trap«,  predstavila kot glavna igralka muzikala Moje pesmi, moje sanje. Vse je spremljala Teja Komar. Prijetno presenečenje bilo prepevanje Ženskega pevskega zbora MDI Domžale, ki ga vodi Erika Rode, pri njegovi organizaciji pa pomaga tudi Nejc Lisjak. Čeprav dekleta prepevajo šele od začetka letošnjega leta, so ubrano zapele tri ljudske pesmi. Za prijetno druženje pa je poskrbel ansambel Viharnik.
Tekst: Vera Vojska
Foto: Karin Božič
Oglasno sporočilo