Prihodnost mladih v Evropi

0
2698

V občini Lukovica so v dneh od 20. do 23. septembra gostili delegacijo iz pobratene Občine Amaroni iz Kalabrije, ki jo je sestavljalo 29 gostov, od katerih je 14 učencev tamkajšnje osnovne šole (Scuola Secondaria di Primo Grado “Falcone e Borsellino” di Amaroni), 2 predstavnika Občine Amaroni, 4 učitelji, 3 predstavniki Odbora za pobratenje, 6 predstavnikov civilne družbe.
S  prihodom delegacije v Lukovico  se je tako  odobreni projekt »Prihodnost mladih v Evropi« (EUYouth), iz naslova programa Evropa za državljane, pričel izvajati. Večerni sprejem v četrtek 20. septembra so pripravili:  učenci OŠ Janka Kersnika Brdo, Godba Lukovica in Folklorno kulturno društvo Lukovica. V pozdravnih govorih, ki so jih imeli: župan g. Matej Kotnik, župan Občine Amaroni g. Luigi Ruggiero, predsednika odborov za pobratenje g. Tomaž Andrejka in ga. Anna Giampà, ter ravnateljica OŠ Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, so poudarili, da je listina pobratenja iz septembra 2016 že obrodila sadove. To se kaže v odobritvi evropskih projektov, tako tega, ki se je danes začel izvajati kot tudi projekta Erasmus+, ki ga bosta izvajali obe šoli kot projektna partnerja. Prav tako je pomembno, da so se med vsemi generacijami že stkale vezi, niti prijateljstva.
Da je vse potekalo varno in brez  kakšnih zapletov so tokrat poskrbeli še gasilci PGD Lukovica. O pobratenju občin Lukovica in Amaroni smo pisali že leta 2016, zdaj pa lahko poročamo, da je to pobratenje dobilo tudi nadgradnjo v obliki medsebojnega sodelovanja v projektu Prihodnost mladih v Evropi« (EUYouth), iz naslova programa Evropa za državljane. V skupnem projektu tokrat namreč sodeluje  14 učencev tamkajšnje osnovne šole (Scuola Secondaria di Primo Grado  “Falcone e Borsellino” di Amaroni) in 11 učencev OŠ Janka Kersnika Brdo. Skupaj so tako že v petek preko delavnic pričeli ustvarjati e-album, predstavili so napisane eseje o prihodnosti mladih v Evropi in izzivih evroskepticizma, prav tako je tudi že potekala okrogla miza za izbor dveh najboljših esejev.
In če so že prepotovali skoraj 1400 km je prav, da vidijo še kaj in tako so obiskali tudi  našo prestolnico, kjer so si ogledali  Hišo EU in najpomembnejše državne objekte. V soboto so v dvorani kulturnega doma Janka Kersnika smo po krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili kvartet Šentviškega zbora in pevci MPZ Janko Kersnik, prisluhnili še zmagovalnima esejema. Še prej je predsednik MPZ Janko Kersnik mladim gostom zastavil vprašanje katera je najvišja gora v Italiji in katera pri nas. Nato se je zaslišala pesem Oj, Triglav moj dom. Zmagovalca eseja, ki so ju tokrat prebrali v obeh jezikih sta Maria Teresa Olivadoti in Uroš Pogačar.
Dopoldanskem sobotnem delu je bil osrednji gost evropski poslanec g. Alojz Peterle, s katerim so udeleženci razpravljali in ugotavljali, kako mladi vidijo prihodnost v Evropi, predvsem v zaposlitvenih možnostih. In če je Uroš v svojem eseju strnil misli iz obiska v Amaronih,  je Maria poleg razmišljanja o življenju mladih v EU zastavila v njem eno zanimivo vprašanje. Zakaj pri vas župan ne dela nič drugega kot županuje, med tem ko pri nas še dela v službi?
Gost sobotnega dela je bil  evropski poslanec Lojze Peterle, ki se je najprej ustavil pri čebelarjih in z njimi spregovoril eno po moško. No, o letini in o kvaliteti medu, ter o odlični medici s propolisom, ki jo je v pokušino za korajžo dal čebelar Anton Cirer. Nato je pogovor stekel o sodelovanju, ravno takšnem, kot sta ga predstavili Občina Lukovica in Občina Amaroni, kajti  bistvo evropske skupnosti je sodelovanje. Ob tem ni mogel mimo velike prihodnosti Evrope , ki jo vidi v  mladih, saj bodo le oni lahko združili vse evropske narode.
Oba župna pobratenih občin gospod Matej Kotnik in gospod Luigi Ruggierio, sta povedala, da je sodelovanje preseglo vsa pričakovanja, da je spoznavati razlike med 1400 kilometrov oddaljenimi kraji nujno potrebno, saj le tako lahko ceniš kar imaš doma in odkriješ novosti, ki razširijo obzorja. Svoje mnenje sta na novinarski konferenci povedala še  Tomaž Andrejka, predsednik odbora za pobratenje v Občini Lukovica in Anna Giampa predsednica odbora za pobratenje v Občini Amaroni, ki je priznala, da so se po petih letih zaljubili v Lukovico in v Slovenijo. Navdušeni so nad našo kulturno dediščino in  prijateljske vezi bodo živele še dolgo, saj jih sedaj gradi že mlajši rod. Ravnateljica OŠ Janko Kersnik Brdo Anja Podlesnik Fetih je navdušena nad skupnimi projekti in  obiskom Kalabrije, ki je bil  enkratna izkušnja za vse  šolarje in spremljevalce, ki jim v teh dneh njihovo gostoljubnost vračamo. Ob tem je spregovorila še o ciljih šole, da v sklopu projekta učence spodbuja k razmišljanju o sodelovanju, o njihovi vlogi. Še največ o sodelovanju povedo besede Uroša  v eseju, ko pravi, da so novi prijatelji čeravno daleč stran vedno v njegovem srcu.

DJD

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here