V Domu kulture Kamnik premiera igrano-dokumentarnega filma: Po  stezi pastirjev in tekačev na zaključni prireditvi ob 16. evropskem prvenstvu v gorskih tekih

0
2429

Zaključna prireditev ob 16. evropskem prvenstvu v gorskih tekih je potekala  v nabito polni dvorani Doma kulture v Kamniku v vsej svoji odličnosti:  ob  ogledu dokumentarno-igranega filma Po stezi pastirjev in tekačev, podelitvi  zahval  in sproščenim druženju na  pogostitvi.

Julija je KGT Papež organiziral 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino. Tekaški spektakel z udeležbo 322 tekačev iz 25 držav, več tisoč navijačev in prijateljev gorskega teka ter prostovoljcev. Vrhunska,  zagotovo  najbolje organizirana atletska prireditev, je  dvignila nivo tovrstne organizacije na najvišjo svetovno raven. S strani predstavnikov  reprezentanc udeleženk, priznanih članov  mednarodnih atletskih organizacij  so prihajale številne pohvale in priznanja.

Dušan Papež, direktor  prireditve, je v zanosnem nagovoru dejal:
» Upam si trditi, da  vas  je večina tukaj, ki ste bili vsak na svoj način del  te naše skupne zgodbe. Organizacijsko največja atletska prireditev v Sloveniji  je za nami: na prelepi in edinstveni Veliki planini, ki se je pokazala v vsej svoji naravni in organizacijski veličini. 

Organizacija evropskega prvenstva na tako visokem nivoju  je bila  velika čast in tudi obveznost. Samo  če imaš  za seboj tako srčno in predano ekipo, potem lahko organiziraš vrhunsko  prireditev, ki preraste v gorskotekaški praznik cele doline, države, Evrope.  

Ponosen sem na vse vas in vas cenim:  z vso zavzetostjo, strokovno in odgovorno smo vsi skupaj  izpeljali tako veliko in organizacijsko najtežjo atletsko prireditev. Dobro smo poznani v svetu po trasiranju proge z rumenim trakom, gostoljubnosti  in človečnosti, po priznanjih,  napisanih na roko, vsak tekač je dobil fotografijo  s cilja na Veliki planini, po prijaznosti in srčnosti… vse to je edinstveno, kot je edinstvena naša Velika planina. Svetu in sebi smo dokazali,  da je tekma na najvišjem nivoju lahko tudi poštena in  srčna. Bila je nepozabna  prireditev, ki bo z zlatimi črkami zapisana v svetovno zgodovino športa in v srca vseh sodelujočih.

Zahvala gre tudi moji  zlati družini, brez katere  takšne prireditve nikoli ne bi bilo.  

Seveda pa si tudi brez sponzorjev in donatorjev take prireditve ne predstavljam, saj je pomenila velik finančni zalogaj. Hvala prav vsem. »  

Sledil je ogled igrano-dokumentarnega filma Po stezi pastirjev in tekačev, scenarij sta  napisala Mira Papež in Peter Vrčkovnik. Snemalna ekipa Mountainattack.com  je bila zvesta spremljevalka vseh dogodkov pred prvenstvom, na njem in po njem V prizorih nastopajo učenci OŠ Stranje pod mentorstvom Mire Papež, vmes pa se prepletajo odlomki iz  nagrajenih literarnih spisov  natečaja Velika planina in gorski tek.

Film prikazuje edinstveno Veliko planino kot sožitje kulturne dediščine in športa. Igrivi preplet pripovedk, igre pastirčkov v idiličnosti bajt in zvonjenju kravjih zvoncev, gonje živine na planino po poti gorskih tekačev in boj tekačev s strmino in samim seboj. V ozračju pa je na vsakem koraku čutiti srčnost,  en sam ponos in zanos, » to zmaga naša je!«

Dušan Papež se je s knjižnim darilom Pravljične poti Slovenije, priznanjem, spominskim  cd -filmom in himno ter   medaljo zahvalil Miri Papež in Petru Vrčkovniku, le-tega so bili deležni tudi člani  organizacijskega odbora : Zdravko Bodlaj, Klemen Brumec, Barbara Božič, Iztok Čebašek, Franci Griljc, Boris Jemec, Miran Jereb, Nina Klisarič, Bogdan Logar, Metod Močnik, Jelenko Milić, Barbara Novak, Maja Oblak,  Špela Papež Zamljen, Mira Rifl, Aleš Slabe, Matjaž Šerkezi, Tomo Šarf, Marjan Šarec, Brigita Vavpotič, Franc Vengust in Damijan Zdovc.

Pri organizaciji je sodelovalo okoli 400 prostovoljcev, med njimi tudi  številni mladi kot izjemni vodiči , najmlajši pa  v igri in številnih drugih opravilih. Knjižna darila so prejeli še:   Gregor Mlakar, Rebeka Krt, Luka Romšak, Blaž Bergant,  Lara in Nik Potokar.

Organizacijsko najbolj zahtevna atletska  prireditev pa je bila velik finančni zalogaj za organizatorja.  K izvedbi so pripomogle številne organizacije in sponzorji, ki so prejeli posebne zahvale.

Prisrčne in hkrati ganljive zahvale pa sta bila deležna Mira in Dušan Papež: vnuka Lara in Nik sta jima poklonila posebno darilo: risbo in literarni prispevek, saj sta oba  sodelovala v likovnem in literarnem natečaju Velika planina in gorski tek, hčeri Nina in Špela pa lično urejena fotoalbuma. Ob bučnem aplavzu gledalcev s solzami v očeh,  ki so vstali v znak spoštovanja, je nastala še družinska fotografija.

Druženje se je na nadaljevalo na odlični pogostitvi, ki so jo  pripravile  članice  Društva podeželskih žena Kamnik – Komenda, kjer ni manjkalo niti masovnka, stare pastirske jedi.

Gledalci so resnično lahko podoživeli  vso lepoto Velike planine, vrhunsko organizacijo,  trud,  pripadnost in srčnost sodelujočih, zato so bile ob koncu največkrat izrečene besede:

» Čestitam!« Hvala za čudovit in doživet večer.« Ganjena sem.«

Čestitkam se je pridružil tudi Gregor Benčina, član Sveta Evropske atletske zveze, z izročitvijo faksimila Levstikovega Martina Krpana in ilustracijami Hinka Smrekarja, češ:

» Dušan Papež je  kot kamniški Martin Krpan:  ko se je pokazala možnost organizacije evropskega prvenstva v Sloveniji, je takoj  junaško rešil  težave slovenske atletske zveze: ponosno in  zanosno je  sprejel organizacijo ter  jo častno tudi izpeljal.«

Mira Papež

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo