20-letnica skupine LESENI ROGISTI

0
3108

20 let že deluje etno skupina Leseni rogisti, katerih člani prihajajo iz Moravč in Kresnic. Njihova zgodba se je začela pred več kot dvajsetimi leti, ko sta na sprehodu z ženo našla čudne skrivljene veje in se je v Jožetu Setničarju, sicer ljubiteljskemu izdelovalcu malih lesenih izdelkov, porodila ideja, da bi ustvaril glasbeni instrument. Morda tudi zaradi tega, ker je Jože tudi godbenik od svojega 12. leta (trenutno jih šteje 69), ki je svojo glasbeno pot začel v godbi Litija, potem pri ansamblu, je pa tudi član Pihalne godbe Moravče že več kot 25 let.

Svoj prvi nastop so pred 20-imi leti imeli v Športni dvorani Kresnice, ki se za potrebe kulturnih dogodkov spremeni v primerno dvorano. Tam je imel svoj koncert Kresniški ženski pevski zbor in Leseni rogisti, ki sploh še niso imeli imena, so prvič nastopili v javnosti.

Jože je v svoji delavnici izdelal preko 350 rogov, iz različnega lesa, predvsem iz smrekovih vej, kasneje pa tudi iz drugih vrst lesa, razen iz lipovega. Včasih uporabi vrhače, včasih korenine, največkrat pa  veje z razpoznavnimi grčami, uporabnimi za odmevnike. To niso serijsko izdelani rogovi, pač pa je vsak drugačen. Vsi rogovi so tudi poslikani, z različnimi slovenskimi narodnimi motivi. Svoj izum je tudi patentiral.

V 20 letih delovanja so nastopili po mnogih krajih doma, v Sloveniji, in po svetu, predvsem po evropskih državah  Že dvakrat so se udeležili srečanja rogistov v Balingenu v Nemčiji, kjer je tudi muzej različnih lesenih rogov iz vse Evrope, med drugimi so tam razstavljeni tudi 3 Jožetovi rogovi. Avgusta 2015 so se v kraju Ahlsdorf blizu  Berlina udeležili mednarodnega srečanja in tekmovanja lovskih rogistov, kjer so v svoji tekmovalni skupini osvojili 2. mesto. To je bil pomemben dosežek, saj se je  na tej prireditvi v nekaj dneh zvrstilo kar 37 skupin iz 5 držav. Posebnost je tudi to, da Leseni rogisti igrajo na lesene, ročno izdelane, inštrumente, ki povsod, kjer nastopajo, vzbujajo veliko pozornosti.

Nastopili so na Poljskem,  večkrat v Nemčiji, v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Srbiji, na Hrvaške. Nastop v Švici pa je za rogiste najpomembnejši in največji nastop, ker so igrali na ledeniku Jungfrau (3454 m nadmorske višine) in so rogisti iz cele Evrope s svojim igranjem želeli postaviti rekord za Guinessovo knjigo: skupno igranje na največji višini. Tako igranje je zelo zahtevno, kajti na višini 3454 m n.m. so pogoji drugačni.

21. aprila so svoje praznovanje obeležili s koncertom v isti dvorani, v kateri so pred dvajsetimi leti tudi začeli. Na praznovanje so povabili tudi Mešani pevski zbor KUD Jevnica ter skupino Lovskih rogistov iz Gradca. Rogisti iz Gradca, ki jih že vrsto let vodi Peter Pavel Meierhofer, so njihovi stari prijatelji, s katerimi se srečujejo na nastopih predvsem po Avstriji in Nemčiji. Poseben gost in slavnostni govornik na koncertu je bil mag. Igor Cvetko, etnomuzikolog, ki je skupino že pred leti predstavil na mednarodnem etnografskem kongresu v Falunu na Švedskem.

Leseni rogisti sodelujejo na vseh pomembnih dogodkih Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, zato je društvo tudi sodelovalo ob tem pomembnem jubileju, in sicer so za druženje po koncertu pripravili pražen krompir z dodatkom, slovensko kranjsko klobaso.

V dvorani je bila tudi  razstava različnih rogov, ki so pri obiskovalcih vzbudili precej pozornosti, saj  so si jih lahko ogledali čisto od blizu ali pa se jih tudi dotaknili.

Koncertu je sledil še sproščen klepet s prijatelji in podpornih glasbenikov, pa tudi  o načrtih za naprej so se že kresale iskrice.

Božena Groboljšek
Avtor fotografije: Sašo Šinkovec

 

 

 

 

Oglasno sporočilo