Po 70 letih obiskali svojo šolo in se posedli v šolske klopi

0
2750

Prvi dan junija so Osnovno šolo Mengeš obiskali nekdanji učenci in njihova učiteljica, ki so v šolske klopi sedli v šolskem letu 1947/1948. Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Milan Burkeljca, ravnatelj Osnovne šole Mengeš, sta jih sprejela že pred šolo in jih povabila v šolsko avlo, kjer je Milan Burkeljca, ravnatelj Osnovne šole Mengeš predstavil šolo danes: »Na Osnovno šolo Mengeš sem prišel kar nekaj let za vami. Vesel sem, da ste se spomnili na nas in nas obiskali. Želimo, da se počutite domače, zato smo za vas pripravili kratek ogled šole, da boste ponovno začutili šolski utrip.« Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je vse učence in učenke lepo pozdravil: »Dobrodošli v šoli, posebej bi rad pozdravil Marijo Lužar, poznano kot Mara, učiteljico vaše generacije. Veliko se vas je zbralo danes. Hvala organizatorjem, da so nas povabili.«

Nato je prisotne nagovorila Mirjana Kavčič, ki so jo sošolci klicali Mira: »Naša obletnica vstopa v šolo je prav posebna, saj v tem letu tako kot mi tudi OZN praznuje 70 letnico svoje prve mirovne misije. Izobraževati smo se začeli v Mengšu, nato so nas poti peljale nekatere v malo gimnazijo, druge v poklice. Nekatere je pot zanesla v tujino, kar nekaj nas je v Kanadi, Nemčiji in drugje. Posebej smo lahko veseli, da je danes med nami tudi naša učiteljica. Imeli smo srečo, da smo imeli mlade, napredne in dobro izobražene učitelje.« Učenci so bili razdeljeni v dva razreda v 1.a in 1.b, skupaj jih je bilo 48, ravnatelj pa je bil Ivan Vidali. Poudarila je tudi, da so bili to lepi in zanimivi časi, po II. svetovni vojni, ko se je vse obnavljalo. Prav zato je bila šola takrat v mežnariji, nato pa v starih prostorih pošte.

Sledil je ogled prostorov, poleg avle so si ogledali knjižnico in nato je pred razredom sledila kratka predstavitev šole. Milan Burkeljca, ravnatelj Osnovne šole Mengeš, je o šoli povedal: »Danes je na Osnovni šoli Mengeš 782 otrok, ki so razporejeni v 33 oddelkov. V naslednjih letih pričakujemo še med 50 in 60 otrok, kar nas bo uvrstilo med največje šole v Sloveniji. Vsi na šoli se zavedamo, da imamo veliko srečo – živimo v okolju, kjer je veliko mladih, kjer je pozitivna energija. To se vidi tudi na otrocih, mengeški otroci so »fajn«. Pri tem ne govorim le o znanju, ampak govorim o tem kakšni so otroci kot ljudje. Za nas na šoli je to zelo pomembno, zato s starši sodelujemo pri vzgoji otrok. Ponosni smo, da je naša šola v Sloveniji poznana prav po tem in po znanju, ki ga pridobijo otroci za uspešno nadaljevanje šolanja v izbranih srednjih šolah.« Nato je prisotne povabil v razred, kjer so jih otroci že pričakovali. Nekateri obiskovalci so se posedli v šolske klopi in najprej poslušali redni pouk. Nato pa so imeli učenke in učenci kar nekaj vprašanj za obiskovalce. Na koncu so se jim učenci zahvalili za obisk in jim v spomin podarili šolsko glasilo Koraki.

Polni vtisov o šoli in učencih so se jubilanti odpravili še na Mengeško kočo, nekateri peš, drugi z avtomobili, kjer so nadaljevali z druženjem in tako z druženjem počastili svojo obletnico vstopa v šolske klopi.

Tina Drolc

Oglasno sporočilo