Razvojna ambulanta v Domžalah dobila nove prostore

0
2646

V Zdravstvenem domu Domžale so 9. novembra 2018 uradno odprli nove prostore, v katerih se odslej nahaja Razvojna ambulanta, ki v okviru zdravstvenega doma kot samostojna služba sicer deluje že od leta 2013. Ureditev prostorov Razvojne ambulante bo pomembno prispevala k še kakovostnejši obravnavi otrok z motnjami v razvoji, so prepričani v zdravstvenem domu.

Razvojna ambulanta je pediatrična služba, ki otrokom in mladostnikom z različnimi motnjami v razvoju omogoča možnost zgodnje obravnave in nadaljnje pomoči. Namenjena je preventivnemu spremljanju razvoja otrok z rizičnimi obporodnimi dejavniki, ki se lahko pojavijo na primer pri nedonošenčkih, večplodnih nosečnostih, različnih boleznih matere, določenih težavah pred, med in po porodu otroka. V razvojno obravnavo so vključeni otroci s pomanjkljivim oziroma neznačilnim razvojem ali zaostankom in otroci z nenormalno nevrološko simptomatiko ter različnimi boleznimi, ki vplivajo na celostni razvoj.

Breda Šušteršič

Nov dostop za gibalno ovirane otroke

Z načrtovanjem prostorov in deli so začeli lansko leto, projekt pa so uspešno izvedli v sodelovanju z Občino Domžale. »Razvojna ambulanta v Zdravstvenem domu Domžale je bila med prvimi razvojnimi ambulantami v Sloveniji in že več let skrbi za otroke z  motnjami v razvoju. Novi prostori pomenijo še kakovostnejšo obravnavo otrok, saj so vsi terapevti zbrani na enem mestu in niso več razpršeni po zdravstvenem domu« je povedala v. d. direktorja Zdravstvenega doma Domžale Polona Burja, in dodala, da je bistvena pridobitev tudi nov dostop za gibalno ovirane otroke. V prostorih je terapevtsko urejena igralna čakalnica, načrtovana pa je še dokončna ureditev manjšega terapevtskega igrišča, pravi vodja ambulante, sicer specialistka pediatrije , ki se je skupaj s sodelavci razveselila novih prostorov, kjer bo za pomoči potrebne malčke odslej poskrbljeno na enem mestu. »Delo poteka prostorsko in časovno bolj usklajeno med posameznimi člani tima ter v povezavi z zunanjimi predšolskimi in šolskimi inštitucijami, v katere se vključujejo otroci s posebnimi potrebami,« nam je zaupala.

Upajo na kadrovsko okrepitev

V Razvojni ambulanti Domžale so poleg razvojne pediatrinje, dr. Šušteršičeve, za polni delovni čas zaposlene še razvojne fizioterapevtke in diplomirana medicinska sestra, za polovični delovni čas pa razvojna delovna terapevtka in logopedinja. A Šušteršičeva opozarja, da kadra ni dovolj. »Upamo na prepotrebno kadrovsko širitev, najprej je v načrtu zaposlitev še enega razvojnega fizioterapevta.«
Razvojna ambulanta v Domžalah pokriva območje z 20 tisoč otroki in mladostniki v starosti od 0 do 19 let, poleg otrok iz občine Domžale namreč skrbi tudi za otroke iz okoliških občin (Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče). Ureditev novih prostorov je tako velik doprinos za malčke in njihove starše, »preselitev terapevtov v prostore razvojne ambulante pa je tudi nekoliko omilila hudo prostorsko stisko v Zdravstvenem domu Domžale, ki pa bo seveda dokončno rešena šele z novogradnjo,« še meni Polona Burja.
Po podatkih ministrstva za zdravje imamo na področju zdravstvenega varstva v Sloveniji vzpostavljeno mrežo razvojnih ambulant (leta 2015 je bilo teh 21), ki so razporejene tako, da vsaka skrbi za populacijo 17. 000 – 20. 000 otrok in mladostnikov.

Tjaša Banko

Fotografije: Vido Repanšek, Občina Domžale

Oglasno sporočilo