Zahtevamo znižanje cene komunalnih storitev v Občini Domžale

0
4517

Vsako leto povprečno gospodinjstvo v Občini Domžale preplača komunalne storitve za 390 €. V Domžalah je približno 13.000 gospodinjstev. Tako komunalne storitve vsako leto preplačamo za več kot 5.000.000 € našega trdo prigaranega denarja.

Primerjava cen komunalnih storitev med Občino Domžale in Mestno občino Ljubljana pokaže naravnost alarmantno stanje. Ob uporabi 120 L zabojnikov za mešane komunalne odpadke, embalažo in biološke odpadke je razlika v ceni teh storitev med občinama občutno previsoka. Za ravnanje z odpadki v Domžalah plačamo 27,63 €, medtem ko je cena v Ljubljani zgolj 10,96 €. Poleg tega je Snaga Ljubljančanom v preteklosti zaradi pridnega ločevanja smeti vrnila nekaj denarja. Po besedah direktorja JKP Prodnik Marka Faturja smo Domžalčani izjemno uspešni pri ločevanju odpadkov. Toda kaj imamo od tega izjemnega uspeha mi uporabniki? Prodnik ni nikoli sledil zgledu Snage, čeprav zaračunava več kot 250 % višjo ceno za enako storitev.

Če predpostavimo mesečno porabo vode za gospodinjstvo na količino 16 m3, se ponovno pojavijo občutne razlike med stroški, ki jih plačamo Domžalčani in tistimi, ki jih plačujejo v Ljubljani. Zgolj za oskrbo s pitno vodo povprečno gospodinjstvo v Domžalah mesečno odšteje 19,91 €, v Ljubljani je ta strošek 7,21 € nižji. Še večja razlika se pojavi pri odvodu odpadnih voda, kjer v Ljubljani plačajo 5,20 €. Domžalčani za popolnoma enako storitev plačamo 13,80 €. Čemu tako visoka razlika v ceni za taki osnovni dobrini kot sta oskrba s pitno vodo in odvod odpadnih voda?

Torej če seštejemo storitve, ki jih opravlja JKP Prodnik, pridemo do mesečnega stroška 61,34 €. To je kar 32,48 € več kot plačajo Ljubljančani. Na letni ravni je razlika skoraj 390 €, kar prav gotovo ni zanemarljiv znesek.

Občutno cenejša na področju komunalnih storitev seveda ni samo Občina Ljubljana, temveč tudi druge občine. Tako je samo oskrba s pitno vodo na letni ravni v Kamniku cenejša za kar 100 €. V primerjavi z Mariborčani plačamo le za ravnanje z odpadki 207 € več vsako leto. V Murski Soboti za odvod odpadnih vod plačajo 112 € manj od nas v Domžalah. Lep primer je tudi Občina Grosuplje, kjer so storitve ravnanja z odpadki, oskrbe s pitno vodo in odvod odpadnih vod na letni ravni v primerjavi z Občino Domžale nižje za kar 290 €. Kot vidimo so storitve, ki jih izvaja JKP Prodnik daleč med najvišjimi v Sloveniji. To ne velja samo za Občino Domžale, temveč tudi za občine Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče, kjer komunale storitve ravno tako opravlja JKP Prodnik.

Pred 4 leti smo ponovno izvolili Tonija Dragarja za župana. V njegovem predvolilnem programu je bila obljuba o znižanju cen komunalnih storitev. Torej je župan že pred 4 leti vedel, da so cene močno pretirane. Zakaj torej ni storil ničesar, da bi omogočil znižanje cen komunalnih storitev? Zakaj ni izpolnil obljubljenega? Občani se ne pustimo peljati žejne čez vodo. Internetno peticijo z zahtevo po nižjih cenah komunalnih storitev je podpisalo že skoraj 900 občanov. Ne bomo odnehali dokler ne bodo cene komunalnih storitev v Občini Domžale vrnjene v normalno stanje.

Ekipa:
Domžalčani, Župan vas LUPI kot Banane

.

.

Oglasno sporočilo