Slovesnost ob 110. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju

0
3160

Včeraj, 12.5.2018 so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju obeležili 110. obletnico delovanja društva in pripravili gasilsko parado, ki si jo je ogledalo lepo število ljudi.
Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s poslancem Državnega zbora Republike Slovenije mag. Matejem Toninom, predstavnikom Gasilske zveze Slovenije Slavkom Jalovcem, predsednikom  Gasilske zveze Kamnik Tomažem Zabavnikom, poveljnikom Gasilske zveze Kamnik Gašperjem Balohom in predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju Igorjem Žavbijem.

V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju, pridružile so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin. Za glasbeno popestritev so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik ter Ljudski pevci, posebno noto so dodali gasilski praporščaki.

Dogajanje se je nato preselilo pod šotor, kjer se je odvila osrednja slovesnost ob praznovanju visokega jubileja društva.

.

“>Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju Igor Žavbi, se je pisalo leto 1908, 8. decembra, ko se je 47 vaščanov Šmarna v Tuhinju zbralo na ustanovnem občnem zboru. Prostovoljno gasilsko društvo Šmartno je bilo takrat drugo društvo v Tuhinjski dolini in tretje v kamniški okolici. »Skozi 110 letno zgodovino, so društvo zaznamovale številne težko prigarane pridobitve za katerimi so stali člani društva, ki so si upali biti drzni in niso obupali pred preprekami, ki so jim bile na poti. Na njih smo lahko upravičeno ponosni, prav tako kot smo lahko ponosni na 250 članic in članov, ki danes sestavljajo naše društvo.

Prvo gasilsko lopo so Šmarski gasilci postavili na mestu, kjer so kasneje, leta 1925, sezidali stari gasilski dom, ki so ga po petdesetih letih obnovili in povečali. Ker je vihar podrl star in dotrajan lesen stolp, so v sedemdesetih letih zgradili novega, na katerega so namestili tudi gasilsko sireno, saj so do takrat za alarm uporabljali ročno sireno ali pa so bili plat zvona. Kljub obnovi in dograditvi je dom postal premajhen, zato so leta 1989 pristopili k gradnji novega doma, ki je bil v uporabo predan leta 1992.

.

“>V prvih letih delovanja so se spopadali s številnimi obsežnimi požari, ki so bili posledica predvsem neprevidnega ravnanja z ognjem. Največji je bil zagotovo leta 1911, ko so zgorela številna gospodarska poslopja v vasi. Pri tem jim je prišla še kako prav prevozna ročna brizgalna, ki so jo skupaj s cevmi in opremo kupili leta 1910. Čeprav se je ”motorizirana” doba začela leta 1951, ko je društvo dobilo prvo motorno črpalko, je trajalo še 25 let, da so kupili prvo vozilo. IMV-jev kombi, namenjen prevozu potnikov, so preuredili tako, da so z njim lahko vozili tudi motorno črpalko Rosenbauer, ki je leta 1973 zamenjala iztrošeno Rakovico. Leta 1989 je društvo pridobilo orodno vozilo TAM, ki je bilo za razgiban teren mnogo primernejše od starega IMV-ja. Leta 1995 je društvo dobilo rabljeno terensko vozilo Lada Niva. Dolgoletna želja po gasilski cisterni se je šmarskim gasilcem uresničila leta 2001, ko se je ponudila priložnost odkupa v prometni nesreči poškodovane gasilske cisterne z oznako GVC 16/24. Danes vozni park sestavlja omenjena cisterna, leta 2008 kupljeni kombi za prevoz moštva in 2012 kupljeno terensko vozilo, v katerem je tudi motorna črpalka iz leta 73, z ostalo potrebno opremo.

V kratkem pregledu sem navedel le največje pridobitve, ki so pripomogle k boljšemu delovanju šmarskih gasilcev v preteklih letih. Gradnja in vzdrževanje gasilskih objektov in nakup opreme sta le osnova, da gasilci lahko opravljamo svoje poslanstvo – gašenje požarov in reševanje ob naravnih nesrečah. Ne da se prešteti vseh ur, ki jih namenimo za vaje in izobraževanja, ki so nujno potrebna, da svoje delo lahko opravljamo kvalitetno in predvsem varno. Znanje, ki smo ga prejeli od naših predhodnikov, je potrebno ves čas nadgrajevati. Velik poudarek dajemo preventivi, kar verjetno tudi pripomore k temu, da se nam že kar nekaj let ni bilo potrebno spopasti z večjim požarom.  Veliko skrb namenjamo stalnemu posodabljanju opreme in strojnega parka ter skrbi za naš gasilski dom. Letos nas po skoraj 30-ih letih čaka prva večja investicija na domu. Namen imamo zamenjati kritino in poskrbeti za primerno izvedbo ostrešja z zračnim mostom. Čeprav je strojni park na prvi pogled dokaj nov, že razmišljamo o njegovi posodobitvi. Cisterna se namreč bliža svojim 20. letom.

Danes PGD Šmartno pokriva območji krajevnih skupnosti Šmartno in Pšajnovica, skrbi za požarno varnost približno 350 gospodinjstev, ki so razpršeni po večjih in manjših zaselkih predvsem v hribovitem svetu. Od nekaj manj kot 1000 prebivalcev v obeh KS, jih je več kot ¼ včlanjenih v naše društvo. Leta 1908 se je ustanovnega zbora udeležilo 47 članov. Članstvo se je nekoliko zmanjšalo, ko je bilo ustanovljeno sosednje društvo Srednja vas. Na začetku so društvo sestavljali moški, ki so odslužili vojaški rok, v 60ih letih pa so v svoje vrste že začeli vključevati tudi fante, ki pa so se mogli najprej izkazati s svojim delom, šele kasneje so v svoje vrste pričeli vključevati tudi osnovnošolsko mladino in članice. Danes nam številna mladina daje upanje, da bo društvo živelo še mnogo generacij. Članice, ki jih je vedno več in se vedno bolj vključujejo tudi v operativno delo društva, prijetno popestrijo naše vrste. Vedno je dobrodošla prisotnost veteranov, ki so nam predali svoje znanje in so živi pomniki hitrega razvoja gasilstva v zadnjih 50ih letih. Močno operativno jedro pa je tisto, na katerega se krajanke in krajani vedno lahko zanesejo.

.

“>Spoštovane in spoštovani, 110 let je stara tradicija gasilstva v Šmartnem. 110 let se znanje prenaša iz roda v rod. Opravljenih je bilo ogromno število prostovoljnih ur, podarjenega veliko lesa in podarjenih veliko finančnih sredstev. Gradnja in obnova starega gasilskega doma, gradnja novega gasilskega doma, gasilska vozila in številna oprema. Vse to je bilo izdatno financirano z lastnimi sredstvi, ki pa jih sestavljajo predvsem prostovoljni prispevki naših krajank in krajanov ter izkupički gasilskih veselic. Naj na tem mestu izrečem iskreno zahvalo vsem, ki kakorkoli pomagate in prispevate k delovanju našega društva. Hvala Občini Kamnik in CZ Kamnik, GZ Kamnik in ostalim 12 društvom iz naše občine. Vsem sponzorjem, donatorjem in ostalim prijateljem društva. Hvala vam, krajanke in krajani, ki nam vrsto let odpirate svoja vrata, ko vam pridemo voščit srečno novo leto. Hvala vsem, ki ste se danes udeležili naše prireditve in nam s tem dali vedeti, da smo na pravi poti.«

Gasilkam in gasilcem sta nekaj besed in čestitke namenila tudi predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik in predstavnik Gasilske zveze Slovenije, predsednik sveta regije LJ III Slavko Jalovec.

.

“>Pomoč sočloveku, prizadevnost, trud in požrtvovalnost gasilk in gasilcev je v svojem nagovoru poudaril župan Marjan Šarec in dodal: »Spoštovane tovarišice, spoštovani tovariši, iskrene čestitke ob vašem jubileju. Vaše društvo se je zlasti v zadnjih letih moderniziralo, razvilo in ima izredno usposobljeno operativno skupino za posredovanje v vseh možnih nevšečnostih. Civilna zaščita Občine Kamnik brez prostovoljnih gasilk in gasilcev ne bi mogla delovati. To je neizpodbitno dejstvo. Zato ste danes tako v Šmartnem, kjer praznujete, pa tudi vsa ostala gasilska društva, lahko zelo ponosni na to, da ste del operativnega sistema Gasilske zveze Občine Kamnik. Gasilke in gasilci so posebni ljudje, ki se ne ustrašijo ničesar. Tako kot nas danes ni pregnalo vreme, tako nas ne prežene tudi nobena, še tako velika težava. In to je najpomembnejše. Zato je danes, ob 110. obletnici, vaš dan, vaš večer, čas, da se poveselite, da se ozrete nazaj in pogledate tudi za naprej. Čaka vas lepa prihodnost. Na pomoč!«

Podeljena so bila državna priznanja in odlikovanja članom društva za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji.

V družbi Dejana Vunjaka smo tako zaključili uradni del slovesnosti, ki jo je povezoval Franc Resnik.

Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« PROSTOVOLJNEMU GASILSKEMU DRUŠTVU ŠMARTNO V TUHINJU ISKRENO ČESTITAMO ZA ČASTITLJIVIH 110 LET DELOVANJA.

Oglasno sporočilo