Godba Lukovica in njenih 20 let

0
2063

Drugi del praznovanja 20. letnice Godbe Lukovica so vrli godbeniki združili z Območnim srečanjem pihalnih orkestrov, ki ga vsako leto pripravi območna izpostava JSKD Domžale.
Tako so se nam na srečanju predstavile poleg slavljenke  Godbe Lukovica še Godba Domžale, Mengeška godba in Pihalna godba Moravče. Je že tako, da nam usodo prireditev deli tudi vreme in tako je odpadla  predvidena povorka, ki bi bila paša za oči in ušesa in je srečanje potekalo v velikem šotoru. Tokratno srečanje bi lahko razdelili v dva dela, v prvem je sledila predstavitev življenjske poti vsake od godb ter igranje po dve koračnic po sistemu najprej en krog, nato drugi krog, ter na koncu je več kot 150 zbranih godbenic in godbenikov skupaj zaigralo še tri koračnice.
Tokrat je prireditev povezoval kar godbenik Godbe Lukovica Leon Andrejka, ki je najprej k besedi povabil  župana Občine Lukovica Mateja Kotnika, tudi enega izmed pobudnikov ustanovitve Godbe Lukovica. V svojem govoru je povedal, da je vesel in ponosen, da v godbi igrajo še vedno tudi ustanovni člani, saj je bil  v tistem času ustanovitev godbe nek smeli načrt, ki je padel na plodna tla in se sedaj lahko ponaša s številnimi mladimi, ki so med tem končali tudi visoke glasbene šole v tujini. Poudaril je, da si brez Godbe Lukovica ni mogoče predstavljati številnih prireditev v občini, za kar jim gre izredna hvala.
Leon Andrejka nas je nato malce popeljal v zgodovino, v tisto ne tako daljne leto 1998, ko so glasbeni zanesenjaki praktično iz nič na noge postavili pihalni orkester, ki se danes ponaša z številnimi mladimi in še številčnejšimi nastopi.
Malce starejša Godba Domžale bo prihodnje leto praznovala  135 let in se uvršča v sam vrh godb v Sloveniji in svoje igranje dopolnjuje z gibanjem. Poleg tega je še  najstarejša godba na kranjskem  in ima tudi  najstarejši godbeni dom na slovenskih tleh, ki je bil odprt leta 1920. Godbo vodi  dirigent Damjan Tomažin.
V Mengšu, kraju poznanem po glasbi in prireditvi Pod Mengeško marelo, so leta  1884 na pobudo 33 Mengšanov ustanovili Mengeško Godbo, ki  delujejo že 134 let in jo od leta 2008  vodi kapelnik Dimitrij Lederer. Poleg standardnih uniform se ogvantajo tudi v narodne noše in takrat so še posebej paša za oči.  Sicer pa so znani, da iz tekmovanj kamor se podajo vedno pridejo ozalajšani s kašnim pokalom medaljo in še čim.
Pisalo se je leto 1924, ko je bila ustanovljena Pihalna Godba Moravče, ki je svoje igranje prekinila le za čas druge svetovne vojne. V času delovanje godbe se je v njej zvrstilo veliko število godbenic in godbenikov in kar nekaj dirigentov. Danes godbo vodi prof. Miran Šumečnik, ki jo rad popelje tudi izven meja občine. Ob tem dodajam, da se ime s čim ponašati, tako kakor pri ostalih godbah.
Do besede je na srečanju prišel  tudi vodja JSKD Domžale Matej Primožič podelil še dve Gallusovi znački za dolgoletno delovanje v kulturi. Zlato značko za več kot 15 let delovanja v Godbi Lukovica je prejel Srečo Vrhovec in za 5 let delovanja je srebrno značko prejela Katarina Ocepek. Obenem se je  zahvalil vsem sodelujočim godbam  za udeležbo na srečanju, Godbi Lukovica in njihovemu predsedniku  za sodelovanje in celotno organizacijo prireditve ter povedal, da se prihodnje leto godbe srečajo v Mengšu.
Prijetno druženje ob praznovanju 20-letnice Godbe Lukovica, so nadaljevali z veliko veselico z ansamblom Stil.

djd

 

Oglasno sporočilo