Štartal iz boksa, zaključil na odličnem 14. mestu

0
2326

Marko Jerman, najhitrejši slovenski motorist iz Depale vasi, mlajši brat dvokratnega svetovnega prvaka Igorja, se je v sredini septembra udeležil prve dirke svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem cestno-hitrostnem motociklizmu (FIM ENDURANCE WORLD CHAMPIONSHIP EWC), ki šteje že za naslednjo sezono (2017/2018). Dirka se je odvijala v francoskem, obmorskem mestecu Le Castellet.
Lansko sezono je odpeljal s slovaško ekipo MACO RACING TEAM, kjer so na dirki v Nemčiji (na eni izmed petih dirk v sezoni) slavili na zmagovalnem odru, kjer so bili tretji. Po vseh dirkah svetovnega prvenstva je bila ekipa skupno na odličnem 6. mestu.
Letos pa je nekaj dni pred dirko prejel povabilo tovarniške ekipe YART (Yamaha Austria Racing Team) in se odpravil tja kot rezervni voznik. Po končanih kvalifikacijah je prejel veliko ponudb drugih ekip, saj je ekipa YART že imela oblikovano trojico za dirko. Po številnih pogovorih z vodji ekip, se je odločil za AMSS-TRB VIDRA TEAM SERBIA, s štartno številko 32, ki so imeli isto znamko motorja in gum kot YART, kjer je odpeljal vse proste in kvalifikacijske treninge.
Marko je na vstopu na dirkališče (2 kroga pred štartom- sightning lap) začutil velike vibracije na zadnjem kolesu. Mehaniki so prinesli novo zadnje kolo z gumo ter ga zamenjali na štartni liniji. Na ogrevalnem krogu pred dirko je ugotovil, da težava še vedno ni odpravljena, zato je namesto na štartno linijo zapeljal v boks. Izkazalo se je, da je zadnja os popustila in uničila pesto. Nato so zamenjali vse še enkrat. Marko pa je moral štartati iz pit lane-a, potem ko so vsi odpeljali mimo. Zaradi tega je izgubil približno pol kroga. V eni uri je iz zadnjega, 59. mesta, ekipo pripeljal na 34. mesto.
V nadaljevanju dirke ekipa ni imela več nobene tehnične težave, postanki so bili odlični in po 24-ih urah so pripeljali v cilj kot 14. uvrščeni (generalno) in 8. v svoji klasi. Dirko je štartalo 59 ekip, zaključilo pa 29. Marko je prispeval levji delež h končni uvrstitvi in v ekipi so bili zelo zadovoljni, saj je bil končni izkupiček 7 točk.
V sezoni 2017/2018 so na koledarju še štiri dirke. Naslednja na sporedu je 24-urna dirka v znamenitem Le Mans-u in se bo odvijala 21. aprila naslednje leto.

Natalija Klezin
Oglasno sporočilo