Metod Marčun, Lista Metoda Marčuna za Domžale: Domžale kot nekdaj najuspešnejša in najnaprednejša občina v Sloveniji danes stagnirajo

0
2950

V Domžalah plačujemo bistveno višjo ceno komunalnih storitev kot ostale občine. Bi se zavzeli za to in skušali zagotoviti stroške, ki so v slovenskem povprečju?
To je vsekakor ena največjih težav naših občank in občanov v tem trenutku. Ti stroški so tako nerazumno visoki in nekajkrat višji kot v ostalih primerljivih občinah, da je nujno nekaj spremeniti. Skupaj s podatkom, da naš povprečen občan zasluži krepko manj kot povprečen Slovenec, nam to govori, da imamo v Domžalah ljudi, ki se ukvarjajo z resnimi socialnimi problemi, ne glede na to, da pridno in trdo delajo. Glede na stanje v občinski blagajni in vse nesmiselno drage projekte, ki smo jih izvedli v zadnjih letih bi morali na tem področju že leta nazaj priskočiti na pomoč našim občanom.

Lahko v primeru vašega mandata računamo na spremembe, po katerih Domžalčani že dolgo kličemo, kot so, na primer: športna dvorana, pokrit bazen, pasji park …
Zadnjih osem let sem kot občinski svetnik spremljal dogajanje v občini Domžale in sem nad njim močno razočaran. Opazno je, da aktualnemu županu po 12 letih na čelu občine močno primanjkuje energije, želje, volje in vizije za vodenje občine, ki je postalo zbirokratizirano in apatično. Tako Domžale kot nekdaj najuspešnejša in najnaprednejša občina v Sloveniji stagnirajo. Projekti, ki jih omenjate bi morali biti že zdavnaj dostavljeni, saj so bili obljubljeni, pred vsakimi volitvami.
Občina Domžale ima 3500 otrok, ki redno trenirajo v športnih društvih, obenem pa smo med občinami z najmanj pokritimi športnimi površinami na prebivalca v državi. Ni dovolj, niti ni higiensko, da se hvalimo, da smo najbolj športna občina v Sloveniji, obenem pa občina ne poskrbi, da naši otroci lahko izvajajo svoje športne aktivnosti v obsegu in na način, kot si zaslužijo. Ne samo dvorana, potrebujemo več telovadnic, večnamenskih prostorov in pa tudi zunanjih igrišč za organizirano vadbo. Športna društva me na to opozarjajo na vsakem koraku.
Kar se tiče pokritega bazena – glede na zadnjo projektno dokumentacijo, naj bi tudi posodobitev le-tega ostala brez strehe, kar je velika žalost. Številne šole in vrtci ter organizacije bi ga uporabljali celo leto, rešitev, kako to izvesti pa je več kot očitna, cenovno dosegljiva in že večkrat realizirana – lahko se ozremo samo po Ljubljani in nam je hitro jasno, da ni razloga, da domžalski bazen ne bi obratoval vse leto.
Pasji park je dobre ideja in relativno lahko izvedljiva, obljube o tem smo že poslušali, na izvedbo pa še čakamo. V tujini so se takšni projekti prijeli in so zelo koristni in uporabljeni, saj izboljšajo kvaliteto bivanje tako lastnikom psov, kot tistim, ki psov nimajo.
Ne pozabimo pa niti na ureditev centra mesta. Sprašujem se – kaj si Domžale in njeni prebivalci res ne zaslužimo centra Domžal s tržnico kot osrednjim prostorom druženja, delno pokrite zimske tržnice in ureditev parkirišča. Vse to bi lepo zaokrožilo tako trgovski center, zdravstveni dom, kot Dom upokojencev. Vse kar je treba je sodelovanje, za to pa se je treba pogovarjati, se dogovoriti in tega tudi držati.

Kaj pa transparentno poslovanje občine?
O transparentnem poslovanju občine se sploh ne bi smeli pogovarjati. Upravljanje z javnimi financami mora biti transparentno, denar vseh nas je treba uporabljati ne samo skladno z zakonodajo ampak s skrbnostjo dobrega gospodarja. Žal se je res prepogosto zgodilo, da je prišlo do situacije, ko je bilo sicer na eni strani vse skladno z zakonodajo, a pogosto negospodarno. Pa ne govorimo samo o Garažni hiši, tukaj so številni projekti in ne govori se zaman, da je občina Domžale, občina aneksov. Težko najdemo projekt, investicijo, ki bi se izvedla brez aneksov. To lahko predstavlja le eno – slabo načrtovanje in nekakovostno vodenje investicij.

Kdaj bomo dobili mestno povezavo z Ljubljano?
V kolikor bom izvoljen za župana, se bomo prvi dan začeli maksimalno angažirano ukvarjati s projektom prenove in modernizacije železniške proge Ljubljana – Kamnik. Naše ceste so močno preobremenjene in ker imamo privilegij železniške povezave, ki je obenem slepi krak in nima večje gospodarske funkcije, je edina racionalna in izvedljiva rešitev vse večjega problema primestnega prometa izboljšava železnice. Vlaki morajo biti moderni, hitrejši, udobnejši in primerni za vsakodnevno uporabo. Ker so praktično vsa težja gradbena dela že izvedena, gre za zgolj manjši poseg v infrastrukturo in je tako strošek projekta lahko zelo sprejemljiv, saj rešuje prometne težave celotne regije, obenem pa osmisli prisotnost Slovenskih železnic v tem delu Slovenije. To bi bil piloten projekt, ki bi bil zgled vsem ostalim urbanim središčem v kateri smeri je potrebno razmišljati, da bomo rešili na videz nerešljive probleme gneč in varstva okolja.
Vzporedno s tem projektom je nato smiselno urediti tudi novo železniško postajo, ki bi jo združili z avtobusno postajo in jo postavili v neposredno bližino Garažne hiše P&R, ideje in vizije, ki je bila nedomišljena in je pričakovano popolnoma pogorela. Nujno potrebno pa je sočasno urediti tudi vse prehode čez to progo, da bo prehod za voznike in pešce res povsod varen, tako pa imamo že desetletja v centru mesta stotine otrok, ki dnevno prečkajo progo na neurejenem prehodu za pešce.

Domžale in okolica se vsakodnevno znajdejo v prometnem zamašku zaradi ogromnega števila semaforjev in nobenega rondoja. Kako bi se lotili prometne strategije?
Predvsem je potrebno popolnoma prevetriti dosedanje strategije in poiskati kje je prišlo do napak. Očitno je, da je prometna strategija slabo dodelana in izgleda kot da gremo iz napake v napako. Popolnoma smo zgostili promet od Breza centra pa vse do Doba, kjer se bohoti ogromno semaforjev. Enak načrt ima sedaj občina na drugi pomembni vpadnici skozi Zaboršt. To je nedopustno in to prakso bomo popolnoma obrnili, najprej bomo naredili temeljito analizo, nato pa vsa semaforizirana križišča, kjer bi bilo smiselno urediti krožna križišča – rondoje, postopoma spremenili. V primeru novih križišč, pa bodo imela krožna križišča absolutno prednost, saj so pretočnejša, varnejša, bolj prijazna do okolja, cenejša in lepša.

Kaj pa javno zdravstvo in stalna problematika starostnikov? Kako boste poskrbeli za ti dve področji?
Razvoj Zdravstvenega doma Domžale je močno v zaostanku, glede na število prebivalcev, ki je krepko naraslo v zadnjem desetletju. Potrebna je prostorska razširitev za nadgradnjo urgence, fizioterapije, magnetne resonance, ultrazvokov in drugih področji, za katera se morajo danes naši občani peljati v druge kraje.
Kar se tiče skrbi za starostnike, tudi sam sem se srečal s to težavo, ko sem iskal ustrezen prostor za mamo. Resnica je, da imamo v Domžalah Medgeneracijski center, ki ne opravlja naloge, ki smo jo pričakovali. Tudi Dom upokojencev Domžale že dolgo ne dosega standardov, kakšne bi želeli zaposleni in si predvsem zaslužili stanovalci. Rdeča luč sveti na področju skrbi tudi za starostnike na domu. Te pomoči že dolgo ni več v takšni meri, kot bi jo potrebovali, zato so starejši in njihovi bližnji prepuščeni sami sebi. Zagotovo je nujno povečanje deleža subvencij iz občinskih sredstev za storitev pomoči na domu, saj si to lahko privoščimo in občani to potrebujejo.
V Domžalah pa se že dolgo kaže tudi nujna ureditev prostorov za dnevno varstvo starejših, invalidov in hudo bolnih in vzpostavitev drugih alternativnih oblik bivanja starejših. Priznam pa, da mi še danes ni jasno, kako je mogoče, da so rešitve tako jasne, dosegljive, a niso bile realizirane.

Aktualni župan vam očita, da ste desničar. Glede na to, da vas podpirajo levi in desni, kaj ste, levičar ali desničar?
Če mislite, da so varnost občanov in boljša prihodnost za mlade desničarske teme, potem sem desničar. Če pa mislite, da so zavzemanje za javno zdravstvo in oskrbo starejših ter kakovost življenja za vse občane Domžal levičarske teme, potem sem levičar. Čas je, da se nehamo deliti na leve in desne, v Domžalah za to ni prostora, če želimo končno zagnati motor razvoja, ki stagnira že dolgih 12 let. Vesel sem, da so to spoznale tudi različne politične stranke, od Socialnih demokratov in SMC na eni strani in SDS ter Nove Slovenije na drugi strani, celoto pa zaokroži še Lista Metoda Marčuna za Domžale. Če so se te, tako različne stranke lahko povezale v skupnih ciljih za Domžale, potem je jasno, da sem kandidat Domžalčanov in ne politične pripadnosti.

BB

Oglasno sporočilo