120 glasbenih glasov, vokalnih in instrumentalnih, je pred tednom dni z izvedbo oblikovalo eno najlepših glasbenih del p. Hugolina Sattnerja

0
2270

Začelo se je v petek, 6. oktobra z edino skupno vajo pevcev in orkestra, ob praznovanju 90-letnice župnije in v Plečnikovem letu, v drugi največji cerkvi na slovenskem, v Plečnikovi cerkvi Frančiška Asiškega v Šiški. Sattnerjeva »MISSA SERAPHICA« je ob Mavovi »Kraljica venca rožnega«, Händlovih »Halleluia« in »Dank sein dir, Herr« iz oratorija MESIJA in pa Mozartove »Ave verum corpus« izzvenela v nekaj veličastnega; v nekaj, kar se težko opiše z besedami, saj vse pove ganjenost prisotnih poslušalcev. Bučni aplavz je prinesel še dodatek Gruberjeve »Ave Marija« (Sonce že zahaja), ki pa je izzvenela v a capella izvedbi 80 pevcev, ki so pod taktirko Dominika Krta dodali še končno piko na »I« celotni izvedbi programa.

Nadaljevanje načrtovanega sodelovanja s švicarskim zborom GLEGRA, ki ga vodi prof. Janez Krt, Komornim zborom LIMBAR iz Moravč, ki ga vodi prof. Tomaž Pirnat, Cerkvenim mešanim pevskim zborom France Gačnik iz Stranj, pod vodstvom Dominika Krta, ki je bil tudi pobudnik tega kulturnega sodelovanja in Simfoničnim orkestrom Domžale – Kamnik, se je takoj naslednji dan, 7. oktobra, preselilo še v največjo slovensko katedralo, v cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Gornji Grad. »Angelska maša« pa je v tako lepem in tako akustičnem prostoru pričarala kar »nebesa« – tako so v en glas zatrjevali številni prisotni, ki so ob koncu namenili stoječi aplavz (8 minut) prav vsem izvajalcem, ki ga nihče izmed njih na svoji glasbeni poti še ni doživel. Sam sem bil prvič v vlogi dirigenta tako številnega sestava in ne znam z besedami opisati vseh občutkov, ki sem jih doživel ob odzivanju prav vsakega posameznika, ki je tvoril to veliko celoto na vse moje dirigentske zamahe. NEBEŠKO!

Številne želje po ponovitvi v domači občini, pa tudi v občini Domžale so bile v teku, a se zaradi načrtov posameznih skupin nismo uspeli dogovoriti v celoti, polovično pa se tako velik zalogaj ne da izvesti. Upam, da mi bo uspelo povabiti k sodelovanju še kakšen primeren zbor, ki bo nadomestil naše odlične švicarske prijatelje in bomo tako lahko tudi na »domačih tleh« vsem zainteresiranim ponudili to, kar so okusili naši sosedje: angelsko prisotnost lepote nebes.

Besedilo in fotografiji: oblikovalec zvoka Dominik Krt

Oglasno sporočilo